LYS’de telafi mümkün

YGS sonrası çok sayıda aday hayal kırıklığına uğradı. Uzmanlar bu yıl başarı ortalamasının düşmesiyle belli puan aralıklarında yığılma olabileceği konusunda adayları uyarıyor.

Deniz Ülkütekin

YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından, 180 puan barajını geçen 1 milyon 506 bin 479 aday gözünü haziran ayında yapılacak LYS oturumlarına dikti. ÖSYM’nin açıkladığı istatistiklere göre, YGS’de geçen yıla göre doğru cevap ortalamalarında büyük düşüş yaşanırken, çok sayıda adayın da beklediği puanı alamamaktan dolayı hayal kırıklığı yaşadığı görüldü. Ancak eğitimciler, YGS’nin üniversiteye girişte sadece ilk basamak olduğunu, dört yıllık lisans programları için tercih yaparken asıl belirleyici olanın LYS puanı olduğu konusunda adayları uyarıyor.

Adayların YGS’deki başarı sıralamasını LYS’de alacakları puanlarla çok yukarıya taşıyabileceklerini örneklerle aktaran Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şunları söyledi.

-YGS-5 puan türünde 25 bin 441. olan bir öğrencimiz TM-3 puan türünde 3 bin 923. oldu. Aynı şekilde 95 bin 212. olan başka bir öğrencimiz 19 bin 196’cı sıraya kadar geldi.

-Türkçe-Matematik alanı öğrencileri LYS testlerindeki performansları ile yaklaşık 1/6 oranında bir ilerleme kaydedebiliyor.

-Aynı durum sayısal alan öğrencileri için de söz konusu. YGS-1 de 13 bin 62. olan öğrenci 2 bin 172. sıraya kadar geldi.

-Şu anda çoğu öğrenci maalesef başarı sıralarından hoşnut değil. Büyük bir moral bozukluğu yaşıyorlar. Bu mesajın öğrencilere verilerek LYS’ye bir an önce odaklanmaları sağlanmalı.

-YGS-2017’de soruların adaylara zor gelmesinin ortalamalara düşüş olarak yansıdığını görüyoruz. Matematik testinin ortalaması 7,8’den 5,1’e düştü. Bu ortalama, Matematik testinde adayların oldukça zorlandığını bize gösteriyor. Bu yıl matematik testinde geometri soru sayısının artması ve adayları zorlaması ortalamanın düşmesinde etkili oldu.

-Aynı durum Türkçe soru çözüm ortalamalarında da var. 2016’da 19,1 olan Türkiye ortalaması bu yıl 17.2’ye geriledi. 1,9 luk bir düşüş var. Bu ortalamadan adayların Türkçe sorularında da epey zorlandıklarını anlıyoruz.

Barajı geçenler azaldı

Eğitimci Alaaddin Dinçer, YGS’de ortaya çıkan sayısal verileri, son beş yılın sonuçlarıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirdi;

-15 dakika etkiledi: Sınava son 5 yılda giren öğrenci oranı yüzde 19.82 oranında arttı. Başvuru yapmasına rağmen sınava girmeyenlerin oranı 5 yılda yüzde 116 artış gösterdi. 2017 farkın en çok yaşandığı yıl oldu. Bu tabloda sınava geç kalmaları nedeniyle salona alınmayanların etkisinin olduğunu söylemek mümkün.

-Son sınıflar ortalamayı yükseltti: Başarı ortalamalarına bakıldığında, sınava giren tüm adaylar içinde en kalabalık grubu oluşturan lise son öğrencilerinin genel ortalamayı geçtiği görüldü. Buna göre lise son sınıf düzeyindeki öğrenciler 10.0 başarı ortalaması tuttururken, genel ortalama ise 9.9’da kaldı.

-Barajı geçenler azaldı: Bu yıl YGS’de, LYS için gerekli olan 180 puan barajını geçen adayların oranı yüzde 70.91 oldu. Bu rakam, 2016’da yüzde 75.60, 2015’te yüzde 68.89, 2014’te ise yüzde 72.99’du. Buna göre YGS-2017’nin zorluk düzeyinin önceki yıllara göre daha fazla olduğu da ortaya çıktı.

-316 bin aday elendi: Sonuçlara göre 316 bin 50 aday, 150 puan barajını geçemeyerek iki yıllık önlisans programlarından birini tercih etme hakkını kazanamadı.

Hedefiniz olsun

Kadir Has Üniversitesi uzmanlarının LYS için adaylara önerileri:

-LYS sonuçlarının yerleştirme puanına katkısı YGS’den fazla. YGS puan türü ile öğrenci alan bir program hedeflemiyorsanız sonuç ne olursa olsun zaman kaybetmeden yolunuza devam etmelisiniz.

-Mutlaka bir hedefiniz olsun; fakat hedefinizi belirlerken kendi akademik başarınızın, gösterdiğiniz performansın farkında olun.

-YGS sonucunu doğru değerlendiren ve asla çalışmayı bırakmayan aday, bu çalışmasının karşılığını her zaman alır.

Üç puan türünde Türkiye ikincisi

YGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sınavda dereceye giren adaylar da ortaya çıkmaya başladı. TED Ankara Koleji Bilim İnsanı Yetiştirme Programında öğrenim gören Gökçe Aybeniz Sevim üç puan türünde YGS 2.’si olarak büyük bir başarı gösterdi. Sevim, YGS-1, YGS-2 ve YGS-6 puan türlerinde ikinci sırayı aldı. Sevim, ayrıca 2016 yılında 47. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışması’nda matematik dalında Ankara Bölge Birincisi olarak Türkiye finalisti olmuştu. 2015 yılında ise Rusya-Tver’de gerçekleştirilen IGEO 12. Coğrafya Olimpiyatları’nda milli takımda yer aldı.