Meclis'te 2010 böyle geçti-3

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da nükleer santral kurulması ve işletilmesine ilişkin anlaşmanın onaylanmasını öngören tasarının da aralarında bulunduğu bazı düzenlemeler kabul edildi.

cumhuriyet.com.tr

Anayasa değişikliğinin 12 Eylül'de halk oylamasında kabul edilmesinin ardından ilk uygulama TBMM'de hayata geçirildi. TBMM Genel Kurulu'nda, Sayıştay ve Barolar kontenjanına düşen iki Anayasa Mahkemesi üyeliği için seçim yapıldı.
TBMM'de Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yaşanan önemli olaylar şöyle:

1 Temmuz:

-İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün, CHP'ye üyelik için yaptığı başvuruyu geri çekti.
-Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Kanunu Tasarısı Genel Kurulda kabul edildi.

6 Temmuz:

-Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan (İstanbul) CHP'ye katıldı.

7 Temmuz:

-Dışişleri Bakanlığının yeniden yapılandırılmasını öngören tasarı yasalaştı.

13 Temmuz:

-Bağımsız milletvekillerinden Mücahit Pehlivan (Ankara) AKP'ye; Tayfun İçli (Eskişehir) ise CHP'ye katıldı.

14 Temmuz:

-Türkiye'nin IMF'deki temsil gücünü artıran, üye ülkelerin kota dağılımını yeniden ayarlayan tasarı Genel Kurulda kabul edildi.
 

Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesi

15 Temmuz:

-Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı onaylayan tasarı yasalaştı.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör konusunu görüşmek üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

-TBMM 2010 Üstün Hizmet Ödülleri, Mecliste düzenlenen törenle 75 kişi ve kuruluşa verildi.

21 Temmuz:

-Kamuoyunda ''taş atan çocuklar düzenlemesi'' olarak bilinen, Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarı Genel Kurulda kabul edildi.

Meclis tatile girdi

23 Temmuz:

-Ağırlıklı olarak vergi konusunda düzenlemeler içeren ''Torba Tasarı'' yasalaştı.

-Meclis, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim 2010 tarihine kadar tatile girdi.

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun CHP'li üyeleri, ''Ergenekon davası''nın tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan ile emekli Albay Atilla Uğur'u ziyaret etmek için Adalet Bakanlığına başvurdu.

28 Temmuz:
-TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, düzenlediği basın toplantısında Meclis'in 23. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdi.

29 Temmuz:

-CHP'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
 

TBMM albümü

3 Ağustos:

-Meclisin açılışının 90. yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan TBMM Albümü ''tbmm.gov.tr'' internet sitesine konuldu.

12 Ağustos:

-Bağımsız Milletvekili Zekai Özcan (Ankara) MHP'ye katıldı.

23 Ağustos:

-Görev süresi 30 Ağustos'ta dolacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e veda ziyaretinde bulundu.
 

Halkoylamasında kabul


2 Eylül:

-AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, özürlülerin daha uygun şartlarda oy kullanabilmeleri için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığına başvurdu.

-2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan (A) Milli Takımın oyuncuları, takımın başantrenörü Bogdan Tanjevic ve Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, TBMM Başkanı Şahin'i ziyaret etti.

12 Eylül:

-Anayasa değişikliği yapılan halk oylamasında kabul edildi.

23 Eylül:

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindekilerle görüştü.

28 Eylül:

-CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici partisinden istifa etti.

29 Eylül:

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile eski Genel Başkan Deniz Baykal TBMM'de bir araya geldi.
 

Yeni yasama yılı

1 Ekim:

-TBMM'nin 23. Dönem 5. Yasama Yılı başladı.

-Genel Kurulun özel gündemli toplantısında yapılan konuşmalarda ''yeni anayasa'' konusu ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni bir Anayasanın, tamamen sivil bir irade tarafından hazırlanması ihtiyacının çok açık olduğunu bildirdi. TBMM Başkanı Şahin, çağın şartlarına uygun, sivil anlayışla hazırlanacak bir Anayasanın gerekli olduğunun tüm kesimlerce dile getirildiğini söyledi.

-CHP Grup Başkanvekilliğine Kemal Anadol (İzmir), Muharrem İnce (Yalova) ve Akif Hamzaçebi (Trabzon) yeniden seçildi.
 

Seçim için tarih

5 Ekim:

-MHP Grup Başkanvekilliğine Oktay Vural (İzmir) ve Mehmet Şandır (Mersin) yeniden seçildi.

-Başbakan Erdoğan, genel seçimler için en uygun tarihi ''Haziran ayının ilk haftası'' olarak düşündüklerini ifade etti.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Başbakan Erdoğan'ın kullandığı dilin, artık Cumhurbaşkanı Gül'ü bile rahatsız ettiğini'' savunarak, ''Bu dili kullanmak, halka en büyük saygısızlıktır. Saygı Recep Bey'in defterinde var mı? Olduğunu zannetmiyorum'' dedi.

-Başbakan Erdoğan, ''Göktürk'' adı verilen ve çalışmaları süren istihbarat uydusunun 2012'de uzaya fırlatılacağını söyledi.

-Kılıçdaroğlu ve Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 21 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tezkereler TBMM Başkanlığına sunuldu.
 

İlk uygulama TBMM'de

6 Ekim:

-TBMM Genel Kurulunda, Sayıştay kontenjanına düşen Anayasa Mahkemesi üyeliği için seçim yapıldı. İlk tur oylamada sonuç alınamadı; 2. turda en yüksek oyu alan aday dışındaki iki adaya 1'er oy çıkınca tartışma yaşandı. Yeniden yapılan 2. turda, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Hicabi Dursun seçildi. Böylece, Anayasa değişikliğinin ardından ilk uygulama TBMM'de hayata geçirildi.

-TSK unsurlarının, Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidi ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla sınır ötesi harekat düzenlemesi konusunda hükümete verilen yetkinin 17 Ekim 2010'dan itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

7 Ekim:

-TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, cezaevlerinde incelemelerde bulunmak üzere alt komisyon kuruldu.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 10 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına dair tezkereler TBMM Başkanlığına sunuldu.

11 Ekim:

-CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Hicabi Dursun'un Anayasa üyeliğine seçilmesine ilişkin oylamanın ''geçersiz sayılması'' istemiyle TBMM Başkanlığına başvurdu.
 

Sınırötesi operasyon yetkisi

12 Ekim:

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) bazı üyelerinin istifasından, ''adaleti, siyasi hırslarına feda eden Başbakan Erdoğan'ın ve ilgili bakanın sorumlu olduğunu'' öne sürdü.

-Genel Kurulda, sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi kapalı oturumda kabul edildi.

13 Ekim:

-Genel Kurulda, Anayasa Mahkemesi üyeliğine, baro başkanlarının avukatlar arasından gösterdiği adaylardan Celal Mümtaz Akıncı seçildi.

14 Ekim:

-CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 29 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde vereceği resepsiyona katılmayacaklarını bildirdi.

15 Ekim:

-TBMM Başkanı Şahin, Hicabi Dursun'un Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığını bildirdi.
-2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

19 Ekim:

-Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, TBMM Genel Kuruluna hitap etti.
-RTÜK'te boş bulunan üyeliğe CHP kontenjanından Prof. Dr. Korkmaz Alemdar seçildi.
-Sporda şiddet ve kulüplerin sorunlarına yönelik Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.
 

Türban tartışmaları

20 Ekim:

-AKP Grup Başkanvekilleri, başörtüsü konusunu görüşmek üzere CHP, MHP ve BDP gruplarını ziyaret etti.

-AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''üniversitede yaşanan başörtüsü sorununun çözümü için ortak çalışma grubu kurularak, konunun TBMM'de kalıcı bir çözüme kavuşturulması'' önerdiklerini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, önerilen komisyona üye vermeyeceklerini bildirdi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da ''sorunun çözülmesini başından bu yana istediklerini'' ifade etti. BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız ise konunun ''din ve vicdan özgürlüğü kapsamında bir demokratikleşme paketi olarak ele alınması'' görüşünü dile getirdi.

-Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Türkiye, tarımda, hiçbir zaman kendi kendine yeterli olmadı, o bir masaldı'' dedi.

-Genel Kurulda, Sayıştay Kanunu Teklifi'ndeki ''Performans denetimi'' tanımının değiştirilmesi tartışmaya neden oldu.

21 Ekim:

-TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde, cezaevlerinde inceleme yapmak üzere yeni bir alt komisyon kuruldu.
 

2011 bütçesi komisyonda

26 Ekim:

-BDP'li Hasip Kaplan, kapatılan DTP'li Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliğine geri dönmesine ilişkin dilekçeleri TBMM Başkanı Şahin'e sundu.

-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısını Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

-Bağımsız Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu (Şanlıurfa) AKP'ye katıldı; Sabahattin Cevheri (Şanlıurfa) ise AKP'den istifa etti.

-Başbakan Erdoğan, ''Cumhuriyet, sözde elitler tarafından değil bizzat bu millet tarafından kurulmuştur. Dolayısıyla, cumhuriyet asla ve asla belli bir zümrenin, belli bir kitlenin, belli bir grubun rejimi değil, bu milletin rejimidir; sahibi de bu aziz millettir'' dedi.

-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Recep Bey'den İnciler' diye bir kitap yazacağız. Eğer sayfaları çok kalın olursa, adına Receplarousse diyeceğiz'' şeklinde konuştu.

-BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, ''Tek taraflı olarak sürekli PKK'dan beklenen bir yaklaşımla Kürt sorununu çözmenin mümkün olmadığını'' söyledi.

-AKP İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne ''Küresel Eylem İçin Parlamenterler'' (PGA) örgütü yönetim kuruluna seçildi.

-AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine uygulanan hapis cezasında indirim öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TCK'nın ''görevi kötüye kullanma'' başlıklı maddesinin ''kanundan tümüyle çıkarılması gerektiğini'' savundu.
(Sürecek)