'Konut meselesini özelleştirmekten niye kaçınıyorsunuz?'

Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) ait arazi ve arsalara, arazi vergisi muafiyeti getirilmesini öngören yasa tasarının görüşülmesine başlandı.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Pakdil, gündeme geçmeden önce, 3 milletvekiline gündemdışı konuşmaları için söz verdi.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, Türk Medeni Kanununun kabul edilişinin 84. yıldönümü nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmada, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den, ''Eşler arasındaki mal bölüşümü'' konusunda daha önce verdiği kanun teklifinin gündeme alınmasını istedi. Erbatur, ''Erkekler, hep eşleri için 'başımın tacı' derler. Fakat bakıyorsunuz, malların yüzde 92'si erkeklerin üzerine. Parlamento'daki erkek milletvekillerinin, teklifime destek vererek, başlarının tacı olan eşlerinin, hak ettiği durumu almalarını sağlayacaklarını ümit ediyorum'' dedi.

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, soba ve şofben zehirlenmelerinin neden olduğu ölümler konusunda yaptığı gündemdışı konuşmada, bu tür ölümlerin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri anlattı.

AKP Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu da ilinde yapılan enerji yatırımları hakkında gündemdışı konuşma yaptı.
 

'Padişah yetkisi verilen kamu kurumları'

Daha sonra, Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının görüşmelerine geçildi. Tasarının tümü üzerinde MHP Grubu adına konuşan Denizli Milletvekili Haluk Ayhan, TOKİ'nin yaptığı konut projelerinin yüzde 90'ının orta ve üst gelir gruplarına yönelik olduğunu söyledi. Oysa bunun tam tersine, konut projelerinin alt, alt orta ve düşük gelirli yurttaşlara yönelik olması gerektiğine işaret eden Ayhan, talep fazlası konut yapımına devam edildiğini kaydetti.
MHP'li Ayhan, ''Liberal bir politika izliyorsunuz, her şeyi özelleştiriyorsunuz, fakat konut meselesini özelleştirmekten niye kaçınıyorsunuz?'' dedi. Adeta ''padişah yetkisi'' verilen kamu kurumlarının, belediyelerin yetkilerini gaspettiğini iddia eden Ayhan, birçok yerde konut yapan TOKİ'nin, serbest piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Haluk Ayhan, TOKİ'nin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı devre dışı bırakılarak, konut yapımında tek el haline getirildiğini iddia ederek, bu durumu eleştirdi. Ayhan, Bakanlığın tecrübeli bürokratları dururken, bütün işlerin 400 kişiyle TOKİ'ye yaptırılmaya çalışıldığını ifade etti.

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil de tasarıyla, mali durumu kötü olan TOKİ'nin kurtarılmasının amaçlandığını ifade etti. Dar gelirli yurttaşları ev sahibi yapmak için kurulan TOKİ'nin, 2002'den sonra büyük bir değişim geçirdiğini belirten Tamaylıgil, ''TOKİ, konut sektöründe hesap vermeyen, hesap sorulamayan bir yapı haline getirildi'' dedi. Tamaylıgil, bütün kamu kurumları hesap verirken, TOKİ'nin vermediğini ifade ederek, TOKİ'nin yapı denetimi kontrolü açısından da ayrıcalığı olduğunu öne sürdü. Bihlun Tamaylıgil, TOKİ'nin bu kadar yetkiye sahip olmasına rağmen, bir çok hatalar yapıldığını da belirtti.