Konservatuvarda 75.yıl kutlamaları
Türkiye'nin kültür ve sanat ortamına nitelikli sanatçılar yetiştirmek amacıyla Büyük Önder Atatürk'ün talimatıyla kurulan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı 75. yaşını kutlamaya hazırlanıyor.
cumhuriyet.com.trAnkara Devlet Konservatuvarlılar Derneği Başkanı Arzu Gürerk Sugüneş, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte dünya uygarlığı yolunda önemli ilerlemeler sağlayan Türk ulusunun, müzik ve sanatta batılılaşma adına ilk adımını 1936 yılında Büyük Önder Atatürk'ün direktifleriyle attığını söyledi.
Ulu Önder'in Kurtuluş Savaşı'nın bittiği yerde Türkiye'nin çağdaşlaşma savaşını başlattığını, 1924 yılında Ankara Musiki Muallim Mektebi'nin açılması, Cumhuriyet yönetiminin güzel sanatlar alanındaki ilk verimlerden olduğunu belirten Sugüneş, 6 Mayıs 1936 tarihinin yapılan araştırma sınavlarının başlamasıyla Ankara Devlet Konservatuvarı'nın kuruluş günü olarak kabul edildiğini bildirdi.
Sugüneş, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarının bugün kurumsallaşan tüm sanat kurumlarına sanatçı yetiştirmekle kalmadığını, dünya çapında solistler de yetiştirerek Türk kültürünü taşıyan sanat elçileri olduğunu dile getirdi.
Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneğinin 2007 yılında kurulduğunu, mezunları bir araya getirdiğini anlatan Sugüneş, ''Cebeci'deki okul bizim için çok önemli, manevi bir değeri var.
Bizim en büyük isteğimiz Cebeci'ye ayağımızı tekrar sokabilmekti. Yönetim de sağolsun bize çok destek oldu. Her yıl okulumuzun kuruluş yıl dönümü olan 6 Mayıs'ta dernek kurulduğundan bu yana orada etkinlik yapıyoruz. Maddi beklenti içinde olmadan konserler düzenliyoruz'' dedi.
Geçtiğimiz yıl düzenledikleri yıl dönümü kutlamalarına katılımın çok olduğunu, İzmir ve İstanbul'dan birçok mezunun Ankara'ya geldiğini anlatan Sugüneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu yıl 75. yıl dönümünü kutlayacağız ve bambaşka bir boyut kazandık. Devlet Tiyatroları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile en büyük destekçilerimizden Devlet Opera ve Balesi ve Hacettepe yönetimiyle de işbirliğine girerek kutlamaların dolu dolu geçmesi için her kurumun kendi bünyesinde katkı sunmasını istedik.
Derneğin yönetim kurulu ile sanatın eksiklikleri nedir diye düşündüğümüzde çok fazla beste yarışmasının yapılmadığını gördük. Bestecilerimizin onore edilmediğini düşündük ve beste yarışması yapmaya karar verdik. Şekillendirirken enstrüman yarışması da yapmayı düşündük. Beste yarışmasını belirleyeceğimiz enstrümana göre yapalım dedik. Jürimizi belirleyince enstrümanımız keman oldu. Suna Kan ve Tunç Ünver, Ruşen Güneş keman jürisi için bize destek verdiler.''
''Sanat dolu bir hafta"
Beste yarışmasının sonuçlandığını, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana ve Antalya'dan 21 kişinin katıldığını belirten Sugüneş, ''Konusu keman ve orkestra olan yarışmamızı 24 Mart'ta bitirdik. Mesruf Savaş ve Cem Stefan Kılıç birinciliği paylaştılar. Jüri ikisi arasında ödülün paylaştırılmasına karar verdi'' diye konuştu.
Konservatuvarın kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 8 Mayıs'ta seçilen eserlerin seslendirileceğini kaydeden Sugüneş, ''Aynı zamanda keman yarışmamızın birincisi de bu gece açıklanacak. Haftanın finalindeki konserde beste yarışmamızda birinci olan her iki eserde izleyenlerle paylaşılacak'' dedi.
Kutlamaların bununla sınırlı kalmayacağını ifade eden Sugüneş, şunları kaydetti:
''Ankara'da sanat dolu bir hafta yaşanacak. Konserler, bale temsilleri, tiyatro gösterileri olacak. Her yıl olduğu gibi 6 Mayıs'ta Beşevler'in önünde eski ve yeni mezunlar buluşup kortej eşliğinde Anıtkabir'e yürüyeceğiz. Marşlar, şarkılar söyleyeceğiz. Bu yıl katılımın çok fazla olacağını düşünüyoruz. Dernek olarak destek olunca çok sayıda sanatçımıza ulaşabildik.
Aynı gün 50. yıl mezunlarımız için plaket töreni yapılacak. Akşam da 75. yıl balosu düzenlenecek. Baloya okulumuzdan mezun birçok ünlü isim katılacak.''
Sugüneş, 7 Mayıs'ta konservatuvarın arka bahçesinde 75. yıl şenliği yapılacağını, 8 Mayıs'taki kompozisyon ve keman yarışması ödül töreni ile kutlamaların sona ereceğini belirtti.