MARBLE 2010, 24 Mart'ta kapılarını açacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 24-27 Mart'ta gerçekleştirilecek MARBLE 2010-16. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na İtalya, Hindistan ve Çin'den önemli katılımların olacağını, Brezilya, Güney Afrika, Vietnam ve Ukrayna'nın ise ilk kez fuarda yer alacağını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZFAŞ toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında fuara ilişkin bilgi verdi. Alanında dünyanın en önemli fuarlarından biri olarak kabul edilen MARBLE'nin, 24 Mart Çarşamba günü 16. kez açılarak Türk doğal taşını dünya pazarlarıyla buluşturacağını belirten Kocaoğlu, ''Fuar hem İzmir için hem de mermer sektörü için çok önemli'' dedi.

Kocaoğlu, bu yıl, geçen seneye oranla bin 100 metre kare artışla 43 bin 625 metre kare alanda kurulacak fuarda, yerli yabancı toplam katılımcı sayısında da 34 adet artış olduğunu, talep eden firma sayısının fazla olmasına rağmen, yer sorunu nedeniyle sayının daha da artırılamadığını ifade etti. İZFAŞ'ın yıl boyunca mermer fuarının büyümesi için Fransa, Brezilya, İtalya, Portekiz, Hindistan gibi ülkelerde sektör fuarlarına katıldığını bildiren Kocaoğlu, MARBLE'de 35 ülkeden 262 firmanın yer alacağını, geçen yıl bu sayının 258 olduğunu söyledi.

Kocaoğlu, İtalya, Hindistan ve Çin'den fuara önemli katılımların olacağını, bunlardan İtalya'dan 90, Çin ve Hindistan'dan 23'er firmanın fuarda yer alacağını, Brezilya, Güney Afrika, Vietnam ve Ukrayna'nın ise ilk kez MARBLE'ye katılacağını belirterek, ''Vietnam'ın meşhur beyaz mermeri ilk kez sergilenecek'' dedi. Geçtiğimiz yıl fuarı 51 bin 560 kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl bu rakamda da artış beklediklerini ifade eden Kocaoğlu, ''Yersizlikten, belli yerlerin üzerini kapatarak geçici binalar tesis ediyoruz'' dedi.

Kocaoğlu, fuara alım heyetlerinin ziyaretlerde bulunacağını, geçtiğimiz yıl fuarın sektörde yarattığı değerin dışında konaklama, yeme içme gibi harcamalarla kent ekonomisine 70 milyon doların üzerinde para kazandırdığını, bu sene bunun üzerine çıkılacağını düşündüklerini anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği ithal malı taş kullanmama konusunda TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonundan 13 milletvekili ve 7 uzmanın fuar müddetince İzmir'e konuk olacağını belirten Kocaoğlu, ''Bir ilimizde ithal mermer kullanılmasına dair, Parlamentoda bir gündem oluşmuş. Sektör temsilcileri konuyu Ankara'ya taşımış. Konuklarımız da fuar boyunca yerli mermer kullanımını teşvik için üreticilerle buluşacak. Bu da Türk mermerciliğinin gelişmesi için sevindirici bir politika'' diye konuştu.
 

Fuar alanının darlığı

Aziz Kocaoğlu, yeni fuar alanını, belediye olarak kendi kaynaklarından yapacaklarını, ilk etapta 50-60 bin metre karelik bölümü inşa edeceklerini söyledi. Proje sürecini kısa sürede tamamlamak istediklerini belirten Kocaoğlu, ''Artık tedbirli konuşuyoruz. Ama biter bitmez fuarcılığı oraya taşıyacağız. 11 bin metre karelik 2 nolu holde de kitap, hediyelik eşya, mücevher fuarları, sergiler ve toplantılar yaparak burayı kongre, kültür-sanat etkinliklerine ayıracağız. Kültürpark'ın kimliğini de buna uygun olarak değerlendirmek istiyoruz'' dedi.

Kocaoğlu, projenin yatırım maliyetinin, 30 milyon liralık arsa payı hariç 50-100 milyon lira arasında tahmin edildiğini, ihaleyi iki kademede yapacaklarını, yeterlilik konusunda sonuç alındığını anlatarak, ''Önemli olan İzmir fuarcılığının sıçrama yapması. Bu, en az metro, raylı sistem kadar önemli'' şeklinde konuştu. Yeni alanın önümüzdeki yıla yetişip yetişmeyeceğinin sorulması üzerine Kocaoğlu, ''Bir belediye başkanına sorulacak en zor soru. Niyetimiz bir an önce hizmete açmak'' dedi.

Kocaoğlu, sağlık alanı başta olmak üzere fuar sayısında artış olup olmayacağı yönündeki soruya, şu karşılığı verdi: ''Mermer fuarını yüzde 40 büyütme potansiyelimiz var. Hem katılımcısı, hem de ihracatı arttı. Gelinlik fuarında bir ivme yakaladık, geometrik olarak büyümeye başladı. Mevcut alan önümüzdeki sene bu fuara da yetmeyecek. Zeytinyağı ve şarap fuarını ayırma çalışmalarımız var. Bu coğrafyadan çok daha fazla niş fuarlar çıkar. Sağlık konusunda hem yerel yönetim, hem de hükümetimiz birçok şey yapmaya çalışıyor. Ama kentin bir eksiği var. O da, hedeflediği sektörlerde ve kara parçalarında o iş için planlama yapmak. Liman arkası ve İnciraltı planlamasının bir an önce bitmesi gerekiyor. Bunun ardından tüm dünyadaki sağlık sektörlerini taramalı, burayı sağlık merkezi haline getirmeliyiz. İnciraltı bunun için biçilmiş kaftan. Bu plan geçerse deniz kenarında 2 bin metre kare yeşil alana kavuşacağız. Ürününüz varsa satarsınız. Bu proje de İzmir'i gerçek anlamda sıçratmaya yetecektir. Bütün mesele bu planlamayı yaptıktan sonra fuarlarla bu işin yatırımcısını çekmek.''

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ithal mermer kullanıp kullanmadıklarının sorulması üzerine Kocaoğlu, ''Biz başından beri çiçeği, böceği, fidanı, sütü, taşı, hepsini kendi bölgemizden kullanıyoruz. En yakın bölgemizden alarak kendimizi döndürmeye çalışıyoruz. Doğaltaş ve inşaat malzemelerinde de nakliye bedeli önemli. Muadili varsa en yakın yerden almanız gerekir. Yakındaki ürün, maliyet açısından avantajlıdır'' diye konuştu.