Kurucumuz Yunus Nadi anıldı

Gazetemiz kurucusu, milletvekili ve yazar Yunus Nadi Abalıoğlu, ölümünün 72. yıldönümünde, mezarı başında anıldı.

cumhuriyet.com.tr

Anmaya katılan gazetemiz imtiyaz sahibi Orhan Erinç, “Bugün burada biraz da buruk bir hissiyatla bulunuyoruz. Çünkü arkadaşlarımız çarpıtılmış ve kişisel yorumlara dayandırılmış bir iddianame nedeniyle tutuklu olarak adaletin gerçekleşmesini beklemektedirler” dedi. Edirnekapı Şehitliği’nde dün gerçekleşen anmaya gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Haber Koordinatörümüz Aykut Küçükkaya, spor yazarımız Hilmi Türkay ve gazetemiz çalışanları katıldı. Anmada bir konuşma yapan Erinç, Yunus Nadi’nin Cumhuriyet gazetesinin kuruculuğunun dışında Atatürk’ün arkadaşlarından biri olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli görevler üstlendiğini dile getirdi. Erinç, Nadi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile ilgili anayasa değişiklik önerisinin sonuç bildirgesini TBMM’ye sunmuş olan bir Türk aydını olduğunu belirtti.

Cumhuriyet gazetesinin, Yunus Nadi’nin 1 Mayıs 1924’teki ilk Cumhuriyet sayısındaki başyazısında belirlediği ilkeler doğrultusunda yayın yapmayı ilke edindiğini söyleyen Erinç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunlardan başlıcası Cumhuriyet gazetesinin bağımsızlığına özen gösterilmesidir. Yunus Nadi Cumhuriyet gazetesini kurduğunda CHP milletvekiliydi ama yayın ilkelerinde bu gazete ne parti ne de hükümet gazetesidir demek suretiyle tek parti döneminde Cumhuriyet’in bağımsızlığını vurgulamıştır. Cumhuriyet’in görevleri arasında Cumhuriyet’i Anadolu Aydınlanmasını, Atatürk ilkelerini ve demokratik, laik Cumhuriyeti savunma da vardı. Cumhuriyet yayın yaşamı boyunca bu ilkelerden ödün vermeden yayınını sürdürmeye çaba göstermiş ve gerçekleştirmiştir.

‘Tecrit altındalar’

Buruk bir hissiyatla anmada bulunduklarını belirten Erinç, “Çünkü arkadaşlarımız çarpıtılmış ve kişisel yorumlara dayandırılmış bir iddianame nedeniyle tutuklu olarak adaletin gerçekleşmesini beklemektedirler. Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Hakan Kara, Musa Kart, Turhan Günay arkadaşımız 242, muhabirimiz Ahmet Şık 181 ve muhasebe servisi çalışanı Emre İper 84 gündür tutuklu olarak Silivri Cezaevi’nde tecrit altında tutulmaktadır. Bu Cumhuriyet’e yapılan siyasal ve hukuksal baskıların bir başka görüntüsünü oluşturmaktadır” diye konuştu.

‘Direniyorlar’

Cumhuriyet gazetesine iktidar tarafından yöneltilen çeşitli saldırılar suçlamaların söz konusu olduğunu dile getiren Erinç, Cumhuriyet çalışanlarının bu yersiz gerçeksiz dayanaksız iddialara karşı bütün bilinçleriyle, görev anlayışıyla direndiğini söyledi. Erinç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu mezarlık köşesinde hem Türk basın tarihinin hem Cumhuriyet’in önemli kişileri yatmaktadır. Yunus Nadi’den sonra gazetenin sahipliğini üstlenen Nazime Nadi, onun ardından başyazarlığı ve gazete sahipliğini üstlenen Nadir Nadi, köşe yazarımız Genel Yayın Müessese Müdürümüz Doğan Nadi ve gazetemizin ikinci kurucusu diyebileceğimiz Berin Nadi’de bu bölümde yatmaktadır. Onları da bu ziyaret nedeni ile saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz, ruhları şad olsun.” Anmadan sonra Nadi’nin mezarına çiçek bırakıldı.