'Küresel ekonomik krizi dünyadan önce hissettik'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomik krizi dünyadan önce 2007 yılının başında hissettiklerini söyledi.
cumhuriyet.com.trDiyarbakır'a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) binasında oluşturulan TSE Diyarbakır Temsilciliğinin açılışını yaptıktan sonra burada düzenlenen ''Küresel Kriz ve Etkileri'' panelinde yaptığı konuşmada, Irak ve Suriye'nin küreselleşmeye entegre olmadığı için dünyanın yaşadığı ekonomik krizi hissetmediğini bildirdi.
Diyarbakır ve Mardin'in de Irak ve Suriye'ye komşu olması nedeniyle krizden etkilenmediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Diyarbakır'da 2008 yılının ilk 11 ayında yeni açılan iş yeri sayısında bir önceki yıla oranla yüzde 5 artış var. Oysa Türkiye ortalamasında yüzde 7 azalma var. Diyarbakır'da ayrıca 2008 yılında gelir ve kurumlar vergisi ile KDV'de artış var. Bu krizden etkilenmediğinin göstergesidir'' dedi.
Türkiye'nin 2001 yılında tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadığını ve ardından 2005 yılına kadar hızla büyüdüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''2005 ve 2006'da rehavete kapıldık. 2007'nin Ağustos ayında dünya krizi başlamasına rağmen 2008'in ikinci yarısında dünya hissetti. Küresel ekonomik krizi dünyadan önce 2007'nin başında hissettik. O dönem bizim büyümemiz aşağı doğru iniyordu. 2007'de biz birbirimize düştük. Anayasa, başörtüsü, siyasi kavgalar ve cumhurbaşkanlığı seçimi bunların hepsi birbirine karıştı. Bir insanın sağlık olup olmadığını ilk gösteren tansiyondur. Biz kötü gittiğimizi söyledik bizi dinleyen duyan yoktu. İç tüketim düşerse işsizlik olur. İşsizliğimiz artmıştır. Ticaret ve imalat olmazsa işsizlik ortaya çıkıyor. Biz her yıl 700 bin gencimize iş bulmak zorundayız. Her yıl 700 bin kişi istihdam piyasasına giriyor. Türkiye ekonomisinin sağlıklı gitmesi iç tüketime bağlı. Tüketim artıkça milli gelir artıyor. Türkiye'nin zenginleşebilmesinin yolu iç tüketimden geçiyor.''
'Teşvik yasası sürmeli'
Başkan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yapması gereken en önemli işlerden birinin yeni teşvik yasasını çıkarması olduğunu belirterek, geçmişte çıkan teşvik yasaların istenilen sonucu vermediğini söyledi. Mevcut yasanın hala un fabrikası kurulmasını teşvik ettiğini, oysa Türkiye'deki un fabrikalarının kapasitelerinin sadece 3'te birinin kullanıldığını kaydederek, şöyle konuştu: ''Un fabrikalarının 42 milyon tonluk un üretme kapasitesi var. Oysa yıllık 20 milyon ton buğday üretimimiz var. Bu yatırımlar kaynak israfı hepimizindir. Yeni yasa çıkarılmalıdır. Bu yasa sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik olmalıdır. Mesela Diyarbakır'da neyi ön plana çıkarmak istiyorsak onu teşvik etmeliyiz. Bu yasanın hazırlanması için hükümetle çalışıyoruz. Bu yeni yasa yürürlüğe girene kadar mevcut 5084 sayılı yasanın yürürlüğü sürmelidir.'' Hisarcıklıoğlu, Vali Mutlu'yu makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.