Kürtçe eğitim verecek olan okullar eğitime başladı
EĞİTİM-Sen, Eğitim Destek Evleri ve Kürdi-Der tarafından Diyarbakır ve Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde kurulan Kürtçe eğitim verecek okullar bugün açıldı.
cumhuriyet.com.trDiyarbakır Merkez Kayapınar İlçesi Kültür Merkezi önünde Eğitim-Sen ve Kürdi-Der'in çağrısı ile toplanan yaklaşık 200 kişi, ellerinde ana dilde eğitim taleplerini içeren dövizlerle Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürürken, polis geniş güvenlik önlemleri aldı.Kürdi-Der Diyarbakır Şube Başkanı Sebahattin Gültekin, 1925 yılında Şeyh Sait isyanı ile Kürt halkının dil, kültür ve kimlik mücadelesi başlattığını ifade ederek, "Bugün artık kimse Kürt halkını inkar edemez, yok sayamaz. Kürt halkı artık mevcut durumu kabul etmiyor. Kürt sorunu aynı zamanda dil ve eğitim sorunudur. Halktan yaptığımız boykot çağrısına sahip çıkmalarını istiyoruz"dedi.
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz ise, dilin insan kimliğinin bir parçası olduğunu, ana dilde eğitimi engelleme ve yasaklamanın kimliği yasaklamak anlamına geldiğini ifade ederek, "Bugün eğer Türk devleti, kendi okullarında ana dilde eğitimi vermiyorsa bizde 3 merkezde açacağımız okullarda bu eğitimi vereceğiz. Kürtçe eğitim verecek okullara sahip çıkmaya devam edeceğiz"dedi.
Daha sonra yürüyüş Kürtçe eğitimin verileceği Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evine kadar sürdü. Kürtçe eğitim verecek olan okula çevrilen eğitim destek evinde bugün 60 öğrenci ders başı yaparken, okulun açılış kurdelasını okulun adını taşıyan tişörtleri giyen öğrencilerin kendisi yaptı. Ana dilde eğitim taleplerini içerek dövizlerini de eline alan öğrenciler daha sonra sınıflara geçti. Bazı küçük öğrenciler zafer işaretleri yaparken, aileleri onların ilk ders gününde yalnız bırakmadı. 6 yaşında Kürtçe eğitime başlayan öğrencilerin okulda 4 yıl eğitim alacağı belirtildi.
"BU OKULLARLA TÜRKİYE'NİN İNİTER YAPISINA DA SAHİP ÇIKIYORUZ"
Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yıldırım Arslan, bugün Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve ana dilde eğitim alamayan çocuklar için açtıkları Kürtçe eğitim veren okulda eğitime başlayacaklarını söyledi. Yaptıkları eğitimi uluslararası sözleşmeler ve huhuka uygun olarak yaptıklarını söyleyen Arslan, şöyle konuştu:
"Çalışmamız Türkiye'nin anayasasına göre de yasaldır. Biz evrensel hukuk ve yasaları ön plana aldığımız için bu çalışmaları yaptık. Yeni bir hükümet kuruldu, eğitim sistemini düzenleyen 42'inci madde artık halkların kendini dil ve kültürel anlamda tanımasına cevap veremiyor. Ana dilde eğitim ile ilgili bir yasal düzenleme isteğimiz vardır. Kesinlikle bizim Türkiye'nin üniter yapısına yönelik ve Türkçe'ye yönelik hiç bir farklı görüşümüz yoktur. Biz bu okullarla Türkiye'nin üniter yapılanmasını da sahipleniyoruz, Türkçe'nin okullarda öğretilmesini eğitim dili olarak kullanılmasını da savunuyoruz, bunun dışında diğer dillerde de eğitim verilmesini istiyoruz. Sayın Abdullah Öcalan'ın yürüttüğü bir süreç var, 2 yıldır süren bu çalışma artık meyvesini vermek zorundadır. Dil ve kültür en mütevazi bir taleptir. Bunu bütün kurum ve yerel yöneticilerin kavraması lazımdır. Yasal düzenleme yapılırsa buz bu eğitimi bakanlık ile ortaklaşa belli bir düzeye getirmek istiyoruz. Ama yasal düzenleme olmaz ise biz iki kurum olarak bu desteği isteyen velimize vereceğiz. Çözüm bu ana dilde eğitimin anayasal güvenceye alınmasıdır. Bu sağlandıktan sonra buradaki çalışmalar anayasal güvenceye kavuşacaktır."
"HUKUKA AYKIRI BİR DAVRANIŞ VARSA ONUN GEREĞİ YAPILIR"
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise, Diyarbakır'da Kürtçe eğitim verilen okul ile ilgili soru üzerine, "Bize şuanda böyle bir müracaat yok. Bugün bir bakkal dükkanı bile açmak isteyen önce müracaat edip ruhsat alıyor. Böyle bir talep gelmedi. Onun için şuan yorum yapmam o konuyla ilgili. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin kaideleri, anayasası, yasası, mevzuatı vardır. Bakanlıklarımız, Valiliklerimiz, Kaymakamlıklarımız, adliyelerimiz var. Hukuka aykırı bir davranış varsa onun gereği yapılır. Ama şuan için böyle bir talep bize ulaşmadı" dedi.
CİZRE'DE KÜRTÇE OKUL'UN AÇILIŞINA 2 BİN KİŞİ KATILDI
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bu yıl Kürtçe eğitim verecek Berivan İlkokulu, 2 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş sonrası düzenlenen törenle eğitim ve öğretime açıldı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, Kürdi Der binası önünde toplandı. Buradan kaymakamlık binası önüne kadar yürüyen kalabalık buradan da İlçe Milli Eğitim Binası önüne geldi. Bir süre burada Kürtçe eğitim talebi ile ilgili sloganların atılmasından sonra kalabalık, davul-zurna ve havai fişek gösterileri eşliğinde Dicle Mahallesi'ndeki 100 öğrencinin kayıt yaptırdığı ve Kürtçe eğitimin verileceği Berivan İlkokulu'na geldi.
"ARTIK KENDİ KENDİMİZİ YÖNETEBİLECEĞİMİZİ BÜTÜN DÜNYAYA GÖSTERECEĞİZ"
Cizre Belediyesi Başkanı Leyla İmret, Kürt halkının bu günleri görmek için büyük bedeller verdiğinin belirterek, "Bundan sonra artık kendi kendimizi yönetebileceğimizi bütün dünyaya göstereceğiz. Bundan önce okullarımız yoktu ama artık kendi okullarımız da oldu. Burada kendi anadilimizde eğitim alacak çocuklarımız. Kürt çocukları bilmedikleri başka bir dilde eğitim almak zorunda değiller. Bizler tüm imkanlarımızla bu okulumuza sahip çıkmaya hazırız. Tüm halkımıza hayırlı olsun" dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürt halkının çok önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, "Bu önemli süreçte bütün Kürt halkı birçok mevzide onurlu bir direniş sergiliyor. Rojava'da, Başur'da çetelere karşı onurlu bir direniş var" dedi. Kürt halkının kazanımlarını canları pahasına koruduğuna işaret eden Sarıyıldız, "Bizim açılışını yapacağımız Bêrîvan İlkokulu da Bakur'daki kazanımızdı. Bu kazanımıza herkesin onurlu bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Hiçbir tehdit ve yönelim bizi anadilimizde eğitim görmekten alıkoyamaz. Anadilde eğitim Kürt halkının en temel ve doğal hakkıdır. Bu hakkımızı görmezden gelene karşı onurlu bir direniş göstermek herkesin boynunun borcudur" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Berivan İlkokulu'nun açılışı yapıldı. Bazı veliler çocuklarını kaydederken, törene katılan vatandaşlar, Kürtçe eğitim verecek okuldaki sınıfları dolaşarak, sıralara oturdu.