KKTC Bakanlar Kurulu olağanüstü toplandı

KKTC Bakanlar Kurulu, dün yaşanan su baskınlarıyla ortaya çıkan durum ve hasarı değerlendirmek, gereken tedbirleri almak için olağanüstü toplandı.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Derviş Eroğlu başkanlığında yapılan toplantıda, hasar tespiti ve tedbirler için ilgili kurumların da işbirliğiyle 12 ekip kuruldu. Bölgelere göre oluşturulup görevlendirilen ekipler, çalışmalarına başladı.

Eroğlu yaptığı açıklamada, dün Girne, Lefkoşa ve Yılmazköy'de su baskınları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını hatırlattı. Eroğlu, 18 Ocak'ta Güzelyurt'ta yaşanan sel felaketinin üzerine, hala oraların yaralarını sarmaya çalışırken bu ikinci felaketle karşılaşılmasının hem hükümeti hem de ülkeyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Toplantıya bakanlık müsteşarlarını ve diğer ilgilileri de çağırdıklarını ifade eden Eroğlu, ekiplerin oluşturulması için gerekli kararların alındığını söyledi.

Ekiplerin bu çalışmaları İçişleri Bakanlığı'nın Müsteşarının öncülüğünde sürdürdüğünü ve çalışmaların başladığını dile getiren Eroğlu, baskın sonrası alınması gereken tüm tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Eroğlu, bakanların değişik bölgelere dağılarak, vatandaşların sorunlarını ilk ağızdan dinleyeceğini de belirtti.

 

"Bazı bölgelere baraj gerekiyor"

Bazı bölgelere baraj gerektiğini, Lefkoşa Sanayi bölgesinin sürekli su baskınlarına maruz kaldığını hatırlatan Eroğlu, önceden de bu konuyu görüştüklerini, ancak bu kadar kısa sürede yeni bir sel felaketiyle karşılaşacaklarını düşünmedikleri için sadece ön çalışma yapabildiklerini söyledi.

Eroğlu, Sanayi bölgesinde köklü çözümler için gerekli kararların verildiğini bildirdi.

 

Dere yataklarındaki yapılaşma

Başbakan Eroğlu, dere yataklarının çevresindeki yapılaşmanın önüne geçmek için ne gibi tedbirler düşündüklerinin sorulması üzerine, bazı bölgelerde belediyelerin izin vermemesi gerekirken izin verdiğini, inşaatların yıkılmasının mümkün olamayacağını söyledi.

İlk düşündüklerinin, buralara ev yapanlara sigorta mecburiyeti getirmek olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Hiçbir ev sigortalı değil. Dere yatağının etrafına ev yapıyorsunuz sonra böyle felaketler olduğu zaman bütün sorumluluk hükümette kalıyor'' dedi.

Eroğlu, ikinci tedbirin de bundan sonra o tip yapılaşmalara belediyelerle işbirliği içerisinde izin vermemek olduğunu belirtti.