Memurun yemek yardımı yargıya taşındı

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu, tüm çalışanlara yemek yardımı yapılması için Danıştay'a dava açtı. Dava ile yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir hükmünün iptali istendi.

cumhuriyet.com.tr

HAKSEN yemek yardımını yargıya taşıdı. Dava dilekçesinde, Devlet memurlarının yiyecek yardımından yararlanma usullerinin 11 Aralık 1986 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği"nde düzenlendiği, Yönetmeliğin "yardımın şartları" başlıklı 5.maddesinde, yardım için, "ilgili birimde asgari 50 personel olması, yemekhaneye elverişli yer bulunması" koşullarının aranacağının ortaya konulduğu, Yönetmelik hükmü sebebiyle, sadece 50'den fazla personelin çalıştığı birimlerde çalışan görevlilerin yemek, yiyecek yardımından yararlanabildiği, bu uygulama sebebiyle taşradaki kamu görevlilerinin pek çoğunun yemek, yiyecek yardımından yararlanamadığı belirtildi.
 

"Yemek yardımı koşullarının haklı sebebi kalmadı"

Dilekçede, 5.maddesinin "asgari 50 personel" ve "yemekhane için uygun yer" şartlarını içerir 2.fıkrasının kaldırılmasıyla tüm birimlerde çalışan personele eşit koşullarda yemek, yiyecek yardımı yapılması istenirken, "Sosyal bir hak olarak tanımlanan yiyecek yardımından yararlanmada, idarenin objektif ve haklı sebeplere dayalı düzenleme hakkı mevcut olmakla beraber, günümüz uygulamasında, pek çok kamu idaresi, yemek işini ihale ile üçüncü kişilerden karşılamakta olup yönetmelikte yer alan yemek yardımı koşullarının haklı sebebi, geçerliliği kalmamıştır. Yönetmeliğin hazırlanıp yürürlüğe konduğu tarih itibariyle var olmayan bu durum, bir sosyal hak olarak yiyecek yardımı hakkında yararlanması gereken kamu görevlilerinin, maddi temelini yitirmiş bir mevzuat hükmüne dayalı olarak haktan yoksun kalmaları sonucuna yol açmaktadır" denildi.

Mevcut uygulama Avrupa sosyal şartına aykırı

İllerde Valilik, ilçelerde Kaymakamlığın pek çok açıdan, kamu görevlilerinin üst amiri konumunda olduğu, Yönetmelikte açıklık olmaması sebebiyle "en az 50 personel" ifadesinden kastın ne olduğunun sıkıntıya sebep olabilecek nitelikte olduğu vurgulanan dilekçede, personel ile ilgili pek çok kararı alma hak ve yetkisi olan Vali veya Kaymakam'ın "karar verici amir" konumunda olduğunun kabulü halinde 50 personel şartının pek çok idari birim için gerçekleşmiş kabul edilebileceği görüşüne yer verilen dava dilekçesinde, mevcut uygulamanın Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen Avrupa Sosyal Şartının "tüm çalışanların adil çalışma koşullarına sahip olma hakkı vardır" hükmüne de aykırı olduğu kaydedildi. Dilekçede, yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir hükmünün iptali istendi.
 

Çivi: 25 yıllık bir hak kaybı söz konusu

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, "Açtığımız dava sonucu 25 yıldan beri onbinlerce kamu görevlisinin mahrum bırakıldığı yemek yardımından yararlanabilmesi mümkün olacak. Memurun 657 sayılı Yasa'da belirtilen diğer sosyal haklardan yararlanması kişisel durumlarına bağlı olmasına rağmen yemek yardımında kitlesel şartlar ve kriterler öne sürülmektedir. 1986 yılındaki yönetmeliğe göre 25 yıldan beri devam eden haksızlığın bu başvuru sonucu sona ereceğini düşünüyoruz" dedi.