Marmaris Körfezi için 'kokacak' uyarısı

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Nedim Özdemir, son yıllarda özellikle sel sularının getirdiği çamurlu sularla masmavi olan rengi kahverengiye dönen Marmaris Körfezi'nin önlem alınmaması halinde ileride kokmaya başlayabileceğini belirtip, uyardı.

DHA



Marmaris İlçesine yağan her yağmurun ardından körfezin sel sularının getirdiği çamurlar nedeniyle kahverengi renk alması, bilim adamlarını da endişelendirmeye başladı. 19 Mart Cumartesi günü eskiye oranla metrekareye çok daha az yağmur yağmasına ve ilçede sel baskını olmamasına rağmen körfez yine kahverengiye büründü. Önceki yıllarda derelerin ıslahı çalışmalarında bazı kanalların genişletilmesi ve derinleştirilmesinin yanı sıra kıyı bandı çalışmaları sırasında plaja giren iş makinelerinin de tetiklemesiyle birlikte Marmaris'te denizin bulanıklaşması ve renk değiştirmesi önlenemez hal aldı.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Nedim Özdemir, körfezi besleyen derelerle ilgili olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri gibi ilgili kurumların bir araya gelerek acilen bir bilimsel proje üretmesi gerektiğini söyledi. Aksi taktirde körfezin hızla kirlenmesinin yanında sedimanla dolarak tehlikeli boyuta her yıl daha fazla yaklaşılacağını da savunan Doç.Dr. Özdemir, uyarılarda bulundu.

Doç.Dr. Nedim Özdemir, denizin kirlendiğini açıkça söyleyebilmek için en az 1 yıllık bilimsel bir proje kapsamında su kalite ölçümlerinin yapılması gerektiğini de belirterek, şöyle devam etti:

"Hatta bu ölçümleri düzenli olarak her yıl yapmak körfezin geleceği açısından önemli. Buradan, 'Marmaris Körfezi kirlendi' demek yanlış olur. Fakat birkaç yıldır süregelen bu sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. Körfezde çeşitli süreçler içinde bilimsel incelemeler yaptık. Yine daha önceki açıklamalarımızda da burada gelecekteki en büyük sıkıntının çamurun dibe çökmesiyle körfez derinliğinin azalması olacağını açıklamıştık. Sel sularının getirdiği çamur ile körfeze gelen diğer atıklar, en önemli ve en büyük sorun. Bu durum körfezin derinliğini azaltmasının yanında buradaki su canlılarını da olumsuz etkilemektedir. Körfeze gelen sedimantasyon aynı zamanda sudaki canlıların yaşam kaynağı olan çözünmüş oksijen miktarını düşürerek sudaki görünürlüğü de azaltmaktadır. Körfezin dolmasıyla birlikte alttaki su sirkülasyonu azalacağından dolayı bunlar dip yapıda birikerek kalıcı olur. Sudaki çözünmüş oksijen miktarı azalacağından gelecekte İzmir ve Haliç Körfezi'nde de olduğu gibi Marmaris Körfezi kokmaya başlar. Bu bakımdan hiç zaman kaybetmeden körfezde bilimsel olarak bir proje kapsamında çalışma yapmak lazım. Sadece körfezi besleyen dereler değil, körfeze etki edecek diğer olası etkileri de detaylı incelemek gerekir."