Mehmet Mahir Resim Sergisi "Sesin Büyüsü"

Mehmet Mahir'in resim sergisi 'Seslerin Büyüsü' klasik müzikten Bach'tan, 1001 nolu keman sonatından. Bire bir. Bu konuda değerlendirilen bir nota kağıdından yola çıkılarak üretilmiş.

cumhuriyet.com.tr

Bazen tam bir matematiksel düzende ve soyut geometrik alanlarla bazen de bildiğimiz porteden, notalardan ve sol anahtarından oluşmuş. Altı  yedi metrekarelik tablolarda müziğin sonsuzluğuna resimle karşılık verircesine coşku uyandırıyorlar.

Bach’ın sonatlarında neşeyle, ümitle buluşuvermek işten bile değildir, bilirsiniz. M. Mahir’ in resimleriyle de öyle. Özellikle ritme kapılmamak adeta imkansız! Ancak belirtelim ki; notalar uyumlu dalgalar içindeyken bazen yoğunlaşıp karmaşa da yaratabilirler; renkler de öyle, biçimlerde...

Bu resimlerde sizi sarmalayan şey renk, hareket, biçim, çizgi ya da dokudur. Yolculuğunuz genelde öne çıkan sıcak, ışıltılı bir renkle başlamış ve yedi karşıt halinin kullanıldığı zenginlikle sürmüştür.

Kendinizi bazen bu büyük boyutlu tuvallerin derinliklerinde gezintiler yaparken bulabilirsiniz. Yalnızlığınızı yaşarsınız. Bazen de neşeyle dolar, yolculuğu sonlandırmak istemezsiniz. Baktıkça renginizi üretir, biçiminizi yakalarsınız. Böylece sonsuzluğu yaşarsınız.

M. Mahir’in önceki bir döneminde ele aldığı derinlik kavramı, resimle çerçeve ilişkisinin somut göstergeleriyle doluydu. Satrançla ilgili resimlerinde matematiğin sınırlarını somut olduğu gibi bazen de soyut alanlarda resmetti. Satranç tahtası üzerine geliştirdiği yüzey deformasyonuyla olasılıklar ve olanakları sergiledi. Klasik resim tekniklerini ustalıkla geliştirirken aynı zamanda da resmini çağdaş düşünceyle gerçekleştirdi. Böylece
bilinmemezliğin gizemine dair çivi yazısı benzeri bir dile ulaştı ve kendine ait şifreleme yarattı. Şifrelerini dilediğince kullanarak metinler yazdı. Bazen küfürle doldurdu resimlerini bazen de sevgiyle.

Son döneminde sonsuzluk kavramı için çalışıyor. Bach’ın bir sonatını kullanıyor. Müzikle resmin disiplinler aralığında duruyor. Resmin çok boyutlu olabilirliğine dair üretilen bu resimlerin ileride kentle, belki İstanbul’ la yani çok renkli başka dokularla buluşmayacağını kim söyleyebilir.

“Sesin Büyüsü” 17-11-2012’ye kadar Bali Sanat Galerisi’nde olacak, iyi seyirler.