Kül bulutu Türkiye'yi nasıl etkiliyor?
İzlanda'daki yanardağın patlamasının ardından oluşan volkanik kül bulutunun Türkiye'nin hava sahasını da etkilemeye başladığı, bulutun bugün ve yarın Tekirdağ'da ''kuru duman'' şeklinde görülmesinin beklendiğini bildirildi.
cumhuriyet.com.trTekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, son uydu görüntülerine göre toz ve kül bulutu halen Romanya, Bulgaristan, Yunanistan'ın kuzeyi, Batı Karadeniz açıkları, İtalya, İspanya, İngiltere'nin kuzeyi ve Kuzey Avrupa bölgelerinde etkili oluyor.
Kül bulutunun Tekirdağ'da bugün ve yarın ''kuru duman'' şeklinde etkili olmasının beklendiğini belirten yetkililer, bunun görüş mesafesini düşürebileceğine dikkati çektiler.
Toz ve kül bulutunun yer seviyesinden özellikle 6 ile 10 bin metre üzerinde yayılım gösterdiğini aktaran yetkililer, ''Bu kütlenin yer seviyesinde önemli bir etkisinin olmayacağı düşünülerek, halkımızın gereksiz yere paniğe kapılmamaları tavsiye edilmekte'' ifadelerini kullandılar.
Kül bulutunun etkileri nasıl olacak?
TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili ve AKP Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İzlanda'daki yanardağdan yükselen volkan küllerinin dünyanın her tarafına yayılabileceğini, ancak asit yağmurlarına yol açmayacağını bildirdi.
Öztürk, yaptığı açıklamada, volkan küllerinin Avrupa'da 20 binin üzerinde uçak seferinin iptaline yol açtığını, gazlar seyrekleşmeye başlasa da, uçuş iptallerinin devam edeceğini kaydederek, şunları söyledi:
''Toz bulutu dünyanın her tarafına yayılabilir, ancak asit yağmurlarına yol açmaz. Türkiye'ye inip inmeyeceği, etkili olup olmayacağını bilmek, tahmin etmek mümkün değil. Geldiği ülkelerde etkisini görmeden bu söylenemez. Patlamanın bulunduğu bölgedeki 6 kilometre yarıçaplı alan hariç, insan sağlığı açısından fazla etkili değil.
Toz bulutu şu anda İngiltere ve patlama bölgesi üzerinde, ama o bölgelerde yer seviyesine indiği, insan sağlığı üzerinde etkisi olduğu söylenemiyor. Buradaki temel olay uçaklar. Toz bulutu ile uçakların seyir mesafesi aynı olması nedeniyle uçaklara ve uçak içindeki insanlara zarar verebilir. Çünkü temel konu, uçuş güvenliğini zayıflatması.''
Öztürk, patlamayla, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük uçak seferleri iptalinin gerçekleştiğini belirterek, ''Avrupa ülkelerinde ve Avrupa'ya çeşitli ülkelerden gelecek yolcular perişan durumda. Bu olay uçak seyahati kaosuna neden oldu'' dedi.
Volkandan açığa çıkan kül bulutunun, 6 bin ile 11 bin metreye kadar yükseldiğine işaret eden Öztürk, ''Bu yükseklik genelde uçakların uçuş yüksekliğidir. Kül bulutu görüş mesafesini azaltır. Ne radar sistemi ile ne de çıplak gözle kül bulutunu normal buluttan ayırt etmek çok zordur. Kül bulutu içindeki partiküllerin yaklaşık dörtte birinin boyutu 10 mikro metrenin altındadır ve uzun süre havada askıda kalabilirler, rüzgarla çok uzun mesafelere taşınabilirler'' diye konuştu.
Mustafa Öztürk, herhangi bir uçağın kül bulutuna girmesi halinde, kül bulutu partiküllerinin, ön camlara ve güç kaynaklarına zarar vereceğini, havalandırma sistemini, hidrolik, elektronik ve hava veri sistemlerini kirleteceğini vurgulayarak ''Bu da uçak motorlarının performanslarını ciddi şekilde kötüleştirir. En kötü ihtimalle motorlar devre dışı kalabilirler'' dedi.
SHGM'den açıklama
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Ali Arıduru, İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından Türkiye'yi etkilemesi beklenen kül bulutları konusundaki gelişmelerin olumlu olduğunu belirterek, ''Kül bulutu şu anda Türkiye sınırlarının kuzeyine, Karadeniz'in Ukrayna tarafına kaydı'' dedi.
Arıduru, yaptığı değerlendirmede, dün saat 16.30'dan itibaren Karadeniz kıyılarındaki hava sahasını etkisi altına alan kül bulutlarının 23.00-02.00 saatleri arasında İstanbul hava sahasında 10 bin feetin altına indiğini ancak meteorolojik etkilerle daha sonraki saatlerde durumun değiştiğini kaydetti. Arıduru, ''şu anda gelişmeler olumlu görünüyor ancak saat 12.00'ye kadar bekleyip yeniden gelişmeleri değerlendireceğiz. Meteorolojik etkilerle kül bulutu kuzeye doğru uzaklaşıyor. Kül bulutu şu anda Türkiye sınırlarının kuzeyine, Karadeniz'in Ukrayna tarafına kaydı'' şeklinde konuştu.
Meteorolojik durumun bugün öğle saatlerine kadar izleneceğini de ifade eden Arıduru, ''Avrupa Hava Trafik Ajansı (Eurocontrol) ile saat 12.00'de durumu yeniden değerlendireceğiz'' dedi. Arıduru, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Tekirdağ Çorlu Havaalanı, bölgesinde şu anda herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını, hava trafiğinin normal seyrettiğini de sözlerine ekledi.
DHMİ: Volkanik oluşumlar hava sahasını kuzeye doğru terk etti
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Ankara ve İstanbul FIR'ları (hava sahası) içinde belirli bölgelerde uçuş tahdidine yol açan volkanik oluşumların hava sahasını kuzeye doğru terk ettiğini bildirdi. DHMİ'den yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Ankara ve İstanbul FIR'ları içinde belirli bölgelerde uçuş tahdidine yol açan volkanik oluşumlar hava sahamızı kuzeye doğru terk etmiş olup TSİ ile 11.30'da NOTAM'lar iptal edilmiştir. Önümüzdeki saatlerde meteorolojik rasatlarda Zonguldak açıklarında sadece deniz üzerinde belirli bir irtifa bandında yeni oluşum gözlemlendiği bildirilmektedir.''
Türk Anneler Derneği üyesi 35 kadın mahsur kaldı
İzlanda'daki yanardağ faaliyetinin yol açtığı kül bulutu nedeniyle uçak seferlerinin durdurulması yüzünden kara yoluyla Türkiye'ye dönmek üzere yol çıkan Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi üyesi 35 kadın, Macaristan-Romanya sınırında mahsur kaldı.
Gemi turu 1 gün ertelendi
Aydın'ın Kuşadası ilçesine gelmesi beklenen S.Of The Seas isimli dev yolcu gemisinin, İzlanda'da patlayan yanardağdan püsküren kül bulutu nedeniyle turunu 1 gün ertelemek zorunda kaldığı bildirildi.
THY'nin iptal ettiği sefer sayısı 600'e yaklaştı
THY Basın Müşaviri Ali Genç, yanardağ patlamasından bu yana Orta ve Kuzey Avrupa'da birçok ülkenin hava sahasını kapatması nedeniyle THY'nin bu ülkelere yapması gereken 600 civarında seferinin iptal edildiğini kaydetti.
Avrupa'da hava sahası açık ülkelere yapılan THY seferlerini artırarak, Avrupa'da hava sahası kapalı olan kentlere gidecek yolcuları taşıdıklarını ifade eden Genç, bu amaçla toplam 70 ek sefer düzenlendiğini belirtti.
Zonguldak'taki kül bulutu temizlendi
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Zonguldak açıklarında, volkanik kül bulutu nedeniyle uçuşa yasaklanmış bölgenin rüzgarların etkisiyle tamamen temizlendiğini, ilgili NOTAM'ın (havalimanları ve hava sahalarındaki kısıtlama veya değişiklik bilgileri) iptal edildiğini bildirdi.
Samsun ve Sinop'taki hava trafiği sınırlaması da kaldırıldı.
İlgili haber için tıklayınız;
YANADARDAĞDAKİ PATLAMANIN ÜLKELERE ETKİSİ
ÜLKE ÜLKE KAPALI-AÇIK HAVA SAHALARI