Kırklareli'nde 'kızıl çamur tedirginliği
Karadeniz'e sahili bulunan Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada ve Vize ilçesinin Kıyıköy beldelerinde, Macaristan'daki alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla, kimyasal zehir taşıyan kızıl çamurun içindeki ağır metallerin Tuna Nehri'nden Karadeniz'e ulaşması ihtimali üzerine tedirginlik yaşanmaya başladı.
cumhuriyet.com.trKırklareli Valisi Muammer Muşmal, Macaristan'da faaliyet gösteren alüminyum fabrikasındaki kaza sonucu çevreye yayılan kimyasal zehirli kızıl çamur hakkında, basında çıkan haberlerden bilgi sahibi olduklarını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin büyük bir devlet olduğunu, Çevre ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili tedbirler aldığını ifade eden Muşmal, şöyle konuştu:
''Bu konuda ilgili bakanlıklardan ve hükümetimizden gelecek talimatlara göre hareket edeceğiz. Bizde kendi imkanlarımız ölçüsünde önlem almaya çalışacağız. Atıkların Tuna Nehri'nden Karadeniz'e ulaşması söz konusu olursa şehirdeki ilgili birimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bölgeye giderek sahilde incelemelerde bulunacağız. İl bazında zaten çalışmalara başladık. İnşallah beklediğimiz ve tahmin ettiğimiz çevre felaketi oluşmaz. Çevre ve Orman Bakanlımızla bugünlerde konuyla ilgili görüşmelerimiz olacak.''
''Halk aydınlatılmalı"
İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık da, kızıl çamurun içindeki ağır metallerin Tuna Nehri üzerinden Karadeniz'e ulaşmasıyla ilgili kendilerine yetkililerden aydınlatıcı bilgi verilmemesinden yakındı. Kendilerine konuyla ilgili bilgi verilmesini isteyen Işık, ''Yetkililer ve bilim adamları, zehirli kimyasal kızıl çamur hakkında bizi bilgilendirirlerse, bizde başta balıkçılar olmak üzere yöre insanımızı aydınlatırız. Böylece bu tehlike de bilinçli bir şekilde atlatılmış olur. Kızıl çamurla ilgili televizyonlardan ve gazetelerden okuduğumuz kadarıyla bilgi sahibiyiz. Çamur sahilimize ulaştığında ise ne yapmamız gerektiği konusunda bir fikrimiz yok'' dedi. Balıkçıların bu olay hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Işık, balıkçıların tehlikenin boyutlarını öğrenmeye başladıkça tedirginliklerinin artacağını ifade etti. Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi Saffet Üresin de, bölge halkının konuyla ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Balıkçılar endişelenmeye başladı
Limanköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Numan Sağlam ise Macaristan'da yaşanan çevre felaketini ilk başlarda balıkçıların umursamadığını ama kimyasal içerikli kızıl çamurun Karadeniz'e döküleceği haberlerinin artması üzerine İğneada ve Kıyıköy'de balıkçıların endişelenmeye başladığını belirtti. İğneada Limanı balıkçılarından Cengiz Kargı da, kızıl çamurun Tuna Nehri'nden geçerek er yada geç Karadeniz'e ulaşacağına dikkati çeken Kargı, şunları söyledi:
''Çamur buraya geldiğinde facia olur. Karadeniz'de canlı kalmayabilir. Bu konuda bizlere bilgi veren olmadı. Konuyla ilgili balıkçılara bilgi verilmesini isteriz. Bu facia karşısında ne yapmamız gerekecek. Bunu bilmeye hakkımız var. Zehir gelirse de biz bir şey yapamayız. Bunun önüne devletler geçecek. Avrupa Birliği ne gerekiyorsa yapsın. Bir şey yapılmaz da zehir İğneada'ya kadar ulaşırsa 80 civarınca balıkçı teknesi bundan olumsuz etkilenir. En az 350 kişi işsiz kalır.'' Limandaki balıkçıların bazıları ise zehirli çamurun bir şekilde Karadeniz'e ulaşacağını ancak sonar radarlarının bundan da tehlikeli olduğunu savundular.
Kıyıköy Belediye başkanı
Karadeniz'e kıyısı bulunan Vize ilçesinin Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök de ''Kıyıköy halkında şuanda bir tedirginlik yok ama yine de insanların içinde bir korku yatıyor. Atıklar Kıyıköy sahiline kadar gelirse denizde canlı kalmaz. Yetkililerin bu konuda önlem almaları gerekir'' dedi.
Bu arada, önümüzdeki günlerde Karadeniz'de Kirlilik İzleme Projesi çerçevesinde İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nce gemi ile yapılacak deniz suyu ölçüm çalışması İğneada beldesinden başlayacak. Çalışmalar kapsamında Karadeniz'e ulaşması beklenen kızıl çamura ilişkin ölçümler de yapılacak.