Meclis'te uzlaşma aranacak
Meclis Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesi beklenen sınır mayınlarının temizlenmesine ilişkin yasa tasarısı 2 Haziran'a ertelendi. Tasarıya sert tepki gösteren muhalefet mayın temizliği ve tarım amaçlı olarak 49 yıllığına kiralanmasına ilişkin düzenlemenin çıkarılması ve yap-işlet modelinden vazgeçilmesini isterken, AKP ise yap-işlet modelinde ısrar ediyor.
cumhuriyet.com.trMeclis Genel Kurulu'nda üç haftadır iktidarla muhalefet arasında sert tartışmalara neden olan ve CHP, MHP ve DTP'nin etkili muhalefeti nedeniyle Genel Kurul çalışmalarının kilitlenmesine neden olan Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin tasarıda gözler önümüzdeki haftaya çevrildi. Hafta başından bu yana tasarıyla ilgili muhalefetin sert tavrı nedeniyle Meclis Genel Kurulu'nun çalışamaması AKP'ye geri adım attırırken, TBMM dün iktidar ve muhalefet arasında yapılan "uzlaşma" arayışlarına sahne oldu. Dün akşam yapılan toplantıya Meclis Başkanı Köksal Toptan da katılırken, Toptan iktidar ve muhalefete "Meclis çalışmalarını tıkamayın" dedi.
İktidar ve muhalefet arasında "mayın" trafiği
Meclis kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, dün Danışma Kurulu'nun önerisine imza atmadan önce Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı bir toplantı yaptıklarını belirterek, "O toplantıda mayın yasasında toplumun, muhalefetin, medyanın beklenti ve önerileri doğrultusunda bir düzenleme yapacakları duygusuna kapıldık. Yap İşlet modeline itirazlarımız doğrultusunda bir düzenleme yapılacağı kanaatiyle de AKP'nin Danışma Kurulu önerisinin altına imza koyduk. O toplantıdan 2'nci madde için tekriri müzakere verileceği kararıyla çıktık" dedi.
AKP'nin mayın tasarısıyla ilgili "muhalefetin istek ve önerilerinin" dikkate alınacağı izlenimi vermesi nedeniyle önümüzdeki hafta sonuna kadar Meclis'in çalışma takvimine onay verdiklerini söyleyen Şandır, yapılan ilk toplantının ardından ikinci bir toplantı daha yapıldığını bildirdi. Bu toplantıda MHP'den Antalya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mehmet Günal, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin yer aldığını kaydeden Şandır, yapılan bu toplantıda ise AKP'nin "yap-işlet" modelinden vazgeçmeme yönünde bir görüntü sergilediğini ve muhalefet olarak "aldatılmışlık" duygusuna kapıldıklarını söyledi.
AKP'nin ilk toplantının aksine farklı bir tavır izlemesine tepki gösterdiklerini ve bu tepkilerini Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında ortaya koyduklarını belirten Şandır, bu tepkiler üzerine Meclis Başkanı Köksal Toptan ve AKP'den Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, İstanbul Milletvekili İdris Naim Şahin gibi isimlerin katıldığı bir toplantı daha yaptıklarını kaydetti. Şandır, "Bizim taleplerimizi dikkate alacak şekilde düzenleme yapacaklarına söz verdiler, bunun için dün genel kurulda etkili muhalefet yapmadığımız için tasarı genel kuruldan geçebildi. Şimdi Salı gününe kadar AKP ne yapacağına karar verecek. Bizim beklentilerimize cevap verecek bir düzenleme yaptıkları zaman Meclis çalışmalarına devam edecek. Salı gününe kadar başbakana da taleplerimizi anlatacaklar. Bizim taleplerimiz belli, bundan sonrasına AKP karar verecek" dedi. Şandır, AKP'nin "verdiği söze uymaması" halinde nasıl bir tavır izleyecekleri sorusuna ise "Buna cesaret edemezler, Meclis çalışmalarını bozmuş olurlar" dedi.
"Salı'ya kadar umarız hatadan dönerler yoksa mayına basmış olurlar"
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise iktidar ve muhalefet arasında yapılan görüşmelerde ortaya konulan iradeye rağmen, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın Genel Kurul'da "Mimar Sinan'ın Selimiye Camisi'nin minaresini düzeltme işini yapıyoruz" şeklinde ifadeler kullandığını hatırlatarak, bu tür bir yaklaşımın verilen sözlerin arkasında durmamak anlamına geldiğini söyledi. Kaplan "Biz minareyi değil AKP'yi, mantığını düzeltmeye çalışıyoruz ve tavrımız çok net. Yabancılara yap işlet'le verilmesine karşıyız. Mayın mağdurlarına, sınırda yaşayanlara, köylüye verilmesini istiyoruz. Bu arazilerin GAP projesiyle bütünleştirilerek halkın yararına açılmasını istiyoruz. Sayın Bekir Bozdağ görüşlerinizi aldık, değerlendireceğiz" dedi. Salı gününe kadar umarız bu çok ciddi hatadan dönerler yoksa mayına basmış olurlar. Aksi bir davranış meclisteki uzlaşı, diyalog ve güveni sarsar. Bu AKP'nin Meclis içindeki diyalogu ve çalışmaları sabote etmesi anlamına gelir. Muhalefette güven sıkıntısı olursa Meclis çalışmaları tıkanır" dedi.
"Elitaş'ın sözleri uzlaşmanın ifadesiydi"
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın dün Genel Kurul'da söylediği sözlerin uzlaşmamanın ifadesi olduğunu belirtti. AKP'li yöneticilerle yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi veren Okal, AKP'nin tasarının 5 ve 6'ncı maddesinin bugün görüşülmesini istediğini ancak muhalefetin itirazı ile tasarının 5 ve 6'ncı maddeleri ile tekriri müzakarenin 2 Haziran Salı günü yapılacağını kaydetti.