Mercimek köftesi nasıl yapılır?
Mercimek köftesi, tarifi ve yapılışı hakkında bilgiler yazımızda.
cumhuriyet.com.tr
Spor yapan kişiler için de mercimek köftesi tavsiye edilir. Protein oranı oldukça yüksektir. Arzu ederseniz üzerine nar ekşisi döküp daha da lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Bugünkü tarif Süperanne'den
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 adet baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
arzu ettiğiniz kadar pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
marul ya da roka
Hazırlanması:
• 1 su bardağı kırmızı mercimeğimizi yıkıyoruz ve 1 litre su ile ateşe koyuyoruz.
• Tencerenin kapağını tamamen kapatmıyoruz.
• Mercimekler ezilir ve hafif sulu kalana kadar kaynatıyoruz.
• 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba koyuyoruz.
• Üzerine sulu mercimeği ilave edip karıştırıyoruz.
• Kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıyoruz. Mercimekler 30-45 dakika pişine kadar bekletiyoruz.
• Bir tarafdan 2 baş kuru soğanı yemeklik doğruyoruz ve tavaya alıyoruz.
• Bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürüyoruz. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ilave ediyoruz. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve arzu ettiğimiz kadar pulbiberi de ilave edip karıştırıyoruz.
• Son olarak 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya koyup 1-2 taşım kaynatıyoruz.
• Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına koyuyoruz.
• Bütün malzemeyi karıştırıyoruz ve kabın üzerini kapatıyoruz. 5-6 sap yeşil soğanı yıkıyoruz ve doğruyoruz.
• Bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkıyoruz ve kıyıyoruz.
• Bunları bir kenarda bekletiriyoruz. Derin kaptaki karışımımıza 1,5 tatlı kaşığı tuz koyuyoruz ve 10 dakika kadar yoğuruyoruz.
• Yoğurduğumuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ilave ediyoruz. 2-3 dakika daha yoğuruyoruz.
• Köfte harcımız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ilave edip suyu çekmesini sağlayabiliriz.
• Harçtan cevizden az büyük parçalar koparıyoruz ve avucumuzun içinde şekil veriyoruz. Servis tabağına marul ya da roka diziyoruz ve köfteleri üzerlerine yerleştiriyoruz.