Kolon kanserini Kolonoskopi ile önleyin

Dünyada bütün kanser çeşitleri içinde akciğer ve meme kanserinden sonra görülme sıklığı bakımından 3. sırada yer alan, kadın ve erkekte eşit oranda görülen ve en çok 50'li yaşlarda görülmeye başlayan Kolon kanserini, özellikle 50 yaşından sonra yapılan düzenli kolonoskopi ile önlemek mümkün.

cumhuriyet.com.tr

Kolon kanseri riskinin yaşla birlikte artacağını ve % 90’nının kalın bağırsaklarda bulunan poliplerden gelişebileceğini belirten Çamlıca Erdem Hastahanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Bülent Yaşar, “Polipler gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde oluşabilen, çoğunluğu 1 cm’in altında ancak 4-5 cm büyüklüklere kadar ulaşabilen ve genelde iyi huylu tümöral oluşumlardır. Kolon kanserlerinin tamına yakını adenomatöz polipler üzerinde gelişir. Dolayısıyla erken saptanan poliplerin çıkarılmasıyla ileride oluşabilecek kanserlerden de korunulmuş olunur. Dünyada önerilen, 50 yaşından sonra her yıl 1 – 2 kez dışkıda gizli kan bakılması,  5 yılda birde kolonoskopi ile kalın bağırsakların incelenmesidir. Ancak ailede 1. derecede akrabalarda kolon kanseri var ise takipler daha erken yaşta (tanıdan 10 yıl önce) ve daha sık yapılmalıdır.” dedi.

Kolon kanserinin teşhisinde en önemli tanı yönteminin kolonoskopi olduğunu ve bu yöntemin düzenli yapılması gerektiğini belirten Dr. Yaşar, “Kolon kanseri için en kesin tanı yöntemi kolonoskopidir. Tanı tekniklerinden Parmak muayenesi ile %10 tanı, Rijit Rektosigmoidoskop ile %25 tanı, Fleksibl sigmoidoskop ile %50 tanı konulurken, bu oran kolonoskopi yöntemiyle %90 saptanabilir.” dedi.


Kolon kanserinden korunmak için lifli gıdalar tüketin

Kolon kanserinin sebepleri arasında genetik faktörlerinin yanında çevresel nedenlerinde etkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Yaşar, Kolon polipleri ve kolon kanserinden korunmak için lifli gıdalardan ve kalsiyum yönünden zengin ve yağ bakımından fakir gıdalardan beslenmeyi önerirken, özellikle taze sebze ve meyve, bol sıvı, peynir, süt ve yoğurt gibi gıdalar tüketmek gerektiğini belirtti.