"Kurumumuzda işkence yoktur"

Devlet Bakanı Selma Kavaf, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın Malatya -Çocuk Esirgeme Yurdu ve Bakırköy Rehabilitasyon Merkezi'nde bakıma muhtaç çocuklara işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili soru önergesine "Her iki olayda da işkence yoktur" yanıtını verdi.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Bakanı Kavaf, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın "Malatya Çocuk Esirgeme Yurdu'ndaki işkence skandalı ve Bakırköy Rehabilitasyon Merkezinde bakıma muhtaç çocuklara işkence yapıldığı"na ilişkin soru önergesini yanıtladı. Her iki olayda da işkencenin olmadığını ifade eden Kavaf, Ayhan'ın sosyal hizmetlerdeki taşeronlaşmaya ilişkin sorusuna ise "Sosyal hizmetlerde özelleştirme söz konusu değildir. Hizmetin daha kaliteli ve zamanında yürütülebilmesi için hizmet satın alınmaktadır" karşılığını verdi. Kavaf, "Kurumumuzda işkence yoktur. Devlet kendi bakım ve gözetimi altında olan çocukları gerektiği gibi korumakta olup münferit bireysel kötü davranışlar ise anında değerlendirilip yasal işlem yapılmaktadır" dedi.

SHÇEK Genel Müdürlüğü'nün kamu kurumu olarak Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Tebliği ile ilgili yönetmelik ve talimatlar doğrultusunda tespit edilen ölçütler dahilinde seçimini yaptığını kaydeden Bakan Kavaf, "Bakım hizmetinde çalışan hizmet alımı personeli, ilgili yüksek okul ile kız meslek lisesi çocuk gelişim mezunu ve sağlık meslek lisesi mezunlarından alınmaktadır. Bunların dışında çalıştırılan bakım elemanlarından Milli Eğitim Bakanlığından alınmış bakım sertifikası istenilmektedir. Çalışacak bakım elemanlarının performansının yeterli olup olmadığı gözlenmektedir. Ayrıca kuruluş müdürü başkanlığında oluşturulan komisyon (doktor, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci, öğretmen vb.) tarafından bakım elemanlarının işe başladıkları ilk gün oryantasyon amaçlı, ilki bir ay içerisinde olmak üzere 3'er aylık periyotlarla işbaşı eğitimi verilmektedir" dedi.
 

19 bin personelden 10 bini taşeron

Kavaf, SHÇEK'in bütçesinin 2002 yılında 121 milyon 589 TL iken 2010 yılında yüzde 1850 oranında artırılarak 2 milyar 374 milyon 302 bin TL'ye ulaştığını bildirdi. Bütçe imkanları doğrultusunda gerekli ödeneklerin alınmasında çaba sarf edildiğini söyleyen Kavaf, SHÇEK'teki personel sayısı konusunda ise şu bilgileri verdi:

"SHÇEK'te 2002 yılında 9 bin 413 kadrolu, 3 bin 145 özel hizmet alımı olmak üzere 12 bin 558 personel var iken, bugün itibari ile 9 bin 351 kadrolu personel, 10 bin 821 hizmet alımı personeli olmak üzere 19 bin 632 personel görev yapmaktadır. Hizmet niteliğinin artırılması amacıyla ihtiyaç duyulan personel temini için 2009 yılında Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından 3 bin kişilik 4/B Sözleşmeli Personel talebinde bulunulmuştur."