Komisyon HSK’den dosya bekliyor...OHAL’de 70 bin mağduriyet dosyası
KHK mağduriyetlerini gidermek için Başbakanlık bünyesinde kurulan OHAL komisyonuna başvuru süresi 14 Eylül’de doluyor.
Sinan TartanoğluKomisyonun karar aşamasına bir hafta kala 70 bin başvurunun olduğu, kalan bir haftada sayının 100 bine çıkmasının beklendiği öğrenildi. Komisyonun hızlı karar almak için “pilot karar” yöntemini uygulamayacağı, tüm başvurular için tek tek inceleme yapılacağı belirtildi. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu 7 komisyon üyesi, yaklaşık 200 uzmanı ile birlikte 17 Temmuz’da çalışmalarına başladı. 17 Temmuz’dan önce çıkarılan KHK’larla ilgili mağduriyet iddiaları için tanınan 60 günlük süre 14 Eylül’de doluyor.
Son KHK için süre 15 Ekim
Komisyon yönetmeliğine göre 17 Temmuz’dan sonra yürürlüğe giren iki KHK için yapılacak başvuruların süre koşulu “KHK’nin yayın tarihinden sonraki 60 gün içinde” olarak düzenlendi. 15 Ağustos’ta yayımlanan son KHK’de kamu görevinden ihraç edilen 922 kişi, kapatılan iki gazete ve bir ajans, rütbesi sökülen 10 emekli tuğgeneral OHAL Komisyonu’na 15 Ekim’e kadar başvurabilecek.
7 haftada 70 bin
Edinilen bilgiye göre komisyon bu iki ay içinde herhangi bir karar almadı. Başvuru dosyaları sınıflandırıldı, mükerrer dosyalar birleştirildi. Anayasa Mahkemesi’nden gönderilen 70 binden fazla dosyanın da birleştirme işlemine tabi tutulduğu ifade edildi. Başvuruların alınmaya başlandığı tarihten sonraki 7 haftalık süreçte 70 bin başvurunun yapıldığı belirtilirken, kalan bir haftalık sürede bu rakamın 100 bine çıkmasının beklendiği aktarıldı. Komisyona gönderilen 70 bin dosyanın da ek başvurularla sürekli olarak büyüdüğü öğrenildi. Edinilen bilgiye göre çok sayıda başvurucu savcılıktan aldıkları, “Bylock programı kullanmadığı, Bank Asya isimli bankada herhangi bir hesabının bulunmadığı; Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın raporuna göre, terör ve terörizmin finansmanı ile ilgili herhangi bir kaydının bulunmadığı, darbe teşebbüsünü destekler mahiyette yorum veya beyanda bulunduğuna dair herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı, FETÖ/PDY ile bağlantılı sendika ve derneklerde üyeliğinin bulunmadığı, bağlantılı kurum ve kuruluşlarda sosyal güvenlik kaydının bulunmadığı, FETÖ/ PDY’ye yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında isminin ifade veya ihbar tutanaklarında yer almadığı” yönündeki temiz kâğıtlarını dosyalarına ekletti.
HSK’den adli dosya talebi
Ancak komisyonun kişilerin savcılıklardan kendi kendilerine aldıkları temiz kâğıtları ile de yetinmeyecekleri öğrenildi. Komisyon çalışmalarına devam ederken Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na yazı yazıldı. Komisyon, kuruldan, haklarında adli işlem de yapılan KHK başvurucularının dosyalarının 14 Eylül’den sonra gönderilmesini istedi. Böylece başvurucuların dosyalarının daha da büyümesinin önü açıldı.
Pilot dosya yok
Komisyonun yayımlanan usul ve esaslar tebliğinin dışında, önündeki dosya dağını hızla eritmek için bir yönerge hazırlanmadığı öğrenildi. Hızlı karar için KHK ile ihraç gerekçelerine göre bir pilot dosya üzerinden ya da emsal kararlar ışığında karar alınmayacağı, her bir dosyanın üzerinde tek tek çalışılacağı belirtildi.
Gülmen ve Özakça tesadüfü
OHAL komisyonunun önündeki en önemli dosyalardan biri de 6 aydan uzun süredir açlık grevindeki tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başvuruları. Komisyonun başvuru süresinin dolduğu 14 Eylül tarihinin, Gülmen ve Özakça’nın yargılandığı davanın duruşma gününe denk gelmesi dikkat çekti.