Masallar diyarında sanat

Arkas Sanat Merkezi'nde "1001 Gece" sergisi başladı.

cumhuriyet.com.tr

İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açılan yeni sergi bu kez masallardan yola çıkıyor. Masalların olağanüstü dünyasını görsel ve sahne sanatları üzerindeki etkisine tanık olmak isteyen sanatseverler için “1001 Gece” sergisi 30 Aralık’a kadar açık kalacak.

Arkas Holding Koleksiyonu’ndan sergilenecek eserlerin yanı sıra dünyaca ünlü Fransız modacı Christian Lacroix’nın Şehrazat balesi ve İtalyan kostüm tasarımcısı Franca Squarciapino’nun La Bayadère balesi için hazırladığı tasarımlar Türkiye’de ilk kez sergilenecek. Ayrıca, Paris Ulusal Operası/Opéra Garnier, Comédie-Française, Fransa Ulusal Kostüm Müzesi (Moulins), Fransa Ulusal Kütüphanesi, Müziksev, Antik A.Ş. gibi önemli müze ve kurumlardan ve özel koleksiyonlardan getirilen eserler yer alıyor. Ayrıca, Felekşan Onar ve Suhandan Özay Demirkan gibi çağdaş sanatçıların farklı disiplinlerdeki çalışmalarının da yer alacağı sergi, kostümlerden aksesuarlara, dekoratif objelerden tablolara ve heykellere, 1001 Gece Masalları’nın dokunuşunu hissettiren pek çok farklı parçayı kapsıyor. Sergiye özel hazırlanan zengin içerikli kitapta ise Jean-Luc Maeso, Martine Kahane, Emmanuelle Peyraube, Sylvette Larzul, Mathias Auclair’in kaleme aldığı makaleler ve zengin görseller yer alıyor.

Serginin açılışında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “İnsanların günlük dertlerinden arınıp böyle güzellikleri görmelerini istiyoruz. En başta 1001 Gece konseptinin bizim daha önceki sergilerimizle çok ilgisi olmadığını düşündük ancak sonrasında Bay Maeso, Fransa’daki ilişkilerinden faydalanarak Fransa’da önemli müzelerde ve koleksiyonlarda bulunan o dönemin çok önemli bale kostümlerini de buraya getirebildi, böylece çalışmalara başladık” diyerek serginin doğuşu konusunda bilgi verdi.

‘Çocuklara ulaşacağız’

Konuşmasına Şehrazat’ın baş rolünde olduğu 1001 Gece Masalları ve derlemenin yazarı Antoine Galland’a değinerek devam eden Arkas, “İzmir’de bu sergiyi düzenlemek bizim için büyük bir mutluluk. Talebelerin gelip bu sergiyi gezmesini çok arzu ediyoruz. Küçük yaşta başlayan sanat sevgisi ömür boyu devam eder. İzmir’de tüm çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Serginin küratörü Jean-Luc Maeso, “1001 Gece hikâyesi son derece ayrıcalıklı bir temaya yolculuk ederek okuyucuyu reel ve hayali dünyalara bir yolculuğa çıkarır. Okuyucuyu o dönemin baharat ve parfüm gibi çok değerli mallarının olduğu ülkelere, Doğu’daki Arap ülkelerinin dünyasına çeker. Sergiyi ziyaret ederek kahramanlarımızın bu inanılmaz hikâyelerine yine sizler de çekileceksiniz. Yazar bu dönemde Doğu’ya olan ilginin artmasını sağlayarak büyük bir başarıya imza atıyor. Bu sergi 1001 Gece dünyasına gireceğiniz bir sergi olacak” dedi.

Arkas Sanat Merkezi Çocuk Atölyeleri ise 1001 Gece Sergisi’ne özel hazırlanan atölye çalışmalarıyla minik sanatseverleri bekliyor. Atölye çalışmaları arasında çocukların kendi masallarını yaratacakları, hayal dünyalarını kâğıda aktaracakları ve farklı tasarımlar yapacakları çalışmalar yer alacak.  
Fransız Kültür Merkezi’nin 1001 Gece Sergisi’ne paralel olarak düzenlediği, sanatçı Julien Salaud’un enstalasyonunun yer alacağı sergi de 30 Aralık’a kadar ziyarete açık olacak.

Büyük bir ilham kaynağı

“1001 Gece Masalları”, yaşamının 15 yılını Ortadoğu’da geçiren ve İzmir’i pek çok kez ziyaret eden ünlü oryantalist yazar, akademisyen ve seyyah Antoine Galland’ın derleme ve çevirisiyle Avrupa’da ve dünyada çok ses getiren kült bir kitap olarak dünya literatüründe yerini aldı. Galland’ın çevirisiyle Avrupa üzerindeki etkisi sınırları aşmış olan bu kitap birçok dile çevrildi ve 18. yüzyılda gelişen egzotizm tutkusu ile fantastik edebiyatın gelişiminde büyük rol oynadı. Farklı sanat alanlarına konu olan “1001 Gece Masalları”, geçmişten günümüze tiyatro, opera, bale, resim, heykel, tekstil, sinema gibi görsel, dekoratif ve sahne sanatlarına ilham kaynağı oldu.