Kuzey Kutbu denizinde rekor erime

Amerika'daki Ulusal Kar ve Buz Verileri Merkezi (NSIDC), Kuzey Kutup Denizi'nde yeni bir rekoru açıkladı. Buna göre buzlu alan 1979'dan itibaren alınan uydu kayıtlarından bu yana hiçbir haziran ayında bu kadar küçülmemiş.

cumhuriyet.com.tr

Araştırmaya göre deniz buzu geçen haziran ayında günde ortalama olarak 88.000 kilometrekare küçülmüş. Oysa haziran için ortalama erime hızı günde yaklaşık olarak 53.000 kilometrekare.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) bu gelişme yüzünden, Kuzey Kutbu Denizi’ndeki kutup ayıları için endişeleniyor. Özellikle de Kanada’nın Curchill bölgesindeki Batı Hudson Körfezi’ndeki kutup ayılarının durumu dramatik diyor WWF. Bu bölgede şu sıralar gün içindeki hava sıcaklığı normalde 12 derece olması gerekirken, 17 derece civarında.

WWF, Churchill’in kuzeyinde geriye kalan buz parçası üzerinde hayatta kalmaya çalışan üç kutup ayısını takip ediyor. Tahminlerine göre kutup ayıları, değişen iklim koşulları yüzünden neredeyse yüz altmış günlük bir perhiz dönemi yaşamak zorunda. Oysa ayılar bu kadar uzun bir açlık dönemini atlatabilecek durumda değil. Bazı ayılar buzun erken erimesi yüzünden bu yıl şimdiden on sekiz gün daha fazla aç kalmış. Eğer sular geçen yıl gibi geç donarsa, ayıların birçoğu hayatta kalamaz.