MEB'de ünvan değişikliği yönetmeliği davalık oldu

Aralık ayında yürürlülüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği" kariyer ve liyakat ilkeleri ile beklentilerin korunması ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Eğitim-İş tarafından yargıya taşındı.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim-İş, "Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin" 7. maddesinin (a) bendinin 2. fıkrasının, (b) bendinin 2. fıkrasının, (c) bendinin 3. ve 4. fıkralarının yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a başvurdu.

Eğitim-İş, söz konusu yönetmelik hükümlerinin bir önceki yönetmeliğe göre değişikliklere uğradığı; dava konusu yönetmelik hükümlerinin ise gerek kariyer ve liyakat ilkelerine, gerekse haklı beklentilerin korunması ilkesine aykırılık oluşturduğunu bildirdi.
 

"Liyakat ilkelerine aykırı"

Dava gerekçesinde, yönetmeliğin 7. maddesinin (c) bendinin 3. fıkrasının; ilgililerin haklı beklentilerini hiçe saydığı, kariyer ve liyakat ilkesine aykırılık teşkil ettiği belirtilerek, "İlgili Yönetmelik hükmü, şef kadrosuna atanabilmek için gereken özel şartları tespit etmektedir. Buna göre, şef kadrosuna atanabilmek için; en az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, iki yılı bakanlıkta olmak üzere devlet memurluğunda en az beş yıl görev yapmış olmak, bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak ve bakanlık teşkilatının yardımcı hizmetler sınıfı dışındaki kadrolarında görev yapıyor olmak gerekmektedir. Eski yönetmeliğin şef kadrosuna atanabilmek için gereken özel şartları tespit eden hükmünde ise bulunduğu görevde en az iki yıl görev yapmış olmak şartı belirtilmemişti" denildi.

Gerekçede, Merkez ve Taşra Boş Şeflik Kadroları'nın açıklanmasına karşın daha sonra atamaların ertelendiği, eski yönetmelik hükümlerine göre şeflik sınavına başvurabilecekleri yolunda beklenti yaratılmasına karşın, yeni yönetmelik hükmü ile sınava başvurabilecek adayların başvuru haklarının elinden alındığı savunuldu. Gerekçede, eski yönetmelik hükümlerine göre başvuru hakkına sahip olan kimselerin haklı beklentilerinin korunmadığı kaydedildi.
 

"Yönetmelik, telafisi güç zararlar doğurabilir"

Dava gerekçesinde, yönetmelik hükümlerinin uygulanması ile telafisi güç zararların doğacağı vurgulanarak, "Nitekim bir kez şef kadrosuna atanabilmek için yapılacak sınava başvurular dava konusu edilen yönetmelik hükümleri gereğince alınmakla, geri dönülmesi oldukça güç bir yola girilmiş olacaktır. Eklenen şart dolayısıyla sınava başvuru hakları engellenmiş olan ilgililerin mağduriyetlerinin telafisi güç bir boyuta gelmesini önlemek yolunda dava konusu yönetmelik hükmünün yürütmesinin mümkün olan en kısa sürede durdurulması zorunluluk arz etmektedir" uyarısında bulunuldu.