"Meclis'in meşruluğu tartışılır"
CHP'li milletvekilleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin krizi nedeniyle, "muhalefet ister gelsin, ister gelmesin parlamentonun çalışmasına mani bir durum yoktur" sözlerine tepki gösterdi.
cumhuriyet.com.trTutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi nedeniyle siyasette yaşanan yemin krizi devam ederken, CHP milletvekillerinden de "Muhalefet ister gelsin ister gelmesin parlamentonun çalışmasına mani bir durum yoktur" diyen Başbakan Erdoğan'a tepki geldi.
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay Başbakan Erdoğan'ın "Meclis bal gibi çalışır" dediğini ifade ederek, "İşin bir meşru yanı vardır bir resmi yanı vardır. Resmen çalışır ama meşruluğu tartışılır. İtibarsız bir parlamento olur. Sekiz üyesi hukuksuz şekilde cezaevinde tutulan parlamentonun itibarı hep tartışılır" diye konuştu. Sorunun çözümü için bir tane değil 50 formül olduğunu, Anayasa değişikliğine gerek olmadığını dile getiren Altay, "Sorunu Anayasaya atfetmek ipe un sermektir. Bir paragraflık yasal düzenleme ile çözülür. Burada niyet önemli. Sekiz üyesi haksız yere kodesteyken bu Meclis'in anayasa yapması mümkün mü? Değil. Bu parlamentoda Unakıtan, Başbakan için kanun çıkmadı mı" diye konuştu.
"Yargıda çözüm bulunmalı"
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ise, meselenin Meclis'in meşruiyetinin iadesi olduğunu söyledi. Türmen, "Bu Meclis'in meşruiyeti sekiz vekilin cezaevinde olması ile sakatlanmıştır. Demokrasiye inanç varsa karşılıklı olarak çözüm iradesi varsa bu kolaydır. Formül bolluğu var, istediğiniz kadar çok formül çıkar. Karşılıklı konuşulur görüşülür" dedi. AKP kanadından gelen "Ogün Samast" örneğine tepki gösteren Türmen, bu örneklerin işe "kılıf uydurmak" için yapılan şeyler olduğunu söyledi. Türmen, "Milletvekili olduktan sonra hakim kararı ile tutukluluk sona erebilir. Bu yargının ortaya çıkardığı bir krizdir, yargıda çözüm bulunmalı" dedi.
"Daha yumuşak bir yaklaşım bekliyorum"
CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin ise, sorunun çözümü için hukukçuların bir araya gelebileceğini ifade ederek, önemli olanın restleşme yerine karşılıklı çözüm için bir araya gelmek olduğunu söyledi. Keskin, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinde böyle bir sorunla karşılaşmak gerçekten üzüntü verici. Türkiye'de çok ciddi sorunlar var, hızlı şekilde parlamentonun çalışmasını isterdim ama bu gerçekleşmedi vatandaş olarak milletvekili olarak çok üzüldüm. Bu konuda iktidar partisinden daha yumuşak bir yaklaşım bekliyorum" diye konuştu.