Kölelik düzeni

İşsizlerin 'çaresizlik' içinde kayıt dışında çalışma eğiliminin sendikal örgütlenmeyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Türk-İş, "kölelik şartlarında istihdamın" çözüm yolu olarak dayatılmamasını istedi.

cumhuriyet.com.tr

Türk-İş, yeni iş olanakları yaratılamadığını, düşük ücret politikası nedeniyle gelir dağılımındaki eşitsizlik ve yoksulluğun arttığını vurguladı. İşsizlerin “çaresizlik” içinde kayıt dışında çalışma eğiliminin sendikal örgütlenmeyi de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Türk-İş, “kölelik şartlarında istihdamın” çözüm yolu olarak dayatılmamasını istedi.

Türk-İş’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderdiği Çalışma Meclisi’nin gündemine ilişkin görüş ve önerilerini içeren raporunda, kıdem tazminatı ile özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi gibi konuların yıllardan beri “tekrar tekrar ısıtılarak” işçinin önüne getirildiğine dikkat çekildi.

 

Eşitsizlik büyüdü

Türk-İş’in, 2011 yılında yaptığı son genel kurulunda kıdem tazminatı tartışmalarına nokta koyarak kıdem tazminatını geri götürecek düzenlemeler yapılmak istenirse “genel greve” gidileceği kararı aldığına dikkat çekilen raporda, taşeron çalıştırmayla ilgili yapılmak istenilen değişiklik de eleştirildi.

Bu konuda Üçlü Danışma Kurulu’nda sunum yapıldığına işaret edilen raporda, Türk-İş’in sunumda konulan teşhisin doğru olmadığını, sorunun yasadan değil uygulamadan kaynaklandığını, devlet eliyle alt işverenlik uygulaması yapılmasına son verilmesini istediği bildirildi.

Bakanlık tarafından yapılan hazırlık çalışmasının amacının işin alt işverene verilmesinde aranan koşulları kaldırmak, asıl işin bir alt işverene veya bölünerek istenildiği kadar alt işverene verilmesine olanak sağlamak, özellikle kamu işverinini muvazaa korkusundan kurtarmak olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu değişiklik düşüncesine katılmak mümkün değildir. Bu isteklerin tamamı işverene aittir” denildi.

 

İş bulan da haktan, hukuktan yoksun

Raporda, çalışma yaşamındaki sorunlar sıralanırken sendikal örgütlenmenin ve toplu pazarlık haklarının gereğince kullanılamadığı, çalışanların sosyal haklardan yoksun bırakıldıkları, düşük ücret politikası nedeniyle gelir dağılımındaki eşitsizlik ve yoksulluğun arttığı vurgulandı. İşçilerin, işlerini kaybetmeleri halinde yeniden iş bulma güçlüğünün yarattığı endişeyle örgütlenme talep ve girişimlerini “baskılamak” zorunda kaldıklarına dikkat çekilen raporda, işsizlerin “çaresizlik” içinde kayıt dışında çalışma eğiliminin de sendikal örgütlülüğü zorlayan bir unsur olduğu belirtildi.

Raporda, temel sorunlardan birisinin de işsizlere iş olanakları sağlanamaması olduğu belirtildi. Halen 15 yaşın üstündeki toplam nüfusun ancak yarısından daha azını oluşturan yaklaşık 24.8 milyon kişinin istihdam edilebildiği kaydedildi.

İşsizlik oranının yüzde 9.2 olarak belirlendiği, ancak iş bulma ümidi kalmayan, bu nedenle iş aramayan, milyonlarca kişinin dikkate alınmadığı bildirildi.

İstihdam edilenlerin yarıya yakınının da sosyal güvenceden uzak, düşük ücretli olarak kayıt dışı çalışmak durumunda kaldıkları belirtildi. Çoğu insanın ya açık işsiz konumunda ya da ek iş arama veya ailesini geçindirecek gelirden daha azına çalışma anlamında eksik istihdam koşullarında bulundukları vurgulandı.