'Kültür şövalyesi'nin anıları (22.09.2010)

İstanbul'un 'kültür şövalyesi' olarak ünlenen Şakir Eczacıbaşı'nın, ölümünden kısa bir süre önce tamamladığı anıları 'Çağrışımlar, Tanıklıklar, Dostluklar'adıyla yayımlandı. Remzi Kitabevi tarafından yayımlanan kitapta, bir dönemin kültürel ve siyasal ortamı, Türkiye'de sanayinin filizleniş yılları, kültür, sanat, spor, basın ve iş dünyasından ilginç portrelerden anekdotlarla anlatılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Çağrışımlar, Tanıklıklar, Dostluklarda, sanatçılar ve dostluklarla örülü renkli yaşamı olan Şakir Eczacıbaşının fotoğraf sanatçılığı, işadamlığı, spor takımları yöneticiliği, sinema alanındaki öncülüğü ve günümüzde her yıl yüz binlerce izleyiciye kucak açan sanat festivalleri kuruculuğu öne çıkıyor.

Eczacıbaşı, 784 sayfalık anılarında bir yandan dönemin toplumsal ve kültürel çalkantılarını anlatırken, yakın tarihimiz açısından önemli olaylara, ünlü kişilere yer veriyor. Okuyucu, Çağrışımlar, Tanıklıklar, Dostluklarda, sanatsal çabalardan siyasal etkileşimlere, sarsılmayan dostluklardan kültür savaşımına kadar birçok olayın, yılların biriktirdiği sıra dışı anılarla renklenişine tanık oluyor.

1929’da İzmirde doğan Şakir Eczacıbaşı, uzun yıllar Eczacıbaşı İlaç Kuruluşunda genel müdürlük, Eczacıbaşı Topluluğu Yürütme Kurulu Başkanlığı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Uluslararası şenliklerde ödüller alan Eczacıbaşı Kültür Filmleri dizisini Sabahattin Eyuboğlu ve Pierre Biroyla hazırladı. 1965’te Onat Kutlarla birlikte Türk Sinematek Derneğinin kuruluşuna öncülük etti ve on yıl süreyle başkanlığını yaptı.

Şakir Eczacıbaşının kurduğu ve başkanlığını üstlendiği basketbol, voleybol ve masatenisi takımları Türkiye şampiyonlukları kazandı, yıllarca Avrupa kupalarında Türkiyeyi temsil etti. Ülkemizin önde gelen fotoğraf sanatçıları arasında yer alan Eczacıbaşı, 1968’den başlayarak Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıklarını hazırladı ve pek çok genç fotoğrafçının tanınmasını sağladı.

1996’da iş yaşamından ayrılan Şakir Eczacıbaşı, Fransanın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı ve TC Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirildi. 1993te, İstanbulda uluslararası beş sanat festivalini düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfının yönetim kurulu başkanlığına seçildi ve bu görevini 2010da yaşama veda edinceye kadar sürdürdü.