Krize önlem paketi TBMM'de kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, ekonomik krizi önlemeye ilişkin düzenlemeler içeren ve bazı yasalarda değişiklik yapan tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, TBMM Genel Kurulu'nda bazı değişikliklerle kabul edildi.
cumhuriyet.com.trEkonomik krizi önlemeye ilişkin düzenlemeler içeren yasa, TBMM Genel Kurulu’nda bazı değişikliklerle kabul edildi. Plan-Bütçe Komisyonu’nda çıkarılan ve gelişmemiş illere fabrikasını taşıyanlara yüksek teşvik getiren düzenleme genel kurulda yeniden eklendi. Bu düzenlemedeki 100 istihdam şartı da 50’ye indirildi. Buna göre, tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde üretim tesislerini 31 Aralık 2010’a kadar teşvikli illere taşıyan ve en az 50 kişilik istihdam sağlayanlar, 5 yıl kurumlar vergisi oranını yüzde 75 indirimli ödeyecek. Yasaya eklenen bir maddeyle, emeklilerin aylıklarınin hiçbir şekilde haciz edilememesi hükme bağlandı. Emeklilerin kredi kartı ve bireysel krediler gibi borçlar nedeniyle maaşlarına haciz konulması uygulamasına son verilecek. Eklenen ayrı bir maddeyle de, tarım sigortalılığından emekli olanlara, diğer emekliler gibi destek primi ödeyerek çalışabilme olanağı getirildi.
Tasarıyla kabul edilen bazı düzenlemeler ise şöyle:
- Hükümet, zor duruma düşen işletmelere, işten çıkarmadıkları her çalışan için kısa çalışma ödeneği verecek. Mevcut kanundaki ödenek miktarı yüzde 50 atırılacak ve ödeme süresi 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Bu ödeme işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek. Bakanlar Kurulu ödenek süresini 6 ay daha uzatabilecek. Bu ikinci ödeme ise işsizlik ödeneğinden düşecek.
- Teşvik sistemi yeniden düzenlenecek. Hükümet, istatistiki bölge birimleri sınıflandırması ile kişi başına düşen milli gelir ve sosya-ekonomik gelişmişlik düzeyini dikkate alarak illeri gruplandıracak. Teşvik edilecek sektörler ile yatırım ve istihdam büyüklükleri ilan edilecek. Hükümet, il gruplarında kurumlar vergisini yüzde 90'a kadar indirimli uygulayabilecek. Ancak bu miktar, yatırıma katkı oranının yüzde 25’ine, 50 milyon lirayı aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise yüzde 45’ine ulaşabilecek. Bakanlar Kurulu, yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, yedek parça, yazılım, patent, lisans ve “know-how” bedeli gibi harcamaların oranlarını, ayrı ayrı sınıflandırabilecek.
- Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin Özel İletişim Vergisi yüzde 15’ten yüzde 5’e indirilecek. Ön ödemeli kart satışları dahil, her çeşit telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler ile kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti kapsamına girmeyen, diğer telekomünikasyon hizmetlerinden yüzde 15 Özel İletişim Vergisi alınacak.
- Sağlık hizmeti sunucuları, sundukları hizmetlere ilişkin bir ay içinde düzenledikleri fatura ve ekindeki belgeleri, izleyen ayın 15’ine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edecekler. Fatura bedeli, teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde ödenecek.
- Özürlülerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, özürlülerin iş bulmasını sağlamak amacıyla yürütülen teknolojik destek projelerinin yarısı yerine, kamu kurumlarınca desteklenecek.
- 31 Aralık 2013’e kadar AR-GE alanında çalışan personelden doktora yapanların ücretinin yüzde 90’ı, diğerlerinin yüzde 80’i vergiden muaf olacak.
- 31 Aralık 2009 tarihine kadar, çekin üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersiz sayılacak.
- Vergi teşviki, sigorta primi işveren hissesi teşviki ile enerji desteğinden yararlanma süresi 31 Aralık 2008’de bitenler, bir yıl daha destek alacak.
- Keseneklerini zamanında yatırmadıkları için barodan silinen avukatlar affediliyor. Birikmiş borçları ile gecikme zammının yüzde 20’sini 60 gün içinde ödeyen avukatın baroya kaydı yenilenecek.
- Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun görevleri yeniden belirlenecek.