"Kendi karnemizi kendimiz veriyoruz"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin İlerleme Raporu'nu Türkiye'ye verilmiş bir karne olarak görmediklerini belirterek, ''Biz, her yıl kendi raporumuzu kendimiz yazıyoruz, yıl sonunda kendi karnemizi kendimiz veriyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Lefke Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Mehmet Hasgüler'i bakanlığın Ortaköy ofisinde kabul etti.

Kabulün ardından bir gazetecinin, AB'nin 10 Ekim'de açıklanacak 2012 Türkiye İlerleme Raporu'nda basın özgürlüğüyle ilgili eleştiriler olduğu yönündeki haberlere ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Bağış, eline ulaşan resmi bir rapor taslağı bulunmadığını belirterek, ''Biz, ilerleme raporlarını hiçbir zaman Türkiye'ye verilmiş bir karne olarak görmedik'' dedi.

AB'nin ilerleme raporlarının 27 ülkenin katılımıyla hazırlandığını hatırlatan Bağış, ''Bu kadar ülkenin içinde olduğu bir raporun birtakım siyasi yönleri de olacaktır. Siyasi mesajları rapor üzerinden Türkiye'ye vermek isteyebilirler'' diye konuştu.

Bağış, Türkiye'nin Ulusal Program çerçevesinde bir muhasebe yaptığını belirterek, ''Biz her yıl kendi raporumuzu kendimiz yazıyoruz, yıl sonunda kendi karnemizi kendimiz veriyoruz. Hangi yasaları değiştirmişiz, meclisten hangi kanunlar geçmiş, bununla ilgili bir döküm yapıp zaten kamuoyuyla paylaşıyoruz'' dedi.

2012 sonunda da Türkiye'nin kendi raporunu yayınlayacağını hatırlatan Bağış, ''Orada hangi AB reformlarını gerçekleştirdik, hangi alanlarda daha fazla çalışmamız gerekiyor, nelerde ilerideyiz, nelerde gerideyiz, bunun dökümünü zaten kendimiz çıkarırız'' şeklinde konuştu.

Bağış, AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye siyasi mesaj verilmesinin ilk olmadığını, son da olmayacağını ifade ederek, ''AB de bir fotoğraf çekiyor. İlerleme Raporu, Türkiye'nin bir fotoğrafıdır. Ama bazen eski lenslerle, yanlış lenslerle de fotoğraf çektikleri olmuştur geçmişte'' dedi.

''Durmak yok, reforma devam''

İlerleme raporu üzerinden Türkiye'ye verilmek istenen mesajları bildiklerini belirten Bağış, ''Bunu en iyi Kıbrıs konusunda biliriz. Kıbrıs konusunda 52 yıllık süreçte hiçbir iktidarın yapamadıklarını yapan ve uluslararası algıyı değiştiren hükümetimizin başarılarını bile görmezlikten gelen ilerleme raporları çıktı bugüne kadar. Halbuki Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunu özel sohbetlerimizde bütün Avrupalı temsilciler övüyorlar. Onun için biz 'durmak yok, reforma devam' diyoruz. Başkalarının raporlarını okuruz, inceleriz, not alırız ama bizim için önemli olan kendi raporumuzdur'' şeklinde konuştu.

Fatin Rüştü Zorlu konferansına davet

Kabulün içeriğiyle ilgili basına bilgi de veren Bağış, Hasgüler'in kendisini Kıbrıs'ta önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Fatin Rüştü Zorlu konferansına davet ettiğini söyledi.

Zorlu'nun, hem Türkiye'nin AB sürecini başlatan hem de Kıbrıs konusuna büyük katkıları olan eski bir Türk dışişleri bakanı olduğunu hatırlatan Bağış, Kıbrıs'ta yapılacak böyle bir konferansa katılmaktan onur duyacağını Hasgüler'e bildirdiğini kaydetti.

Bağış, ''Bu, rahmetli Zorlu'yu anmak için bir vesile olur. 52 yıl aradan sonra onun katkılarını hatırlatmakta, bütün dünyaya bir kez daha duyurmakta fayda görürüm'' dedi.

Hasgüler de Bağış'ın konferans davetini kabulünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Mehmet Hasgüler, Fatin Rüştü Zorlu'nun Kıbrıs için taşıdığı önemi, ''Zorlu, Kıbrıs Türklerini sömürgelikten devlet sahibi yapmış bir dışişleri bakanıdır'' sözleriyle ifade etti.

Hasgüler, Lefke Üniversitesi'nin Lefkoşe kampüsüne ve bir caddeye Fatin Rüştü Zorlu adını vermeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.