Meclis'in yeni kaosu

CHP ve BDP'nin tavrı nedeniyle TBMM'nin 24. yasama dönemi, 'Meclis çalışabilecek mi, komisyonlar ve Başkanlık Divanı oluşturulabilecek mi? CHP, bağımsızların katılması durumunda BDP divan ve komisyonlarda temsil edilebilecek mi? CHP, divan ve komisyonlara üye verirse ne olur? Ana muhalefet partisi CHP mi MHP mi? Anayasa Mahkemesi'ne kim başvuruda bulunabilecek?' gibi sorularla başladı.

cumhuriyet.com.tr

CHP’nin yemin etmemesi ve BDP’nin boykotu nedeniyle TBMM’nin nasıl çalışacağı, komisyonların nasıl oluşacağı soru işaretlerine neden oldu. TBMM yönetimi, CHP ve BDP’lilerin yemin etmemesi nedeniyle TBMM Başkanlık Divanı ve komisyonlarda temsil edilemeyeceğini belirtirken AKP de benzer yönde görüş bildiriyor. CHP’li Rıza Türmen ise Meclis çalışmalarına katılmak için yemin etmenin bir koşul olmadığına işaret ediyor. Ana muhalefet partisinin CHP mi yoksa MHP mi olduğu tartışmalı. Bu durumda yasa ve Meclis işlemlerini kimin Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği soru işareti yaratıyor.

CHP ve BDP’nin tavrı, TBMM işleyişiyle ilgili bir dizi yeni tartışmayı da beraberinde getirdi. Meclis’te yaşanabilecek olası tartışma ve krizler şöyle:

Başkanlık Divanı ve komisyonların oluşumu: TBMM Başkanlık Divanı’nın geçen dönem olduğu gibi 17 kişiden oluşması öngörülürse AKP’ye 10, CHP’ye 4, MHP’ye 2, bağımsızların katılması durumunda BDP’ye 1 üyelik düşecek. TBMM yetkilileri, partilerin grup kurmaları, ayrıca Danışma Kurulu’nda temsil edilmeleri için milletvekillerinin yemin etmesi koşulu gerekmediğini, ancak yasama ve denetim faaliyetlerine katılım için ant içmelerinin zorunlu olduğunu, bu nedenle yemin etmeden Başkanlık Divanı ve komisyonlarda temsil edilmenin mümkün olmadığını belirtti. CHP’li Rıza Türmen, “yemin etmeyen milletvekili parlamento faaliyetlerine katılamaz” gibi bir hükmün bulunmadığını, ortada böyle bir boşluğun olduğunu söyledi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise TBMM’nin çalışmasına bir engel olmadığını ancak CHP ve BDP’li bağımsızların çalışmalara katılamayacağını söyledi.

CHP üye bildirecek mi? CHP’de yemin etmemenin Meclis çalışmalarına katılmaya bir engel oluşturmayacağı yönünde bir kanaat oluşması durumunda Başkanlık Divanı ve komisyonlara üye bildirip bildirmeyeceği gündeme gelecek. Partiler, komisyonlara vereceği üyelerin isimlerini TBMM Başkanlığı’na bildiriyor, üyelikler genel kurulun oyuyla kesinleşiyor. CHP’nin üye ismi bildirmesi durumunda TBMM Başkanlığı, listeyi geri gönderebilir ya da kararı genel kurula bırakabilir.

Anayasa Mahkemesi’ne kim başvuracak?: AKP’nin görüşüne göre ana muhalefet partisi CHP değil, MHP. Krizin çözülememesi durumu ve CHP’nin Meclis çalışmalarına katılamaması durumunda yasaları ve TBMM’nin işlemlerini kimin Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği tartışma konusu. Her iki partide ana muhalefet partisinin kendisi olduğunu iddia ederse, Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bir iptal başvurusunda kimin yetkili olduğuna mahkeme karar verebilir.