Meclis'ten 'fındık' dosyası

TBMM Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada, dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye'nin fındık tüketiminde oldukça düşük düzeyde kaldığı, üretilen fındığın sadece yüzde 11-12'lik kısmının iç pazarda tüketildiği ve kişi başına yıllık tüketim miktarının 500-600 gr civarında kaldığı belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Araştırma Merkezi, "Türkiye'de fındık sektörü" konulu bir araştırma yaptı. Araştırmada, Türkiye'de fındık üretim alanlarının dünya genelinin yüzde 78'ine karşılık geldiği belirtilerek, fındık üretiminde Türkiye'nin tek başına dünya üretiminin yaklaşık yüzde 74'ünü karşıladığı ifade edildi.

Araştırmaya göre, dünya fındık üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye, fındık tüketiminde oldukça düşük düzeyde kaldı. Türkiye'de yılda 80 bin ton civarında fındık tüketildiğine işaret edilerek, şöyle denildi: "Antep fıstığı, badem, ceviz ve kestane gibi ikame ürünlerin çok olması, tüketimi artırmaya yönelik çalışmaların yetersizliği, fındığın kullanım alanlarının yaygınlaştırılamaması, alım gücünün yetersizliği gibi birçok etken fındık tüketiminin artışını olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde üretilen fındığın sadece yüzde 11-12'lik kısmı iç pazarda tüketilmekte ve kişi başına yıllık tüketim miktarı da 500-600 gr civarında kalmaktadır."