'Kuzey'den gelen elektrik bize nefes aldırdı'

Kıbrıs Rum kesiminde askeri deniz üssünde 11 Temmuz'da meydana gelen ve 13 kişinin yolaçana patlama nedeniyle yaşanan elektrik sorununun çözümlenmesinin uzun süreceği belirtilirken, KKTC'den satın alınan elektriğin Kıbrıs Rum kesimine rahat nefes aldırdığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Rum Elektrik Kurumu Genel Müdürü Stelios Stilianu, Fileleftheros gazetesine yaptığı açıklamada, ''Kuzey'den aldıkları elektriğin kendilerine rahat bir nefes aldırdığını ve elektrik kesintilerinin azalması açısından kendilerine fırsat sağladığını'' söyledi. KKTC'den elektrik satın alınması anlaşmasının 30 Ağustos'ta sona ereceğini hatırlatan Stilianu, o gün geldiğinde ya anlaşmanın yenileneceğini ya da ''teşekkür ederiz'' denilerek hesabın ödeneceğini kaydetti.

Rum basınındaki haberlere göre, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas başkanlığında dün yapılan toplantıda enerji konusu değerlendirildi ve krizin atlatılmasının uzun zaman gerektireceği belirtildi. Toplantıda, bir de kriz komitesi kuruldu. Toplantı sonrasındaki açıklamalarda, patlamada büyük hasar gören Vasiliko santralinin iki biriminin, ancak gelecek yaza faaliyete geçebileceği, Yunanistan;dan ilki dün gelen jeneratörlerle ağustos ayında kesintilerin ortadan kalkmasının umut edildiği belirtildi. Yunanistan'dan gelecek jeneratörlerin 70 megavatlık elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor.
 

Rumların yüzde 67'si Kuzey'den elektriğe karşı

Öte yandan, Simerini gazetesiyle Sigma televizyonunun yaptırdığı anket sonuçlarına göre, Kıbrıslı Rumlar, Evangelos Florakis deniz üssündeki patlamadan yüzde 42.21 oranında hükümeti sorumlu tutuyor. Rum tarafını sarsan patlamanın ardından, Savunma Bakanı Kostas Papakostas, RMMO Komutanı Petros Çalikidis ve sonra da Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun görevlerinden istifa etmesi, Rumları memnun etmedi.

533 kişiyle telefon görüşmeleriyle yapılan anket sonuçlarına göre, yüzde 24.39 Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sorumlu olduğunu, yüzde 55.91'i ise Hristofyas'ın Rum yönetimi liderliğinden istifa etmesi gerektiğini düşünüyor. Ankete göre, devlet kurumlarına ve adalete güvenmeyen Kıbrıslı Rumlar, yüzde 67.17 oranıyla Kuzey Kıbrıs'tan Rum tarafına elektrik enerjisi verilmesinden hoşnut değil. Kuzey;den elektrik alınmasını onaylayanların oranı yüzde 29.83.
 

Yeni RMMO Komutanı Nasis dün görevi devraldı

Öte yandan, deniz üssündeki patlamanın ardından istifa eden Korgeneral Petros Çalikidis'in yerine atanan yeni Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Yunan Korgeneral Stilianos Nasis, atanma belgesini Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a sunarak resmen görevi devraldı. Hristofyas törende, RMMO;nun Mari-Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü;nde meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik patlamanın kendilerini sarstığını vurgulayan Hristofyas, ekonominin de büyük bir yara aldığını dile getirdi.

Hristofyas Nasis'e hitaben, ''Bu zor anlarda, rolünüz büyük bir önem kazanıyor. RMMO;nun, yarısı işgal altında olan vatanımızın toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğin korunması için rekabet edebilir bir kurum olarak kalması için disiplin, ciddiyet ve sağduyulu ilke ve değerleri ortaya koymakla yükümlüsünüz'' ifadelerini kullandı. ''İşgal ordusu'' olarak nitelediği adadaki Türk ordusunun ''gelecek için tehdit oluşturduğunu, adadaki varlığının da yasadışı olduğunu'' iddia eden Hristofyas, ''Ortaya çıkabilecek herhangi olası tahriklerle etkin bir şekilde başa çıkabilecek pozisyonda olmak için RMMO'nun mücadele ve operasyonel anlamda hazırlıklı olması şart'' dedi. RMMO Komutanı Stilianos Nasis de konuşmasında, yasalara saygı duyacağını ve sadık kalacağını ifade ederek, ne yapması gerektiğini ve RMMO'nun rolünün farkında olduğunu kaydetti.

 

Hıristofyas endişeli

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletlerde (BM), Kıbrıs Rum kesiminde 11 Temmuz'da Evangelos Florakis askeri deniz üssünde meydana gelen patlama nedeniyle Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a yönelik tepkiler yüzünden Rum halkının çözümü kabulü konusunda endişe duyuluyor. Rum gazetelerinde yer alan haberlere göre AB, Hristofyas'ın, müzakereler sonucunda ortaya çıkacak olası bir çözümü Kıbrıslı Rumlara kabul ettiremeyeceği endişesine girdi. Evangelos Florakis deniz üssünde 13 kişinin ölümüne, 60'dan fazla kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından Rum lider Hristofyas'ın Kıbrıslı Rumlar arasında güvenilirliğini kaybettiği endişesini taşıyan AB'de, Rum yönetiminin gelecek yılın ikinci yarısında devralması öngörülen AB Dönem Başkanlığını yürütüp yürütemeyeceği endişesi de hakim.

BM de endişeli

Haberlerde, BM'nin de patlama sonrası hedef tahtası haline gelen Hristofyas ile ilgili endişeler taşıdığına yer verildi. Hristofyas'ın, her şeye rağmen müzakere sürecinin normal şekilde devam edeceği taahhüdüne karşın BM'de ''alarm çanlarının'' çaldığı kaydedildi. Rum tarafındaki patlama yanında Rumların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 19-20 Temmuz'da KKTC'yi ziyareti sırasında yaptığı açıklamaları şikayeti nedeniyle BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pasceo'nun bir meslektaşına, ''Artık Kıbrıs'ta neler olduğunu anlamıyorum'' yorumunda bulunduğu da Rum gazetelerinde yer aldı.
 

Hristofyas, Güvenlik Konseyi uzmanlarına denetim izni vermedi

11 Temmuz'da Evangelos Florakis deniz üssünde infilak eden patlayıcıları, BM Güvenlik Konseyince oluşturulan uzman ekibin denetlemek istendiği, ancak Hristofyas'ın izin vermediği iddia edildi. Politis gazetesine göre, Rum lider, Güvenlik Konseyi Uzmanlar Komitesinin (Panel Of Experts) söz konusu patlayıcıları denetlemesine izin vermedi. İlk başta patlayıcıları tutmak istemediğini Güvenlik Konseyine bildiren Rum hükümeti, daha sonra fikrini değiştirdi ve patlayıcıları ülkede tutacağı kararını iletti. Bu karar değişikliğinin sorumlusu olarak Hristofyas gösteriliyor.

Hristofyas'ın fikrini değiştirmesinin altında yatan nedenlerin başında Rusya'nın müdahalesi olduğunu ileri süren gazete, Rum yönetiminin ayrıca, İran'a gitmek üzereyken tüm ülkelerde el konulan askeri mühimmatları incelemekle yükümlü Uzmanlar Komitesinin hiçbir talimatına da uymadığını ifade etti. Uzmanlar Komitesinin 28 Ocak 2011'de Rum hükümetine bir mektup göndererek konteynırları denetleme talebinde bulunduğu belirtilen haberde, Rum hükümetinin ise İran'ın taktiğini benimseyerek, mektuba yanıt dahi vermediğini yazdı.
 

Hristofyas'ın istifası için 6 bin imza

Patlamadan bu yana, Hristofyas ve hükümetini protesto etmek amacıyla neredeyse her akşam Rum başkanlık konutunun çevresinde toplanan Rumlar, yarın akşam ellerinde düdüklerle başkanlık konutuna yürüyecek. Öte yandan, geçtiğimiz Cuma akşamına kadar Hristofyas'ın istifası için Rum tarafında 6 bin imza toplandı. İmza toplanmasına yarın akşamki mitinge kadar devam edilecek. İmza sayısının artması bekleniyor.

Patlama sırasında uçak tehlike atlattı

Öte yandan, 11 Temmuz'da meydana gelen patlama sırasında, Larnaka'dan havalanan bir yolcu uçağına metal parça çarptığı, uçaktakilerin patlamayı gördükleri ve sarsıntıyı hissettikleri iddia edildi. Mahi gazetesi haberinde, Larnaka'dan Selanik'e gitmek üzere havalanan ve 100 kadar yolcu taşıyan bir uçakta, 7 bin metre yükseklikteyken patlamanın hissedildiğini, metal bir parçanın da uçağa çarptığını iddia etti.

Habere göre özellikle ön sağ koltuklarda oturan yolcular patlamada oluşan aydınlığı görürken, tüm uçak patlamanın etkisiyle sallandı. Uçağın pilotlarının metal bir cismin uçağa çarptığı bilgisini verdiklerini, sistemlerin normal çalışması sebebiyle de tam kontroller için Atina'ya iniş yapmak zorunda kaldıklarını yazan gazete, uçağın patlama sırasında bölgeden geçtiğinin Rum Sivil Havacılık Dairesince de doğrulandığını ifade etti.
Bir hasar meydana gelmeyen uçak, daha sonra Selanik'e ulaştı.