Leyleklere yakın takip

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir'in Selçuk ilçe belediyesinin başlattığı ''Leylekleri Koruma ve İzleme Projesi'' kapsamında Türkiye'de dünyaya gelen 80 leylek yavrusuna ''T'' halkası takıldı.

cumhuriyet.com.tr

Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Türkiye'de daha önce çeşitli kuş türlerinin halkalanması çalışmalarının yürütüldüğünü, ancak ilk kez leyleklerin halkalandığını belirtti.

Selçuk Belediye Başkanı H. Vefa Ülgür'ün desteğiyle yürütülen proje kapsamında, ilçedeki elektrik direkleri ve su kemerleri üzerine yaptıkları ''platform yuvalarda'' dünyaya gelen 80 leylek yavrusunun sağ bacağına ''Türkiyeli'' olduğunu belirten ''T'' harfiyle başlayan beyaz renkli 4 harf kombinasyonu bulunan halka taktıklarını ifade eden Prof.Dr. Sıkı, projeyi, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden alınan izinle yürüttüklerini söyledi.

Prof. Dr. Sıkı, Selçuk Belediyesi çalışanları ile TEDAŞ yetkililerinden büyük destek gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Proje benim sorumluluğumda, Dr. Ortaç Onmuş, doktora öğrencisi biyolog ve kuş gözlemcisi Orhan Gül ile Selçuk Belediyesi Veteriner Hekimi Osman Yelken'in katkılarıyla devam ediyor. Halkalama çalışmasıyla Selçuk ilçesinde dünyaya gelen leylek yavrularının ilçeye veya aynı yuvaya gelip gelmedikleri, halkalı yavruların Güney Afrika'ya giderken ve dönüşte izledikleri göç yolları, beslenme alanları, kaç yıl sonra erişkin oldukları, aynı yuvadaki yavruların birbirleriyle eşleşip eşleşmedikleri ve kaç yıl yaşadıklarını izleyeceğiz. Yavruların gaga, ayak, kanat uzunluğunu ve kilosunu ölçüyoruz. Her hafta bu ölçümleri tekrarlıyoruz. Yavrular sağlıklı olarak büyüyüp, uçuncaya kadar bunu sürdüreceğiz.''

Prof. Dr. Sıkı, halkaladıkları leyleklerin başka yerlerde görülmesi halinde, çevreye duyarlı yurttaşların halkanın kodlarını, yerini ve tarihini EÜ Tabiat Tarihi Müzesine bildirmelerini istedi.
 

Türkiye'de ilk kez yapılıyor

Sıkı, halkalama çalışmalarının Belçika, Almanya, Hollanda, Polonya ve Fransa'da yapıldığını, Türkiye'deyse ilk kez Selçuk'ta bu projenin hayata geçirildiğini bildirdi.
Selçuk Belediyesi Veteriner Hekimi Osman Yelken de ilçede her yıl 200-250 civarında leyleğin konakladığını, bu yıl bunlardan 80'inin yavru dünyaya getirdiğini, kendilerinin de bunları halkaladığını kaydetti.

Yelken, ''Belediye Başkanımız H. Vefa Ülgür'ün desteğiyle yürüttüğümüz projeyle dünyanın Meryemana Evi, Efes Antik Kenti ile tanıdığı Selçuk'u, doğal hayatın korunduğu 'Leylek Şehri' yapmak istiyoruz''dedi.