Meclis'te ''İstanbul Barosu'' tartışması
TBMM Genel Kurulu'nda, BDP'nin grup önerisinin görüşmelerinde, İstanbul Barosu'nda yaşanan durum tartışma konusu oldu.
cumhuriyet.com.trBDP; TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle, cezaevlerinde insan hakları ihlalleri, hasta hükümlü ve tutuklularla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı.
Öneri üzerinde konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, kendi tespitlerine göre cezaevlerinde 151 ağır hasta hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirterek, bunların serbest bırakılarak tedavilerinin dışarıda yapılması gerektiğini söyledi.
Bugüne kadar 20'ye yakın cezaevine gittiklerini, tümünde benzer şikayetlerin ifade edildiğini anlatan Kürkçü, keyfi disiplin cezaları verildiğini, çıplak halde arama yapıldığını, buna direnenlere şiddet uygulandığını, ancak Adalet Bakanlığı bürokrasisinin şikayetleri yerinde görmediğini iddia etti.
Kürkçü, ''Trajik sorunlar ortadadır. İnsanlar hayatlarını kaybediyor, cezaevlerinde başkalarının kucağında yaşamaya mahkum ediliyor. Bir General'in Başbakan'ın yakını olması nedeniyle özel ilgiye mazhar olarak hastaneye kaldırılması acıklı bir durumdur. Bu iş Başbakan'a kalmamalı, çoktan çıkarılmalıydı'' diye konuştu.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, öneriye karşı oluklarını belirterek, iktidarları döneminde işkence konusunda ve hapishanelerde kötü durumun düzeltilmesiyle ilgili çok önemli adımlar atıldığını söyledi.
''Tamamen tezgah...''
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, öneri lehinde yaptığı konuşmada, AKP'li Can'a, ''hangi ülkenin cezaevlerini anlatıyorsun?'' diye sordu. Türkiye'de cezaevlerinde en çok mahkumun olduğu dönemin yaşandığını savunan Köse, hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili Adli Tıp Kurumu'ndan 1 yıldan önce rapor çıkmadığını, bu kişilerin Adalet Bakanlığı'nın emriyle ölüme terk edildiğini söyledi.
AKP iktidarının yargıyı ele geçirdiğini, sonra sıranın baro ve avukatlara geldiğini ileri süren Köse, İstanbul Barosu'nda yaşanan duruma işaret etti. İstanbul Barosu ile ilgili olarak AKP İstanbul Milletvekili Bülent Turan'ın iddialarda bulunduğunu hatırlatan Köse, ''İstanbul Barosu üyesiymiş, Doğu Akdeniz diye paralı bir üniversiteden mezun olmuş. Sen baro hukukundan mı anlıyorsun. Sen demokrasi mücadelesinin neresindeydin de biz seni hiç görmedik. 12 Eylül'de neredeydiniz?'' diye konuştu.
İstanbul Barosu Başkan ve üyelerinin davaya kendi üyelerinin hakkını, hukukunu savunmak için gittiğini ifade eden Köse, ''Tamamen bir tezgah, komplo kurmuşlar. Bu tezgahın başında da Bülent Turan mı var, bilmiyorum. İstanbul Barosu yönetimini düşüreceklermiş, buyurun düşürün, 12 bin oy almışlar'' dedi.
AK Parti'li Turan'ın kendisine''komiksin'' diye laf atması üzerine Tufan, ''Sensin komik...Sen okumayı bilmiyorsun. Konunun uzmanı değilsin. Ne anlarsın? Biz senin hukukçuluğunu sorgularız'' diye karşılık verdi.
''Edepsizliktir''
Sataşma gerekçesiyle söz alan Turan, konunun şahsi meselesi olmadığını söyledi. Tufan'ın ''haddini ve edebini aşarak'' konuştuğunu belirten Turan, ''Hukukçuluğunu tartışırım demek edepsizliktir. Hangi okuldan mezun olacağımı size mi soracağım? Bunu, okullara katsayı engeli çıkartan siz mi soruyorsunuz? İstediğim okulda okurum, sana ne bundan?'' dedi.
İstanbul Barosu ve CHP'nin nerede durduğunu herkesin bildiğini ifade eden Turan, meselenin Baro'yu aştığını söyledi. Turan, ''Size yakışan bir Baro. Milletin kürsüsünde onun hukukçuluğu, bunun okulu...Bu edepsizliktir. O da size yakışıyor. Kıbrıs'ta okuyan onbinlerce ülkenin evladı var ve bir çoğu da katsayı, başörtüsü engeli yüzünden oraya gitti. Bundan utanmıyor musunuz? İnsan özür diler, mahcup olur. Okulumdan memnunum, 12 yıl da avukatlık yaptım, hakkın yanında yer aldım'' diye konuştu.
CHP'li Köse, yeniden söz alarak, İstanbul Barosu'nun 12 Eylül'e karşı direnmiş ve tarihin onur sayfalarında yerini almış devrimci ve demokrat bir baro olduğunu söyledi. Köse, kendisine laf atan AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin'e, ''Sen Sivas davasının avukatıydın değil mi?'' diye karşılık verdi.
AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, öneri aleyhinde konuşurken, ''AK Parti olarak, İstanbul Barosu ile ilgili meselede ne o tarafta, ne bu taraftayız. Savunmaya gidenlerin de suç işleme hakkı yok. AKP hiçbir zaman darbeci olmamıştır, her zaman darbelere karşı mücadele etmiştir'' diye konuştu.
İstanbul Barosu üyesi olduğu gerekçesiyle söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ''İstanbul Barosu'na özel aile mahkemesi kurulduğunu'' savunarak, ''Davadaki hakim, Başsavcı'nın eşidir. İddianameyi zorla açtıran Başsavcı'dır, yargılamayı yapacak olan eşidir. Sizin adaletiniz budur'' dedi.
Konuşmaların ardından BDP grup önerisi kabul edilmedi.
Öte yandan, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, görüşmeler sürerken Bakanlar Kurulu sıralarında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bir süre sohbet etti.