Libya'da uzlaşı sinyali
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ülkenin batı kesiminde ordu birlikleriyle çatışan ''isyancılarla masaya oturma ve barışçıl bir anlaşmaya varma'' umudunu dile getirdi.
cumhuriyet.com.trSeyfülislam Kaddafi, Trablus Havalimanı'na gelen bir grup yabancı gazeteciye yaptığı açıklamada, "ordunun, isyancılarla mücadele konusunda kendisini geri planda tutacağını" belirterek, isyancılarla görüşme umudunda olduğunu dile getirdi.
Kaddafi, "yarın itibarıyla barışçıl bir çözüme varmış olmayı ümit ettiğini" ifade etti.
İsyancılarla ordu birlikleri arasında, Misrata ve Zaviye'de çatışmalar olduğunu kaydeden Kaddafi, "Teröristlerle uğraşıyoruz. Ordu, teröristlere saldırmamaya ve müzakerelere bir şans tanınmasına karar verdi. Umut ederim ki bunu yarın itibarıyla barışçıl biçimde halletmiş olacağız" dedi.
Savaşa hazırlanın çağrısı
Libya devlet televizyonuna göre, Kaddafi yandaşlarına "Libya'yı savunmak için hazırlanın" dedi.
"Libya halkının kendisini sevdiğini" söyleyen Kaddafi, "tüm halkı silahlandırmak için 'gerekirse' tüm silah depolarının açılacağını" belirtti.
Kaddafi, "savaşacaklarını ve galip geleceklerini" söyledi.
Ölü sayısı artıyor
Uluslararası ajansların telefonla görüştüğü Trablus'tan bir kişi, başkentin batısındaki Canzur'da göstericilere açılan ateşte en az 5 kişinin öldüğünü söyledi.
Kent halkından alınan bilgilere göre, Trablus'un doğu kesimindeki Faslum bölgesinde de Kaddafi güçleri göstericilere ateş açarken, olayda 5 ila 7 kişinin öldüğü sanılıyor.
Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'de başlayan halk ayaklanmasında göstericiler, ülkenin doğusundaki çoğu bölgeyi ele geçirmiş, Kaddafi karşıtı güçler son günlerde başkent yakınlarına kadar ilerlemişti.
Son 24 saat içinde Trablus dışında çatışmalar olduğu haberleri gelirken, 22 Şubattan bu yana ilk kez başkentte çatışma çıktığı belirtiliyor.
Gelen haberlere göre, başkentin Canzur bölgesindeki Slatnah Camisi'nden çıkan yüzlerce kişi, Kaddafi karşıtı sloganlar attı. Telefonla açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir kişi, Trablus'ta göstericilere keskin nişancıların ateş açtığını söyledi.
Yeşil Meydan'a giden yolda caminin yakınında durduğunu aktaran bir başka görgü tanığı, cami önünde kalabalık toplandığını, keskin nişancıların göstericilere ateş açtığını söyledi. Görgü tanığı, "İnsanlar keskin nişancılar tarafından öldürülüyor, kaç kişinin öldüğünü bilemiyorum" dedi.
Trablus'taki yakınlarıyla telefonla görüştüklerini anlatan Bingazililer de, başkent genelinde cuma namazından sonra camilerin önünde toplanan göstericilerin Yeşil Meydan'a ulaşmaya çalıştığını belirtti.
Bir Bingazili de Trablus'taki göstericilerin, Yeşil Meydan'da kitlesel gösteri yapabilmelerinin "rejimin sonu anlamına geleceğini" düşündüğünü anlattı.
Bu arada, ülkenin doğusunda muhaliflerin kontrolü ele geçirdikleri kentlerde Trablus'taki protestoculara destek gösterileri düzenleniyor. Libya'nın 6 milyonluk nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapan Trablus, ayaklanmanın başladığı 15 Şubattan bu yana Kaddafi'nin kontrolünde kalan toprakların merkezi.
Kaddafi milisleri kentten çekildi
Libya'nın başkenti Trablus'un batısında, şiddetli çatışmalara sahne olan Zaviye'de güvenlik güçlerinin kente giremediği bildirildi. Bir görgü tanığı, kentin çevresinde askeri ve polis kontrol noktalarının bulunduğunu, ancak kentte asker ve polis olmadığını söyledi. Görgü tanığı sokaklarda sadece birkaç silahsız sivil gördüğünü anlattı.
Zaviye'de dün Libya lideri Muammer Kaddafi yanlılarıyla muhalifler arasındaki çatışmalarda 23 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirilmişti. Zaviye, Trablus'un 50 kilometre kadar batısında bulunuyor.
Kaddafi'ye 'kaç' çağrısı yaptılar
Gösterilerde, Libya ordusundan halka katılan askerler de yer aldı. Göstericiler, kent meydanında toplandıktan sonra Korniş adlı sahil yolunda yürüyüşe geçti. Olaylarda ölen kardeşinin resimlerini taşıyan 16 yaşındaki Muhammed Ahmet yaptığı açıklamada, "Kaddafi, kardeşimin hesabını verecektir" dedi.
Muhaliflere katılan askerler mitingin güvenliğini sağlarken, halk "Gençlik Tarablus'a" şeklinde sloganlar attı. Pankartlara çizdikleri resimlerde Kaddafi'yi fare olarak gösteren muhalifler, "Kaddafi korkudan yerin altında saklanıyor. Trablus caddelerine dahi çıkamıyor. Ordusu gitti, Afrika ordusuna güveniyor. Buradan Kaddafi'ye sesleniyoruz. Biz Trablus'a gelmeden sen kaç" diye konuştular.
Bazı göstericiler miting sırasında havaya ateş ederken, yüzlerce araçlık konvoy da muhaliflere destek verdi.
Bazı eski askerler, "Biz halkın safına geçtik. Çünkü Kaddafi zalim. Halk mazlum. Halkımıza karşı silah kullanamazdık" dediler.
Kaddafi hükümetinden bazı yetkililerin, ülkeye gelen yabancı basın mensuplarının güvenliğinden sorumlu olmadıklarını söylediğini anımsatan muhalifler, "medya bizim dostumuz. Gelmek isteyen tüm gazeteciler gelebilir" çağrısı yaptı.
Kaddafi'nin en yakınlarından biri istifa etti
Öte yandan Kaddafi'nin en yakın yardımcılarından, kuzeni Ahmed Kaddaf El Dem de protestoculara uygulanan şiddeti protesto etmek amacıyla istifa etti.
El Dem, göstericilere yapılanları "insan haklarının ve uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali" olarak nitelendirerek, göstericilere şiddet uygulanmasını kınadı.
Kaddafi güçlerinin göstericilere kanlı saldırısının ardından Mısır'a geçtiğini belirten El Dam, Kaddafi'nin en yakınındaki isimlerden biriydi.
El Dam'ın Mısır'la ilişkilerden sorumlu olduğu belirtildi. Libya Adalet ve İçişleri Bakanlarının yanı sıra bazı büyükelçiler de uygulanan şiddeti protesto etmek için istifa etmişti.
Ödenek kararı
Libya'da, Muammer Kaddafi'nin istifa etmesi yönünde yapılan protesto gösterileri üzerine hükümet, halka özel ödenek yapılması kararı aldı.
Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, maaşlara zam ve gıda yardımı yapılacağı, harçlık verileceği belirtildi.
Açıklamada, artan gıda fiyatlarını karşılamak için her ailenin 500 Libya dinarı (400 dolar) alacağı ve bazı kamu sektörü çalışanlarının maaşlarına yüzde 150 oranında zam yapılacağı bildirildi.