Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, Mehmet Akif Ersoy'un gaflet içindeki insanları uyandırmaya çalışmış müstesna bir değer olduğunu belirterek, ''Akif'in kalemi gaflet içindekilere karşı adeta silah olmuştur'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Türk Dil Kurumu Konferans Salonu'nda ''Bir Karakter ve İstiklal Abidesi Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'' konulu panel düzenledi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un her düşünür gibi ''asrının eseri'' olduğunu söyledi.

Çağımızın önde gelen düşünürlerinin 20. yüzyılı insanlığın tarih boyunca şahit olduğu en dehşet verece yüzyıl olarak tanımladıklarını ifade eden Horata, bu asırda pek çok savaş ve felaketin meydana geldiğini anlattı.

Horata, 4 yaşındayken 93 Harbi'nin dehşetini yaşayan Ersoy'un Türk varlığının sembolü Bursa ve İstanbul'un işgalleriyle ''baharında hazanı yaşadığını'' dile getirdi.

Mehmet Akif Ersoy'un böyle bir ortamda kendini kaderin kucağına terk etmektense, halkı ümidine ortak etmeye çalıştığını anlatan Horata, ''Mehmet Akif Ersoy, gaflet içindeki insanları uyandırmaya çalışmış müstesna bir değerimizdir. Akif'in kalemi gaflet içindekilere karşı adeta silah olmuştur'' dedi.

Ersoy'un bütün şiirlerini topluma faydalı olması için yazdığına değinen Horata, Ersoy'un hayallerin değil gerçeğin peşinde bir şair olarak, milletin ıstırabını kalbinin derinliklerinde hissettiğini belirtti.

Mehmet Akif Ersoy'un, kurtuluşu, hurafelerden uzak din anlayışı ve İslam dünyasında aradığını kaydeden Horata, Ersoy'un ulaşılması imkansız hayaller peşinde koşmadığını vurguladı.

Panelde, Devlet Tiyatroları Sanatçısı Semih Sergen, Ersoy'un şiirlerini okudu. Polis Akademisi ve üniversite öğrencilerinin de katıldığı panelde, ayrıca Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı tarafından hazırlanan Mehmet Akif Ersoy Belgeseli sunuldu.