LYS'de paragraflar zorladı

Son LYS oturumu olan edebiyat-coğrafya testinde, adaylar paragraf sorularında zorlandı. Tüm LYS sorularına www.osym.gov.tr’den ulaşılabiliyor.

Deniz Ülkütekin

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS-2016) dün yapılan LYS-3 (edebiyat-coğrafya) oturumuyla tamamlandı. Saat 10.00’da başlayan sınav iki saat sürdü ve adaylara Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soru için 85 dakika, Coğrafya- 1 testinde ise 24 soru için 35 dakika cevaplama süresi verildi. Sınavdan çıkan adaylar edebiyat testinde yer alan paragraf içeren soruların zor olduğunu belirtti. Adaylar beş oturumdaki soru kitapçığı ve cevap anahtarlarını www.osym.gov. tr adresinde görebilecek. LYS sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak, adaylar alacakları puanlara göre tercihlerini 26 Temmuz - 2 Ağustos arasında yapacak.

Coğrafya rahat geçti

LYS-3’e giren bazı adayların sorular hakkındaki düşünceleri ise şöyle;

Sibel Gümüşoğlu: Hedefim Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümü. Sınavım güzel geçti. Edebiyat paragraf soruları dışında kolaydı, ama coğrafya biraz zorladı. Bence sınav süresi yeterliydi. Coğrafya testinin ilk 15 dakikasından sonra, neredeyse herkes sınıfı terk etti.

Ata Kanık: Nişantaşı Işık Lisesi’nden mezunum. Hedefim İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü. Genel denemelere göre coğrafya çok daha zordu, ama ben yaptığımı düşünüyorum. Edebiyat orta düzeydeydi, fakat 23 tane zorlayıcı soru vardı

Musa Tekpak: Ahmet Rasim Anadolu Lisesi’nden mezunum. Hedefim Grafik Tasarım okumak. Sınav ise benim için rahat geçti. Süre sıkıntım olmadı.

Can Muhammed Doğan: İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezunum. Beklediğimden iyiydi. Edebiyat bölümünde yazareser ilişkisi soruları vardı ve Türk edebiyatı geniş bir zamanı kapsadığı için bunu kimse ezberleyemezdi, zor tarafı buydu. Coğrafyada uluslararası yapılarda zorluklar vardı.

Gökçe Yavuzcan: Türkçe soruları çok açık ve net bir şekilde sorulmuştu ve kolaydı. Sadece paragraflar biraz zorladı. Coğrafya soruları da aynı şekilde açık ve kolaydı.

Cumhuriyet dönemi azaldı

Uğur Okulları Akademik Kurul Üyesi Cevdet Eyüboğlu edebiyat testini şöyle değerlendirdi;

“Edebiyat soruları geçmiş yıllara oranla daha kolay, çözülebilirliği daha çok olan sorulardan oluşmaktadır. Sınavın geçmiş yıllardan farklı olarak dil ve anlatım sorularının sayısının arttığı gözlemlendi. Edebiyat sorularında ise Cumhuriyet Dönemi sorularının sayısında azalma olduğu, Divan ve Halk Edebiyatı sorularında artma olduğu öğrencilerimizce vurgulanmıştır. Edebiyat sorularında eleyici nitelikte olan, detay bilgi olarak yorumlanabilecek birkaç soru olduğu öğrencilerimizden aldığımız bilgilerden biri.”

Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler ise coğrafya testindeki soruları müfredata uygun bulduğunu söyledi ve sınavı şöyle değerlendirdi;

“Soruların zorluk düzeyi yüksek olmamasına rağmen bilgi ağırlıklı sorular da yöneltilmis. Yine çok yoğun harita kullanılmış. 24 soruda 9 soru haritalı olarak sorulmuş. Çalışmalarını planlı şekilde yapan ve harita ile çalışmasını sürdüren öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olduğunu düşünüyorum.