Kivi üreticileri düşük fiyattan şikayetçi

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl bölgede kivi rekoltesinin iklim şartları nedeniyle üçte bir oranında azaldığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, kivinin Türkiye'de Rize dışında Yalova, Adapazarı, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'de üretildiğini belirterek, kivi üretimi için en uygun şartların Rize'de olduğunu iddia etti.

Kivinin yöreye ilk olarak 1990'lı yıllarda ÇAYKUR yetkililerince deneme amacıyla dikildiğini ifade eden Paliç, daha sonra vatandaşların rağbet göstermesiyle kivi üretiminin arttığını, son yıllarda yıllık ortalama 5 bin ton civarında üretim gerçekleştirildiğini belirtti.
Sürmene'den Sarp'a kadar olan sahil şeridinde iklim şartlarından dolayı Türkiye'nin en kaliteli kivisinin üretildiğini ileri süren Paliç, ''Bu alanda en fazla Rize'de olmak üzere geçen yıl 10 bin ton civarında kivi üretilmişti. Bu yıl bölgedeki kivi rekoltesi iklim şartları nedeniyle üçte bir azaldı. Bu yıl tüm meyve türlerinde genel bir azalma oldu. Kivi de bundan etkilendi'' dedi.

Rekoltenin düşmesine rağmen kivinin kalitesinin geçen yıla göre daha yüksek olduğunu ifade eden Paliç, şunları söyledi:

''Bu yıl üretilen kivilerin yüzde 95'i 80 gramın üstünde. Ancak soğuk hava deposu olmaması ve üreticilerin kivisini bekletememesi nedeniyle kivi düşük fiyata satılıyor. En kaliteli kivi olan 90 gramın üzerindeki kiviye ortalama 1.35 lira fiyat veriliyor. 90 gramın altındaki kivi ise 1 liranın altında bir fiyattan alınıyor. Düşük fiyattan alınan kivi, tüketiciye 3-4 liradan satılıyor. Dolayısıyla üreticinin kazancı düşük kaldı ve beklentileri karşılayamadı.''

Soğuk hava deposu kurulması isteği

Kivideki düşük fiyatın kivi üreticilerini tedirgin ettiğini kaydeden Paliç, şöyle devam etti:
''Bölgede yeterince soğuk hava depomuz olsa üretici ürününü hemen satmaz, dolayısıyla fiyatlar yükselir. Kivi üreticileri emeğinin karşılığını alamıyor. Bu nedenle bölgedeki soğuk hava depolarının sayısının artırılması, üreticilerin bir noktada güvence altına alınması lazım. O zaman üretici kivisini normal fiyatlardan satabilir. Fiyatın çok fahiş olmasını da istemiyoruz. Elbette ki tüketici de uygun fiyata tüketsin. Ama üreticiden 1 liraya alıp tüketiciye 4 liraya satılması da doğru değil. Aradaki fark bu kadar olmamalı. Ama bu şekilde alım yapıldığı takdirde yeni kivi bahçesi tesis edecek vatandaşlar da tedirgin oluyor.''

Nevzat Paliç, Türkiye'de 20 yıllık geçmişi bulunan, içeriğindeki vitaminlerle son derece değerli bir meyve olan kivinin üretiminin tüketimi karşılayamadığını belirterek, ''Ülkemizde yılda ortalama 50 bin ton kivi tüketimi var. Ancak üretilen kivi tüketimin yarısını bile karşılamıyor. Oysa ülkemizde 100-150 bin ton rahatlıkla üretilebilir. Ürettiğimiz fazla kiviyi ihraç etme şansına sahibiz. Kivi üretiminde dünya birincisi olan İtalya'nın yıllık üretim kapasitesi 500 bin ton civarında. Biz neden 250 bin ton üretmeyelim? Bu potansiyele sahibiz'' diye konuştu.