Kendi kendini iyileştiren sentetik deri
Amerikalı bilim insanları, kendi kendini iyileştirebilen, dokunmaya duyarlı sentetik deri geliştirdi.
cumhuriyet.com.tr"Nature Nanotechnology" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre Stanford Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden bir grup bilim insanı tarafından geliştirilen sentetik deri, dünyada normal ısıda kendisini iyileştirilebilen ve dokunulduğunda "basınç" algılayabilen ilk materyal oldu.
Projeyi yöneten Prof. Zhenan Bao, sentetik derinin kendini tamir eden araçlar ile akıllı protez üretiminde çığır açacağını söyledi.
Daha önce yapılan çalışmalarda üretilen materyallerin kendilerini iyileştirmesi için çok yüksek ısı gibi pratik olmayan koşullar gerektirdiğini belirten Prof. Bao, geliştirdikleri suni derinin, üzerine atılan bir kesiği oda sıcaklığında, sadece yarım saat içinde tamamen iyileştirebildiğine dikkati çekti.
İyileştirme sürecinde materyalin yapısında herhangi bir değişiklik meydana gelmediğine işaret eden Prof. Bao, materyalin böylece kendini sayısız kez düzeltebildiğini söyledi.
Hidrojen bağları ile birbirine bağlanmış uzun molekül zincirlerinden oluşan dayanıklı plastik polimerden yapılan sentetik deri, atomlar arasındaki çekim sayesinde kendini iyileştirebiliyor.
Dokunmanın algılanması için materyale nikel partikülleri eklediklerini belirten Prof. Bao, iletkenlik ve mekanik güç kazandıran nikel partiküllerinin baskı uygulandığında hareket ederek materyali dokunmayı duyarlı hale getirdiğini belirtti.