"Kutup savaşları iddiası asılsız"

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, dünyadaki petrol ve gaz rezervlerinin yüzde 25'inin bulunduğuna inanılan Kuzey Kutbu'na sınırı olan ülkelerin, yakında kaynakların paylaşımı konusunda savaşacağı iddialarının temelsiz olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Bu senaryoları ileri sürenlerin sadece ülkeler arasındaki çatışmayı kızıştırmak ve "tehlikeli sularda balık avlamak" amacı güttüğünü ifade eden Putin, ülkelerin Kuzey Kutbu'ndaki çıkarlarının aslında "çatışma" olduğunu ancak tüm bu anlaşmazlıkların uluslararası hukuk temelinde çözüleceğine inandığını söyledi.

Rusya'nın Kuzey Kutbu gündeminde, çevre kaygılarının ilk sırayı oluşturduğunu, petrol ve gaz üreticilerinin bölgede faaliyet gösterebilmeleri için çok sıkı ekolojik kurallara maruz kalacağını belirten Putin, "Kuzey Kutbu'nun değeri milyarca varil ve gazdan çok daha fazladır. Eğer Kuzey Kutbu'nda sorumlu davranmazsak, avantajlar yerine yeni küresel sorunlarımız olur" dedi.

Rusya Doğal Kaynaklar Bakanı Yuri Trutnev, bu hafta başında yaptığı açıklamada, Kuzey Kutbu'nda Rusya'nın sınırları içinde kalan bölgede yaklaşık 100 milyar ton gaz ve petrol olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, Kuzey Kutbu'ndaki Lomonosov Yakası'nın sahipliği konusunun BM tarafından karar verileceğini ve davayı kazanmaları halinde, buradaki enerji kaynaklarının araştırılması konusunda acele etmeyeceklerini söylemişti.

Trutnev, bu bölgenin kendilerine ait olduğunu BM'ye ispat etmek için Rusya'nın, önümüzdeki 3 yıl içinde yapılacak araştırmalar için yaklaşık 100 milyon TL ayıracağını da sözlerine eklemişti.

Rusya'nın, dünyadaki keşfedilmemiş petrol ve gaz kaynaklarının yüzde 25'inin bulunduğuna inanılan Kuzey Kutbu'ndaki Lomonosov Yakası sahipliği konusunda çalışmalarını her alanda artırması bekleniyor. Küresel ısınma yüzünden buzulların erimesi nedeniyle Rusya, ABD, Kanada, Danimarka ve Norveç Kuzey Kutbu'nun belirli bölgeleri üzerinde hak mücadelesi yürütüyor.

Kanada, Rusya ve Danimarka, Kuzey Kutbu'nda sulara altındaki dağlık bir alanı oluşturan Lomonosov Yakası ile ilgili sahiplik iddiasını BM gündemine taşımayı planlıyor. Rusya bu konuda BM'ye ilk başvurusunu 2001 yılında yapmış ancak bu başvurusu yetersiz delil yüzünden geri çevrilmişti.

Kremlin'den yetkililer, Rusya'nın, Lomonosov Yakası hak sahipliği için önümüzdeki 3 yıl içinde delil toplayacağını ve bunu 2013 yılında BM'ye sunmayı planladığını belirtirken, Kanada'nın da aynı bölge için benzer bir başvuruyu BM'ye gelecek yıl yapması bekleniyor.

Rusya ve Norveç kendi bölgelerinde sınır anlaşmazlığı konusunda geçen hafta bir anlaşmaya vararak bölgede petrol ve gaz araştırmalarının önünü açmıştı. Rusya ve Norveç, Barents denizinin yüzeyinde bulunan madenleri önceden çıkarmaya başlamıştı. Norveç Statoil şirketi, Snoehvit gaz sahasını 2007 yılında faaliyete geçirirken Rusya'da Shtokman gaz sahasını geliştirmeye başlamıştı. Rusya'nın Barents Denizi'ndeki sahasında milyarca ton petrol ve gaz olduğu tahmin ediliyor.

Uzmanlar ise, Rusya'nın Sibirya'nın doğusunda ve Kuzey Kutbu'nda petrol ile gaz üretiminin hava koşullarından dolayı son derece pahalı olduğunu belirterek, Moskova'nın bu bölgelerle ilgili planlarını hayata geçirmesinin zor olduğunu savunuyorlar.Rusya 2008 yılında Kuzey Kutbu Strateji belgesini imzalarken, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de kutupların 2020 yılında Rusya'nın en önemli stratejik kaynak üssü haline  gelmesi gerektiğini söylemişti.