Mavi Marmara raporu hâlâ belirsiz
İsrail'in geçen yıl Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyı soruşturan BM Soruşturma Komisyonu'nun raporunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bu ay içinde ne zaman sunacağı hala netlik kazanmadı.
cumhuriyet.com.trBM Sözcüsü Martin Nesirky, BM Soruşturma Komisyonu'nun raporunu Genel Sekretere yarın sunacağına ilişkin haberleri doğrulayıp doğrulayamayacağının sorulması üzerine, Komisyon'un çalışmalarını tamamlayabilmesi ve nihai rapor üzerinde tarafların (Türkiye ve İsrail) uzlaşmaya varabilmesi amacıyla çalışma süresinin uzatıldığını, daha çok zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
''Rapor sert bir dil içerdiği için yumuşatılması amacıyla istişarelerin sürdüğüne'' dair basında çıkan iddiaların doğru olup olmadığının sorulması üzerine ise Nesirky, raporu kendisinin görmediğini, Komisyon'un çalışmaya devam ettiğini söylemekle yetindi. Nesirky, raporun Genel Sekretere ne zaman sunulacağının netlik kazanması halinde bunu medyaya duyuracaklarını bildirdi.
Genel Sekreter Ban, geçen ay yaptığı açıklamada, Komisyon'un çalışmalarını sürdürdüğünü, nihai raporu ise kendisine temmuz ayı içinde sunacağını bildirmişti.
Ban, başkanlığını Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer'ın, başkan yardımcılığını Kolombiya'nın eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin yaptığı, İsrail'den Joseph Ciechanove ve Türkiye'den emekli Büyükelçi Özdem Sanberk'in yer aldığı Soruşturma Komisyonu'nu 2 Ağustos 2010 tarihinde kurdu. Türkiye, Komisyon'a ön raporunu 1 Eylül 2010'da, nihai raporunu ise 11 Şubat 2011'de sundu.
Raporunu BM Soruşturma Komisyonuna geçen yıl Kasım ayında sunması gereken İsrail ise Komisyon'a ilk raporunu ancak 23 Ocak 2011'de sunabildi.
BM Soruşturma Komisyonu nezdinde Türkiye'nin temas noktası Büyükelçi Mithat Rende, Türkiye'nin Mavi Marmara soruşturmasına ilişkin görüşlerini ve hukuki tezlerini, BM Soruşturma Komisyonu'na 26 Nisan'da sözlü olarak açıkladı. İsrail tarafı da kendi görüşlerini 27 Nisan'da Komisyon'a sözlü olarak iletti.
Komisyonun üzerinde çalıştığı nihai raporu 18 Mayıs'ta Genel Sekretere sunması bekleniyordu, ancak daha sonra Komisyon'un çalışma süresi uzatıldı.
BM kulislerinde raporun çok yakında Genel Sekretere sunulup açıklanabileceği konuşulurken, İspanya, İsviçre ve ardından Sudan'a gitmek üzere New York'tan dün gece ayrılan Genel Sekreter'in raporu elden teslim almasının gerekli olmadığı bildirildi.