KPSS'de 7 bin adayın cevap kağıdı kayıp iddiası

KPSS şaibesi sürüyor. Şimdi de sıralamada hata olduğu iddiası ortaya atıldı. Adaylar, ÖSYM’nin açıkladığı istatistiklerle kendi sonuç belgelerindeki "sınavı geçerli sayılan aday" sayısını karşılaştırdıklarında yaklaşık 7 bin kişinin cevap kağıdının sıralamaya alınmadığını ve kayıp olduğunu savunuyor.

cumhuriyet.com.tr

2012-KPSS’de tartışma sürüyor. Hürriyet gazetesinden Gönül Koca'nın haberine göre, Sınav gününden itibaren ‘soruların sızdırıldığı’ iddiasıyla gündeme gelen KPSS’de şimdi de sıralamalarda ve sınavı geçerli sayılan aday sayılarında hata olduğu iddia ediliyor. Adaylar ÖSYM’nin açıkladığı istatistiklerde 931 bin 93 adayın sınavının geçerli sayıldığını ancak, sonuç belgelerinde bu sayısının 924 bin 739 olarak belirtildiğini ifade ederek, 7 bin kişinin cevap kağıtlarının nereye gittiğini soruyor. KPSS adayları sözcüsü Pelin Çalık, “7 bin kişinin nereye gittiğini bilmiyoruz. Sıfır mı aldılar yoksa ÖSYM bir hata mı yaptı belli değil. Bunun açıklanması gerekiyor. Ancak, bizim asıl sorunumuz baştan beri şaibeli olan bu sınavın iptal edilmesidir. Çünkü, ÖSYM hâlâ bir haber ajansının soruların çalındığı iddiasına netlik getirmedi. Biz 19 Temmuz’da davamızı açtık, baştan sona şaibeli olan bu sınavın iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

“ÖSYM’yi şeffaflığa davet ediyoruz”

Kocaeli’de KPSS hazırlık dersleri veren bir dershanenin kurucusu olan Kadir Durgun ise, adayların sınav sonuçlarının yeniden hesaplanması gerektiği konusunda destek vererek şunları söyledi:
“Sınavdan hemen sonra bir yayınevi soruları yayınladı ve buna bir açıklık getirilmedi. Bu nedenle bir şekilde soruların sızdırıldığını düşünüyorum. KPSS sonuçları açıklandığında Tunceli ve Siirt gibi illerin derece yaptığını gördük. Bu durum bu bölgelerde toplu kopya çekildiğini düşündürtüyor. Ama bu sadece bir iddia... Aday sayıları konusu da net değil. Yaklaşık 7 bin adayın cevap kağıdının ne olduğunun açıklanması gerekiyor. Sınavı geçerli olan adaylar arasına sıfır alanlar da dahil aslında. Bu nedenle aday sayısının eksik olmaması gerekiyor. Sayısal verilerde bilgi eksikliği var, bu da şüphe doğuruyor. Zaten herkes kuşkuyla yaklaşıyor sınava, bilgilerin açık olmaması ÖSYM’yi daha da yıpratıyor. ÖSYM olumsuz yorumlara neden olacak bilgilerden kaçınmalıdır. Kamuyla bu bilgiler paylaşılmalıdır. ÖSYM, insanların kafasında belirsizlik oluşturacak davranışlardan kaçınmalı, şeffaf olmalıdır. Bu konuda ÖSYM’yi şeffaflığa davet ediyoruz.”


KPSS hazırlık dersleri veren bir başka dershanenin rehber öğretmeni ise, sınav sonuçlarının yeniden değerlendirmesi gerektiği konusunda adaylara destek veriyor. Rehber öğretmen, “Çünkü bu konudaki şüpheler devam ediyor, adaylar bu konuda haklı” derken sıralama konusunda adaylarla aynı fikirde değil; “Sınavı geçerli sayılan adayların arasında ‘0’ alanlar da var. Mesela aday sınava girmiştir, sadece adını yazmıştır başka bir şey yapmamıştır. Veya 10 doğru soru yapmış ama 20 yanlış soru yapmıştır. Bu adayların sınavı geçerlidir, ancak değerlendirmede sıralamaya alınmaz. Bu nedenle sınavı geçerli sayılan aday sayılarında ve sıralamada bir sorun olmadığını düşünüyorum.”

Puan türü ve sıralamalar erişime açıldı

ÖSYM ise iddialara yanıt vermedi ancak, dün gün içinde internet sitesi üzerinden KPSS lisans adaylarının, puan türü ve lisans programı bazında sıralamalarını öğrenebileceği açıklaması yapıldı. ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, http://ais.osym.gov.tr internet adresine TC kimlik numaraları ve şifreleriyle girecek adaylar, “Lisans Programı Bazında Sıralama” sayfasından bilgilere ulaşabilecek. Bu uygulamanın, adayların tercihlerinde yardımcı olmak amacıyla geliştirildiği belirtilen açıklamada, “Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır” ifadelerine yer verildi.