K.Kore 'uzun menzilli füze' fırlattı, dünya ayağa kalktı

Kuzey Kore'nin 'uzun menzilli füze fırlattığı' haberi, uluslararası arenada büyük kaygı ve endişe yarattı. Kuzey Kore'nin bu girişimi, başta Güney Kore olmak üzere birçok ülke tarafından tepkiyle karşılandı. Haberin ardından açıklama yapan Birleşmiş Milletler acilen toplanacağını açıklarken, Çin itidal çağrısında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Kuzey Kore'nin bugün uzun menzilli bir füze fırlattığı bildirildi. Güney Kore'deki KBS televizyonu, Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Kuzey Kore'nin bir uzun menzilli füze fırlattığını duyurdu.

Güney Kore'de devlet başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması ''dünyayı umursamayan'' bir davranış olarak nitelenerek, bunun Güney Kore'de ''hayal kırıklığı'' yarattığı vurgulandı.

Japon yayın kuruluşu NHK de Japon hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada, alıntılar yaparak Kuzey Kore'nin bir füze fırlattığını belirtti.

Japonya Başbakanlık Bürosu'ndan yapılan açıklamada ise ''Kuzey Kore tarafından bugün fırlatılan füze görünüşe göre Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanus'a doğru gitti'' ifadeleri yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fred Lash, basına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin, TSİ 05.30'da bir füze fırlattığını teyit etti.

Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını ifade eden Lash sözlerine şöyle devam etti:
''Kuzey Kore hükümeti tarafından fırlatılan füze, kışkırtıcı bir eylemdir ve Kuzey Kore'nin hiçbir cezalandırılma kaygısı taşımadan diğer ülkelerin asayiş ve güvenliğini tehdit edemeyeceğini anlaması için ABD'yi uygun adımları atmak konusunda harekete geçirecektir''.

Kuzey Kore hükümeti daha önce yaptığı açıklamalarda, uluslararası otoriteleri, cumartesi ile çarşamba günleri arasında bir gün, dünya yörüngesine uydu yerleştirmek amacıyla füze fırlatacağı konusunda bilgilendirmişti.

Ancak, başta ABD, Güney Kore ve Japonya olmak üzere pek çok ülke, Kuzey Kore'yi füze fırlatmayı bir paravan olarak kullanarak, balistik füze denemesi yapmakla suçlamıştı.

Sözkonusu ülkeler Kuzey Kore'nin girişimini, Alaska ve ötesine kadar gidebilecek, nükleer başlık taşıyan füzeler yapmak için atılmış bir ilk adım olarak değerlendirmişti.

 

Güney Kore Savunma Bakanı: Uzaya hiçbir şey gönderilmedi

ABD Kuzey Askeri Komutanlığı ve Kuzey Amerika Uzay Savunma Komutanlığı, Kuzey Kore'nin fırlattığı uyduyu yörüngeye oturtamadığını açıkladı.

Yapılan kısa açıklamada, füzenin birinci aşamasının Japon Denizi'ne, diğer aşamalarının da Büyük Okyanus'a düştüğü belirtildi.

Açıklamada, ''Yörüngeye giren bir şey olmadığı gibi, Japonya'ya da bir şey düşmedi'' denildi.

Kuzey Kore, sabah fırlattığı uydunun başarıyla yörüngeye oturduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore, uydu fırlattığını, ABD ve müttefikleri ise bu ülkenin uzun menzilli füze fırlattığını ileri sürüyor.

Bu arada, Güney Kore Savunma Bakanı Lee Sang-hee, Kuzey Kore'nin uydu gönderme girişiminin başarısızlığa uğradığı yargısına vardıklarını söyledi.

Bakan, füzenin tüm aşamalarının Okyanus'a düştüğünü, uzaya hiçbir şey gönderilemediğini kaydetti.

 

Kuzey Kore'nin füze denemesi uluslararası kaygı yarattı

BM Güvenlik Konseyi'nin, Kuzey Kore'nin bu sabah yaptığı füze denemesinin ardından acilen toplanacağı bildirildi.

BM yetkilisi, Konsey toplantısının bugün 21.00'de kapalı kapılar ardında yapılacağını söyledi.

Diplomatlar, Japonya ile ABD'nin toplantıda, füze denemesinin kınanmasını ve mevcut yaptırımların uygulanmasında daha titiz davranılmasını isteyeceklerini belirttiler.

Konseyin, Japonya'nın talebi üzerine toplanacağı ifade ediliyor. Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde fırlattığı uzun menzilli füzenin, Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanusa'a doğru gittiği, Japonya hava kuvvetlerinin füzeye müdahale etmediği bildirilmişti.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin füze deneyerek kışkırtıcı bir eylemde bulunduğunu, bunun, açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu söyledi.

Obama, Kuzey Kore'nin füze programının, kuzeydoğu Asya'da barış ve güvenlik açısından bir tehdit oluşturduğunu belirtti, çağrılara cevap vermeyen Pyongyang yönetimine, bu tip adımlardan uzak durması çağrısında bulundu.


NATO: Son derece tahrik edici

NATO, Kuzey Kore'nin iletişim uydusu taşıyan füze fırlattığı yolundaki açıklamasının ardından, bu girişimi "son derece tahrik edici" olarak nitelendirdi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu olayın bölge içinde ve dışında Kuzey Kore'ye yönelik endişeleri artıracağını ve bu ülkenin nükleer programına ilişkin altılı müzakereleri karmaşık hale getireceğini belirtti.

De Hoop Scheffer, Kuzey Kore'ye bu türden tahrik edici eylemlerden vazgeçmesi, uzun menzilli füze denemelerine ilişkin moratoryuma derhal uyması çağrısında bulundu.

Kuzey Kore, bugün yaptığı girişimin başarılı olduğunu ve uydunun yörüngeye yerleştiğini, ABD ve Güney Kore ise roketin yörüngeye ulaşamadığını iddia ediyor.

 

AB kınadı, Çin itidal çağrısında bulundu

Avrupa Birliği, bu sabah uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore yönetimini kınadı.

Birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine, balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Kuzey Kore'nin, henüz çözülmemiş bir nükleer program sorunu bulunduğu dönemde füze denemesi yapmasının bölgede ayrı bir gerginlik yarattığı ifade edildi.
Çin ise taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, "Tüm tarafların soğukkanlılığını koruyacağını ve itidalli davranacağını umuyoruz" diye konuştu.

 

Dünyadan tepki yağıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, itidal çağrısında bulunduğu açıklamasında, Kuzey Kore'nin gerçekten BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edip etmediğinin araştırıldığını belirtti.

İngiltere ise Kuzey Kore'yi sert dille kınadı. Dışişleri Bakanı David Miliband, uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore'yi sert dille kınadığını ve bu durumun BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararının ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Fransa'dan da benzer bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, ''Fransa uydu diye tabir edilen bir füzenin fırlatılmasını kınar. Bu durum, BM Güvenlik Konseyinin 1718 sayılı kararının ihlalidir'' denildi. Açıklamada, bu durumun bölgesel istikrar ve barışı tehdit ettiği de kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasını ''açık bir provokasyon'' olarak nitelendirdi.

Açıklamada, ''Kuzey Kore'yi bu yanlış yoldan döndürmek için gereken her şey yapılmalıdır'' denildi ve füzenin fırlatılmasından dolayı ''derin endişe'' dile getirildi.

İsrail'deki yeni hükümetin iki numaralı ismi Silvan Şalom, Kuzey Kore'nin füze fırlatmasının ardından İran ile Kuzey Kore'ye yaptırımların ağırlaştırılması çağrısında bulundu.

Japonya Başbakanı Taro Aso da ''Bu son derece kışkırtıcı eylemi kınadıklarını'' duyurdu. Aso, ''Bütün dünyanın tekrar tekrar yaptığı uyarılara rağmen Kuzey Kore'nin bu tutumunun ayrıca BM Güvenlik Konseyinin kararını ihlal anlamına geldiğini'' kaydetti.

Kuzey Kore, uzaya telekomünikasyon uydusu fırlattığını söylerken, ABD ile müttefikleri, fırlatılan şeyin uzun menzilli bir füze olduğunu belirtiyor.