"Kriz bizi etkilemez demiyoruz"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de yaşanan kriz sonrasında yeni birşeyler tasarlayıp bunun üzerinde düşünmek gerektiğini, bu sürecin ne denli kısa olursa dünya için de ABD için de o denli iyi olabileceğini söyledi. Şimşek Türkiye'ye özgü bir kaygı yok. Ama hiçbir ülkede bağışık değil. 'orada olup bitenler bizi etkilemez' diye bir yaklaşım içinde değiliz." dedi.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te partisince düzenlenen bayramlaşma törenine katılarak, partililerle bayramlaştı.  Daha sonra Gaziantep'te yerel ve uydu yayını yapan televizyon kanallarını ziyaret eden Şimşek, ziyaretleri sırasında televizyoncuların sorularını yanıtladı.
 

Şimşek, ABD'de yaşanan kriz sonrasında yeni birşeyler tasarlayıp bunun üzerinde düşünmek gerektiğini, bu sürecin ne denli kısa olursa dünya için de ABD için de o denli iyi olabileceğini söyledi. Şimşek, ''Türkiye'de spesifik bir sorun yok. Türkiye'ye özgü bir kaygı yok. Ama hiçbir ülkede bağışık değil. Yani 'orada olup bitenler bizi etkilemez' diye bir yaklaşım içinde değiliz. Onun için tabii ki olayları yakından izliyoruz ve dolayısıyla da an be an takip ettiğimiz durumlar söz konusu oluyor'' diye konuştu.

 

''100 Yılda bir ortaya çıkan bir sorun"

Bu dönemin sıkıntılı bir dönem olduğunu, bunu kabul etmek gerektiğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
''Bu, 100 yılda bir ortaya çıkan çok ciddi bir sorun. Türkiye'nin bütçesi geçmişle karşılaştırılamayacak kadar sağlam. 2001 yılında AB tanımlı Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 20'nin üzerindeydi. Son 3 yıldır AB tanımlı Türkiye'nin bütçe açığı yaklaşık olarak yüzde 1'in altında. Biz, 2001'deki krizden sonra Türkiye'deki bankacılık sistemini yeniden yapılandırma, denetleme, düzenleme gibi her anlamda çok daha sağlam yapıya kavuşturacak adımlar attık. Geçen yıl sonu itibariyle Türk bankacılık sisteminin sermaye yapısı oldukça güçlü. Örneğin, sermaye yeterlilik oranı yüzde 19. Bugün Batı'da birçok banka yüzde 8'i tutturamıyor, sermayeyi sıfırladıkları için batıyorlar. Yine problemli krediler oranı çok düşük, dolayısıyla varlık kalitesi çok yüksek.''

 

Şimşek: ''Biz bağışığız, bizi etkilemez'' demiyoruz

Türkiye'nin rezervlerinin güçlü olduğunu, ancak Türkiye'de de birtakım sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Şimşek, ''Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar cari açığın önemli bir kısmı uzun vadeli fonlar ya da doğrudan küresel yatırımlarla finanse ediliyor. Bir bütün olarak baktığımız zaman, Türkiye'de güçlü bir hükümet var. Bütçe sağlam, bankacılık sistemi sağlıklı, döviz rezervleri güçlü ve evini derleyip toplamış, çeki düzen vermiş bir ülke'' diye konuştu. Şimşek, tüm bunlara karşın, ''Biz bağışığız, bizi etkilemez'' demediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Dünyada birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Biz bu sıkıntıları Türkiye'da en aza indirmek için gerekli politikayı devam ettiriyoruz. Para politikası temkinli, bakın o temkinli para politikası bugün işlevini görüyor. Bütçede ilk 8 ayda fazla var. Ben geçen hafta Avrupa'ya Amerika'ya gittim. Birileri gelip, 'Türkiye'ye özgü şundan dolayı kaygılanıyoruz' demedi. Ama, 'bunlar sizi nasıl etkiler' diye sordular. Tabii ki geçmişle karşılaştırılamayacak kadar bize etkisi inşallah sınırlı olacak. Şu anda dünya bankacılık sisteminde ortaya çıkan kriz, kişilerin banka hesaplarının olup olmamasıyla ilgili değil. Standart bankacılık işlemlerinde Amerika'da da sorun yok. Sorun finansal mühendisliğin ürünlerinde yapılan yatırımların getirdiği bir sorun. O çerçevede geneli de etkilemeye başladı. Problemin özünde türev enstrümanlara, yapılandırılmış ürünlere ve riski yüksek ürünlere ciddi paraların yatırılması, pozisyonların alınması ve bu pozisyonların bugün itibariyle o risklerin gerçekleşmeye başlamasıdır. Sorunun esas boyutu bu. Türkiye'de bankacılık sistemi geçmişle karşılaştırılamayacak kadar sağlam, dünyanın bir çok ülkesine göre daha sağlam.''