Korkmaz'dan "sosyal bunalım" uyarısı

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, AKP iktidarı üretici ve tüketiciye yönelik hiçbir önlem almadığı için ekonomik krizin tabana vurduğunu belirterek "sosyal bunalım" uyarısında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, iktidarın ekonomik krize karşı hiçbir önlem almadığı ve kriz yönetimi oluşturmadığını belirterek ekonomideki krizin toplumda sosyal bunalıma ve depresyona dönüştüğünü söyledi.

Sosyal sorunların dibe vurmasının Türkiye'nin geleceğini tehdit etmeye başladığını, terör ve anarşinin sosyal sorunları çok kolay istismar ettiğini ifade eden Korkmaz sosyal sorunların çözülmesinde iktidar ve muhalefetin sorumluluk altında olduğunu söyledi.


"Krediyle ev alanlar evini kaybedebilir"

CHP olarak işsiz kalanların sokakta kalmasını önleyecek ve kredi kartı mağduriyetini önleyecek üç kanun teklifi verdiklerini ifade eden Korkmaz ekonomik depresyonda işsiz kalanların, taksitle almış oldukları evlerini kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığını belirterek şunları söyledi: "Krizin depresyona dönüşmesinin ve işsiz kalanların sorumlusu hükümettir. Haziran 2008 ile Temmuz 2010 arasında 2 milyon işsiz kalacaktır. Bunların yaklaşık yüzde 10'u yani 200 bin kadarı banka kredisi ile veya TOKİ'den taksitle konut almıştır. Bu 200 bin aile işsiz kaldığı için konut kredisini ödeyemez durumdadır. Bu sorunun çözümü yasa çıkarmakla mümkündür."

İşsiz kalanların konut kredileriyle ilgili "kredilerin bir yıl süre ile dondurulması ve bu bir yıl içinde faizle ve kur farklarının İşsizlik sigortası Fonundan karşılanması" yönünde kanun teklifi verdiğini belirten Korkmaz, Meclis Başkanlığı'nın bu teklifi gündeme getirmesi ve AKP iktidarının da destek vermesini istedi.


"Türkiye'de spekülatif faiz alınıyor"

Korkmaz, ekonomik krizle ilgili verdiği bir başka kanun teklifinin ise bankaların kredi kartlarından aldığı faiz oranlarıyla ilgili olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Sistem sürekli kredi kartı mağduru yaratıyor. Kredi kartlarında yürürlükte olan en yüksek faizler, Merkez Bankası tarafından 2008 Temmuz ayında ilan edilen faizlerdir. 21 Bankanın 20'si, kredi kartları faizlerini bu en yüksek faiz üstünden uyguluyor. Türkiye'de spekülatif faiz alınıyor. Bankalar yüzde 14 maliyetle Merkez Bankası'ndan aldıkları paraları kredi kartlarında yüzde 52.68 akdi faizle satarak yüzde 376 kar elde ediyorlar. Yine aynı şekilde kredi kartlarında yüzde 61.58 faiz alarak da yüzde 440 kar elde ediyorlar. Yüksek spekülatif kar, piyasa düzenini bozuyor. MB yüksek faiz ilan ederek bu fahiş kara imkan veriyor. MB ayrıca faizlerin aylık olmasına izin vererek tüketicinin aldanmasına ve ekonomide belirsizliğin artmasına yol açıyor. Siyasi iktidar bu piyasa anarşisine ve tüketicinin istismar edilmesine seyirci kalıyor. Yasal önlem almıyor. Muhalefetin getirdiği teklifleri de dikkate almıyor. Siyasi iktidar ve Merkez Bankası, piyasanın sağlıklı ve düzenli işlemesini sağlamayarak anayasayı açıkça ihlal etmektedir"


"Devlet halkını nasıl tefecilerin eline bırakabilir?"

Kredi kartı mağdurlarının sayısının 2 milyona ulaştığını, 9 milyon tüketicinin de kredi kartı borcunu asgari ödeme üzerinden yaptığını belirten Esfender Korkmaz, devlet kredi kartı mağdurlarına sahip çıkmadığı için tefecilerin türediğini söyledi.

Kredi kartı mağdurlarının borçlarının 24 ay takside bağlanması yönünde bir kanun teklifi verdiğini da hatırlatan Korkmaz, "Bir hükümet halkını göz göre göre nasıl tefecilerin eline bırakabilir. 9 milyon insanı nasıl tefecilerin eline bırakabilir. Hükümetin halkı tefecilerin elinden kurtarması lazım. İktidar ekonomik depresyonun sosyal yapı üzerinde yapacağı tahribatı önlemek için kanun tekliflerimi desteklemelidir" dedi.