LÖSEV'in talep ettiği arsa hala verilmedi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Özürlüler yasasıyla engellilerin eğitiminde yüzde 800 artış yaşandığını belirterek “Bununla Maliye'ye binen yük 2 milyar YTL'dir. Helal olsun” dedi. LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer ise, “Lösemili Çocuklar Kenti”nin yapımı için 6 yıl önce talep ettiği arsayı hala alamamalarından yakındı.
cumhuriyet.com.trLÖSEV tarafından yaptırılan Türkiye'nin ilk Lösemili Çocuklar Anasınıfı ve İlköğretim Okulu törenle Beysukent'te törenle açıldı. Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitimde feda edilecek tek bir çocuğun bile olmadığını belirterek “İster engelli, ister hasta, ister yatağa bağımlı olsun her çocuk eğitim nimetinden yararlandırılmalı” dedi. Özürlüler Yasası'nı çıkardıklarını, yasanın hayata geçmesiyle 27 bin engellinin okula taşınarak eğitim aldığını kaydeden Bakan Çelik, cam hastası veya diğer hastalıklarından dolayı evde yatan bin 4 çocuğa da öğretmen göndererek evlerinde eğitim verdiklerini bildirdi. Bakan Çelik, Özürlüler yasasıyla engellilerin eğitiminde yüzde 700-800 artış yaşandığını ifade ederek, “Bununla Maliye'ye binen yük 2 milyar YTL'dir. Helal olsun, feda olsun” diye konuştu.
"Gönülden engelli olmanın rehabilitasyonu yok"
Devlet tarafından lösemili çocuklar için tüm ihtiyaçlarının karşılandığı 48 hastane okul kurulduğunu, buralarda 4 bin 775 çocuğun eğitim gördüğünü ifade eden Bakan Çelik, buralarda eğitim alan çocuklardan bin 800'ünün lösemi hastası olduğunu kaydetti. LÖSEV'in kurduğu okulda 150 çocuğa eğitim verildiğini, bunun önümüzdeki dönemde daha da artacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Çelik şunları söyledi: “Çocuğu engelli veya hasta olanlarla empati kurulması gerekiyor. Her türlü engelliliğin, hastalığın rehabilitasyonu mümkündür. Ama bir çeşit engellilik vardır ki onun rehabilitasyonu mümkün değildir. Nedir biliyor musunuz? Gönülden engelli olmanın rehabilitasyonu yoktur. Gönülden engelli olmanın hastalığı, en kötü kanserdir. Çünkü sizi bencil yapar, çünkü sizi sadece kendisi için yaşayan, üreten ve daha sonra da hayatı anlamlı hale gelmeden bu dünyadan göçüp gitmenizi sağlar.” Okulun Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olması bir yana öğrencilerden hiç bir ücret alınmadan eğitim verilmesinin önemine işaret eden Bakan Çelik, bunun diğer hayırseverlere de örnek olmasını diledi.
"Bizi ne lösemi ne ilaçlar en çok bürokrası yoruyor"
LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer ise, yıllarca lösemili çocuklarla birlikte olduklarını ve onların sıkıntılarını yüreklerinde hissettiklerini söyledi. Lösemili çocukların yıllarca okul sorunuyla mücadele ettiğini belirten Ezer, “Bu çocukların okullara kayıt ettirilmeyişleri ve okullarda tecrit edilmeleri acı bir gerçek. Lösemili çocukların gittikleri okullar sağlıkları için de uygun değil ve çocuklar sağlık sorunları nedeniyle eğitimden çekilmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle bağışçıların desteğiyle bu okulu yaptırdık” dedi. Okulun yüzde 90'a yakınının bağışlarla oluştuğunu ve yapımında lösemili çocukların ailelerinin de çalıştığını kaydeden Ezer şunları söyledi: “Okuldaki lösemili çocukların tüm eğitim, servis ve kantin giderleri de LÖSEV tarafından karşılanacak ve ayrıca çocuklara aylık 250'şer YTL eğitim bursu verilecek. Bizi ne lösemi hastalığı ne ilaçlar yoruyor, biz en çok bürokrasiden yoruluyoruz. “Lösemili Çocuklar Kenti”nin yapımı için 6 yıldır bir arsa talep ettik; ancak Maliye Bakanlığı hala bize bir yanıt vermedi.”