Körfeze, ‘sukuk-u icara’ modeli

Doğrudan yatırım payını yüzde 2’den yüzde 18’e çıkaran körfez için hükümet yeni hazırlık içinde. AKP, daha fazla Arap sermayesi çekmek için faiz geliri yerine kira gelirini koyan “sukuk-u icara” modelini kurmaya çalışıyor. Sukuk-u icara (şeriat mahkemelerinden onaylı kira) modeline göre, kamu varlıkları geri alma taahhüdüyle satılacak.

cumhuriyet.com.tr

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt başta olmak üzere körfez ülkelerinin Türkiyede yaptığı doğrudan yatırımlar yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 504 artarak 274 milyon dolardan 1.6 milyar dolara çıkmasına karşın bunu az bulan hükümet yeni oluşumlar peşinde. Daha fazla körfez sermayesini ülkeye çekmek isteyen AKP, ekonomiyi de İslami kurallara göre belirlemeye çalışıyor.

Hükümet geçen 5 yıl içinde birkaç kez gündeme getirdiği körfez sermayesini Türkiyeye çekme tasarısını güncelliyor.

 

Faiz yerine kira

NTVMSNBC’nin haberine göre, İslamda haram kabul edilen faiz geliri yerine kira gelirini koyan yeni borçlanma enstrümanı sukuk-u icara modeline göre, kamu kuruluşları ve varlıkları geri alma taahhüdüyle satılacak. Satılan kuruluşlar kendilerini kiralayacak. Buna dayalı Hazine garantili borçlanma senetleri ihraç edilecek.

Tasarının kapsamında, bakanlık binaları, KİT arsaları, otoyollar, limanlar, büyük barajlar, hastaneler, lojmanlar, kamu malları üzerindeki imtiyazlar ve işletme hakları kiraya verilebilecek.

Ancak özel yasalarıyla mülkiyetine dokunulamayan Cumhurbaşkanlığı, Meclis, yüksek yargı organları ve MİTe ait arsalar, ormanlar, yapı ve tesisler, kıyılarla kültür ve tabiat varlıkları kapsam dışında tutulacak.

Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, bu enstrümanla 5 ila 10 yıllık bir borçlanmanın hedeflendiğini açıkladılar. Ancak yetkililer, düzenlemenin hayata geçmesi için Maliye Bakanlığının vergi düzenlemesi yapması ve alım satım işlemlerinden doğan kârın vergi dışı bırakılmasının şart olduğunu belirtiyor.

Düzenlemenin en kısa sürede yasalaşmasının hedeflendiğine dikkat çeken Hazine yetkilileri, söz konusu enstrümanın özellikle İngiltere ve Almanya tarafından yıllardır uygulandığını ve bu yolla ciddi fon girişleri sağlandığını kaydediyor.