Kutlama herkes özgür olunca

25 Kasım’da Stockholm’de gazetemize verilen Alternatif Nobel Ödülü için önceki akşam, merkez binamızda bir tören düzenlendi. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, “Bugünler geçecek, meslektaşlarımız aramıza dönecek. Kutlamayı ancak Silivri’deki arkadaşlarımız çıkınca yapacağız” dedi.

cumhuriyet.com.tr

Right Livelihood Vakfı (Doğru Yaşam Vakfı) tarafından gazetemize verilen Alternatif Nobel Ödülü için, önceki akşam, Şişli’deki merkez binamızda bir tören düzenlendi. Gazete çalışanlarının bir araya geldiği törende konuşan, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, “Tutuklu arkadaşlarımız aramıza dönecek ve sizler yine Cumhuriyet’i özveriyle, sorumluluk duygusuyla yayımlamayı sürdüreceksiniz” dedi.

Alternatif Nobel Ödülü, Stockholm’de, 25 Kasım’da düzenlenen törenle, gazetemize takdim edilmişti. Ödülü gazetemiz adına yazarlarımız Zeynep Oral ve Işıl Özgentürk, almıştı. Gazetemizde önceki gün düzenlenen törene, yazarlarımız Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Şükran Soner, Ali Sirmen ile gazete çalışanları katıldı. Orhan Erinç, “Bu bir kutlama toplantısı değil. Kutlamayı Silivri’deki arkadaşlarımız aramıza katıldığında yapabiliriz” dedi.

Bu günler geçecek

Erinç şöyle konuştu: “Ben 12 Mart 1971’i istihbarat şefi, 12 Eylül 1980’i de yazıişleri müdürü olarak Cumhuriyet’te yaşadım. 1980’de yargılanırken hukukun tümden yok sayılmadığının ayırdına vardım. Bugün, daha çok 12 Mart sürecine benziyor. O dönemde de parlamento açıktı ama isteneni yapıyordu. Bugünse çok sayıda önemli yasa yürürlükte ama kâğıt üzerinde kalmış durumda.”

“AKP’nin üzerine balıklama atladıklarından biri de ‘Yayın politikasının değiştirildiği’ iddiası” diyen Erinç şöyle devam etti: “Türkiye’de 64 yıldır yayın sahiplerine tanınan bir yetki kullanılmamış olmasına karşın tümüyle çarpıtılarak iş hukukundan alınıp vakıf hukukunun yanı sıra ceza hukukuna taşınıyor. Yayın organlarının el değiştirmesini krediler de vererek sağlayanlar, kendi iktidarlarına ‘yardım ve yataklık etme amacıyla yapılan’ yayın politikası değişikliğini kutsuyorlar. Ama iş belge ve tanıklıklara dayalı olarak yapılan gazetecilikle ve yayın politikasını koruyarak bir çıta daha yükselten Cumhuriyet’e gelince ‘Terör örgütüne yardım ve yataklığa’ dönüştürülüyor” ifadelerini kullandı.

İktidarın Cumhuriyet’e yönelttiği saldırıyı aklamaya yönelik çabalar olduğunu belirten Erinç, “Cumhuriyet’e kayyım atanacak” denilerek başlatılan kampanya nedeniyle Cumhuriyet’in kayyım tarafından yayınlandığına inananlar bile oldğunu vurgulayarak, “Bu günler geçecek, tutuklu arkadaşlarımız aramıza dönecek ve sizler yine Cumhuriyet’i özveriyle, sorumluluk duygusuyla yayımlamayı sürdüreceksiniz” diye konuştu.

Mücadeleye devam

Zeynep Oral ise “Çok çok görkemli bir tören oldu. 2 gün içinde 4 televizyon, 14 radyo, 24 basın kuruluşuyla görüşmeler yaptık. İsveç Parlamentosu’nda parlamenterlerin bütün sorularını yanıtladık. Bu süreçte hep ama hep 10 arkadaşımız bizimle beraberdi. Onlar da arkadaşlarımız onların her günkü dostlarıymış gibi konuşuyordu. Bütün parlamenterler tutuklu arkadaşlarımızı yıllardır tanıyor gibiydiler” dedi.

Oral, törene katılamayan Işıl Özgentürk’ün mesajını okudu. Özgentürk mesajında “Bize en çok ‘Türkiye’ye gitmeye korkmuyor musunuz’ sorusu soruldu. Zeynep’le birbirimize bakıp bir çırpıda yanıtladık: ‘Neden dostlarımız, hapisteki arkadaşlarımız korkmuyor biz mi korkacağız’. Ver elini Türkiye işte buradayız ve mücadele devam ediyor” dedi.