Mayın yasası yürürlükte

Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlemesine ilişkin kanun yürürlülüğe girdi. Kanuna göre, mayınlı arazilerin; Milli Savunma Bakanlığı tarafından ya da Maliye Bakanlığı'nın hizmet alma yöntemi ile temizlenememesi halinde, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinde en fazla indirimi teklif edene ihale edilerek yaptırılması öngörülüyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı boyunca yapılacak olan mayınlı arazilerin temizlemesine ilişkin kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlülüğe girdi.

Kanuna göre, sınırda bulunan anti personel, anti tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesini, imha edilmesini ve bu şekilde elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usulleri düzenliyor. Buna göre, Mayın temizleme işini, öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yaptıracak. MSB kendisi yapamazsa ise 4734 sayılı Kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığınca hizmet satın alınarak temizlenecek. Mayından temizlenen alanlardaki Hazine taşınmazlarının tasarrufu ise Maliye Bakanlığına geçecek. İhale şartnamesinin hazırlanması ve yapılacak işin muayene ve kabulü, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşan ortak bir komisyon tarafından yapılacak.
 

Maliye Bakanlığı ihaleye çıkacak

Her iki kurumun mayınları temizleyememesi halinde ise, Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kanun hükümlerine tabi olmaksızın Hazineye ait ya da Maliye Bakanlığınca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazineye ait diğer taşınmazların, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmesi öngörülüyor. Ayrıca, söz konusu alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı tarafından ihale edilecek.
 

44 yıldan fazla devredilmeyecek

Mayınlı alanda bulunmakla birlikte, askeri yasak bölge ile sınır hattı boyunca tesis edilecek sınır fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanların da bu yöntemle temizlenmesi öngörülürken bu alanlar ise ihaleyi alan firmaya bırakılmayacak. İhaleyi yapan bakanlık, gerekli gördüğü hallerde ise taşınmazları bir bütün olarak ya da kısımlara ayırmak suretiyle ihale edebilecek. Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası ise Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının mutabakatı ile belirlenecek. İhaleyi kazanan firma taşınmazların kendisine devrinden itibaren 5 yıl içinde mayınları temizlemek zorunda olacak. Söz konusu arazinin temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması süresi ise kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçmeyecek.