Mahkeme Kürtçe savunmayı kabul etti

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davasında sanıkların Kürtçe savunma talebini reddederken, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti.

cumhuriyet.com.tr

PKK'nin sözde üst düzey sorumlularından Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde hükümlü bulunan Şemdin Sakık'a bomba düzenekli gemi maketi gönderen PKK itirafçısı Fedli Temizyüz'ün Kürtçe savunma talebi Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davasında sanıkların Kürtçe savunma talebini reddederken, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Şemdin Sakık'a yönelik suikast girişiminde bulunan PKK itirafçısı Fedli Temizyüz'ün Kürtçe savunma talebi kabul edildi. Şemdin Sakık'la aynı cezaevinde kalan sanık Fedli Temizyüz duruşmaya katıldı.

Duruşmada iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. İddia makamı, sanık Fedli Temizyüz'ün, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bulunan Şemdin Sakık'ın örgüte ihanet ettiğini öne sürüp, çok iyi korunan bir şahsın örgüt tarafından nasıl öldürülebileceğini ispatlamak için eylemi düzenlediği kaydedildi.

Temizyüz'ün, PKK içinde bomba eğitimi aldığı ve maket geminin kendisi tarafından hazırlandığı kaydedilen mütalaada, sanığın örgüt adına hareket ettiği belirtildi. İddia makamı Temizyüz'ün TCK'nın 302/1 maddesini düzenleyen, "Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak" ve "Devletin birliğini bozmak" suçlarından ğırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

Sanık avukatı Osman Çelik iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre talebinde bulunurken, sanık Temizyüz, mahkemeye 55 sayfadan oluşan Kürtçe savunmasını sundu. Yazılı savunma dışında sözlü savunma yapmayacağını beyan eden Temizyüz, duruşmalara katılmak istemediğini ve muaf tutulmasını istedi. Temizyüz'ün savunması mahkeme heyeti tarafından tutanaklara "55 sayfalık el yazısı ile Kürtçe savunma olarak yazılmış savunmalarını dosyaya konuldu" şeklinde geçirildi.

Taleplerin ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, sanık müdafiinin esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için bir sonraki celseye kadar süre verilmesine, Temizyüz'ün Kürtçe savunmasını Türkçe'ye çevirmesi için bilirkişi atanmasına ve sanığın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek 9 Aralık 2010'a ertelendi.