Kibele heykelinin bulunduğu kalede kazı çalışmaları yeniden başladı

ORDU'da 6'ncı Mithridates dönemine ait Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazıda 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu yerde arkeolojik kazılar yeniden başladı.

DHA


Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, başkanlığında 25 arkeolog tarafından Ordu'nun Altınordu ilçesinde 6’ncı Mithridates dönemine ait Kurul Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazıda, geçen yıl Eylül ayında 200 kilo ağırlığında ve 110 santim boyunda, tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu. Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olan Kibele, Ordu Müzesi'ne taşındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazısı olan kalede kazı çalışmalarının yeniden başladığını söyledi. Ordu Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda ve Prof.Dr. Süleyman Yücel Şenyurt'un sorumluluğunda 20 arkeoloğun 40 kişilik ekiple çalışma gerçekleştirildiğini belirten Başkan Enver Yılmaz, "Bölgenin tarihi ve turizmi açısından çok önemli olan kazı çalışmalarıyla ilgili Süleyman Şenyurt ile istişarede bulunduk. Kurul Kalesi'nde geçen yıl yapılan kazıda bulunan Ana Tanrıça Kibele heykeli sonrası bölgeyi 45 günde 20 bin kişi ziyaret etmişti. Kibele şu anda Ordu Müzesi'nde. Gerekli restorasyon ve konservasyonu tamamlandıktan sonra kurul tekrar ziyarete açılacak. Kurul Kalesi'ndeki kazılar için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.