Köylerin yeniden doğuşu
Recai Şeyhoğlu Köylerde Rönesans adlı kitabına 'Kitabın Kırsala Yolculuğu' altbaşlığını vermiş. Birikimini, yazılar, resimler ve yorumlarla zenginleştirmiş.
cumhuriyet.com.trKöylerde açtığı kütüphanelerin resimleri, aydınların yazıları ve belli duruşları sergileyen görüşleri toplamış. Bir Anadolu aydınlanmacısının, yürekli çağdaş bir aydının serüvenini yansıtmış. Bu örnek alınacak öykü Rasime ' Recai Şeyhoğlu Kütüphaneler Zinciri'nin öyküsü. Köylere götürülmüş onlarca, yüzlerce, binlerce kitabın oluşturduğu kütüphanelerin yaşama geçirilmiş savaşımının bazen coşkulu, bazen buruk öyküsü anlatılıyor kitapta.
Recai Şeyhoğlu köylere kütüphane kurma girişimi ve buna destek veren aydınlanmacı dostlarını unutmamış; kitabında, kütüphane kurma mücadelesi yanında onlara da yer vermiş. Uzun uzun söylevler çekmek, tartışmalar yapmak yerine 'eylemi' ön plana alarak kitabın kırsala yolculuğunu gerçekleştirmiş. Bunda öğretmen oluşunun köy çocuğu oluşunun payı var elbette.
Ama her şeyden önce aydınlanmacı ve çağdaş kimliği ile sağlıklı duruşunun da etkisi var. Çünkü kurduğu kütüphanelerin kitaplarını çağdaş dünyaya katkı sunacak bilimsel kitaplardan ve özgün yazarlardan seçiyor. Paylaşımcılığın kültürel zenginliğe katkısını biliyor. Yaşamı ve eylemi bu nedenle cumhuriyetçi, çağdaş, aydın ' ilerici kimliklerle yapıyor. Doğrultusu aydınlık ülkenin değerlerine sahip çıkacak çocukların, gençlerin, emekçilerin, köylülerin çoğalması.
Recai Şeyhoğlu 19 Ekim 2002'den bu yana gerçekleştirdiği 'köylere kütüphaneler kurma' eylemini, yaptıkları girişimleri, kendisine destek olanları ve yazılanları fotoğraflarla kanıtlayarak Köylerde Rönesans adlı kitabı oluşturmuş. Hem başkalarına örnek olsun diye hem de katkı sunan herkese kadirşinaslık olsun diye emeğe saygı duyan bir eğitimcinin coşku dolu çalışması kılmış.
Birçok köyde çocuklar, gençler, emekçiler ülkemizin ve dünyanın önemli yazarlarıyla Rasime-Recai Şeyhoğlu Kütüphaneleri'nde buluşuyor. Okudukları kitaplarla yaşamlarını zenginleştirip; rüyalarını süslüyor, kendilerini geliştiriyorlar. Az şey mi bu? Ülkemiz insanının buna gereksinimi yok mu? Belki de bu yüzden, kitabın arka kapağında kitaplarla buluşan çocukların mutluluk fotoğrafları belleğime takılı kaldı.
Köylerden kentlerin varoşlarına kadar taşan kütüphaneler zinciri erdemli ve aydınlanmacı insanların Recai Şeyhoğlu'nun örnek eyleminin Köylerde Rönesans kitabını aydın sorumluluğunu duyan herkesin okuması, incelemesi gerekir. Hiç olmazsa bu kadarına ortak olalım değil mi?
Köylerde Rönesans/ Recai Şeyhoğlu/ YAY-PA/ 270 s.